Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Tips & Tricks

Werf nieuwe hardlopers, meet hun gezondheid naar leeftijd

Werf nieuwe hardlopers, meet hun gezondheid naar leeftijd

Bijna alle hardlopers die zich aansluiten bij hardloopgroepen doen dat om gezonder te leven. Voor deelnemers aan loopgroepen en verenigingen is dit gegeven vaak de basis om te sporten.

Gezondheid en de verbetering van de levensstijl is daarom voor een trainer die voor een groep staat een essentieel onderdeel. Een app,op basis van data uit een breed onderzoek, brengt leeftijd en leeftijd naar fitheid samen. Daar kun je nieuwe leden mee werven.

Onderzoekers stellen voor het eerst duidelijk vast de relatie tussen mate van fitheid en vroegtijdig overlijden. Dat klinkt onheilspellend maar het leidt tot een positieve ontwikkeling: een app die je huidige leeftijd in beeld zet naar de leeftijd in relatie tot je fitheid.

Een bijzondere samenwerking van de vooraanstaande Mayo Clinc (VS) en K.G. Jebsen centrum voor beweging (NOR) zorgen voor een duidelijke voorspelling. De mate van fitheid en daarbij de kans op vroegtijdig overlijden door diverse factoren zoals onder meer hoge bloeddruk, hartfalen, alcohol consumptie en diabetes is onderzocht uit data van 38.480 mannen en vrouwen Nord-Trondelag gezondheidsonderzoek (HUNT2). Dat leverde data op over een periode van 16 jaar.

Geen ingewikkelde algoritmes

“We vonden dat de geschatte fitheid genoeg was om een voorspelling te doen over vroegtijdig overlijden door deze oorzaken. Het bleek niet nodig om gecompliceerde risico algoritmes die traditioneel worden gebruikt,” melden Javaid Nauman en Bjarne M. Nes, de twee auteurs van het onderzoek.

Makkelijk zelf testen

“Nog belangrijker, het is een test die alle mensen eenvoudig kunnen doen om te bekijken hoe hun staat van fitness en fitness leeftijd is. In het geval van een lage conditie dan kun je er wat aan doen! Je hebt alleen internet of een smartphone nodig want de tool is gratis op te vragen,” meld Ulrik Wisløff, de leidende onderzoeker.

De test van fitheid en leeftijd naar fitheid is te vinden op worldfitnesslevel.org (app zowel voor Google Play Store als de Apple Store).

Inclusief indicatie VO2 MAX

Mooi detail in de test, voor hardlopers komt er een bekend gegeven uit, de VO2 MAX. Ook door dit getal sluit de test goed aan bij de belevingswereld van de hardloper en de aspirant hardloper. Het levert slechts 4 getallen op maar die eenvoud is ook de kracht.

Praktische toepassing: potentiële hardloper aanspreken

De test kun je als trainer gebruiken om laagdrempelig het onderwerp gezond leven te bespreken. De test maakt veel duidelijk. Nog belangrijker, de potentiële hardloper die overweegt om bij je te trainen, kun je duidelijk maken wat sport voor hem of haar doet. Vooral als je met de gegevens van dezelfde test uit je hardloopgroep kunt laten zien hoeveel hardlopen betekent voor de aangesloten leden.

De test is makkelijk in te vullen. In 6 stappen kom je bij het eindresultaat. Niet iedereen zal alle data meteen bij de hand hebben. Denk onder meer aan gewicht, de taillemaat en de hartslag bij rust.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!