Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Nieuws

Lockdown leidt tot 100K recordpoging

Lockdown leidt tot 100K recordpoging

Grote wedstrijden zitten er niet in door de coronamaatregelen in veel landen maar kleine recordpogingen wel. Sportmerk HOKA organiseert wereldrecordpogingen op de 100K met een aantal van zijn eigen atleten in de Verenigde Staten en Japan. Dit initiatief, genaamd Project Carbon X 2, zal plaatsvinden op 23 januari 2021.

Dit is ook een marketingactie. De hardloopschoen Carbon X 2 is de opvolger van de Carbon X uit 2018 en heeft een koolstofvezelplaat van PROFLY™ in de middenzool. De stabiele, rubberen schoen van EVA die er omheen zit, ondersteunt de zool en maakt de X 2 geschikt voor het lopen van lange afstanden op hoge snelheid. In vergelijking met zijn voorganger bestaat de Carbon X 2 uit eenvoudiger materiaal. Dit maakt hem nóg lichtvoetiger en beter ademend.

Gaat het record op de 100 kilometer eraan?

Om de lancering van zijn nieuwste innovatie te vieren, organiseert HOKA Project Carbon X 2. Hierbij zullen atleten van HOKA wereldwijd op dezelfde dag een poging doen om het wereldrecord op de 100K te verbreken, rennend op de Carbon X 2. Aangevoerd door HOKA-atleten Jim Walmsley en Camille Herron uit de Verenigde Staten, HOKA EMEA-atleten Elov Olsson en Caitriona Jennings, en Hoka Japan-atleten Aiko Kanematsu en Yoshiki Otsuka, zullen meer dan 35 HOKA-atleten van over de hele wereld de recordpoging ondernemen. Ze doen dit vanuit Chiba (prefectuur in Japan, ter hoogte van Tokio) en het gebied rond de Amerikaanse stad Phoenix op 23 januari om 7 uur ‘s ochtends in hun lokale tijdzones. Olsson en Jennings voegen zich bij de atleten in Phoenix.

Recent wereldrecord

Het wereldrecord op de 100 kilometer ligt volledig in Japan. Nao Kazami heeft 6.09.14 staan (24 juni 2018). Bij de vrouwen is het wereldrecord in handen van Tomoe Abe met 6.33.11 (25 juni 2000).

De Project Carbon X 2-livestream van het Amerikaanse deel van de recordpoging zal te volgen zijn op hokaoneone.com/project-carbon-x en het Japanse deel op hokaoneone.jp/project-carbon-x-2 vanaf 15.00 uur CET op 23 januari.

Getest aan de start

In navolging van de richtlijnen voor COVID-19 ondergaan alle atleten en het ondersteunend personeel uitgebreide tests voorafgaand aan het evenement. Op beide locaties zijn veiligheidsvoorschriften van kracht om de gezondheid van alle deelnemers en medewerkers van Project Carbon X 2 te beschermen, net als de gezondheid en veiligheid van bewoners ter plaatse.

Foto: Hoka

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!