Moet de duurloper trainen op efficiënte mitochondria

14 december 2016

Een marathonloper zonder een schema met lange duurlopen? Dat lijkt onzinnig. We weten dat mitochondria, de kleine energiefabriekjes in de spieren toenemen als je meer traint. Dat is gunstig. Simpel gezegd, je krijgt meer energie en daardoor kun je ook je sport langer volhouden. Van schaatser tot en met hardloper, die mitochondria willen we overdadig ontwikkelen. Iedere trainer voelt aan dat kwantiteit niet altijd optimaal is voor succes.

Recent onderzoek, gepubliceerd in november van 2016, zet inderdaad de hele keten van mitochondria in een ander daglicht. Je hebt kwantiteit en kwaliteit bij die kleine powerhouses zoals ze vaak in Amerikaans onderzoek worden genoemd. Die beeldspraak maakt nog wat meer duidelijk, daar haal je als sporter kracht uit.

25% beter

We weten dat sporters meer mitochondria hebben dan niet-sporters. Vaak zelfs de helft meer. Maar dat hoeft niet altijd. Toch is de sporter duidelijk sneller en kan hij zijn sport langer volhouden. Nu is dan ook door onderzoek duidelijk dat de kwaliteit van mitochondria veel uitmaakt. Door training verbetert de kwaliteit, tot zelfs 25%, vond assistent professor Joachim Nielsen.

De onderzoekers hebben door dit onderzoek nog niet helder of die tot wel 25% betere werking komt door training of door genetische omstandigheden. De onderzoekers verwachten het eerste.

Nu wordt het interessant voor trainers. Wat als je door slim trainen die kwaliteit nog kan verhogen. Dan heb je al snel een voorsprong ten opzichte van andere atleten.

Aanpassing mitochondria gaat snel

Uit eerder onderzoek van Bishop e.a. bleek al dat al slechts na 5 dagen aan trainingsaanpassingen de veranderingen in mitochondria waarneembaar waren. Dat ging nog om kwantiteit, gemeten met spierbiopsie. Uit zijn 'Can we optimise the exercise training prescription to maximise improvements in mitochondria function and content?' valt meer te halen. In deze studie zit nog een groot geheim voor hardlooptrainingen, de intensiteit van de trainingen draagt waarschijnlijk bij aan de kwaliteit van mitochondria. Om het eenvoudig te maken, intensieve trainingen bevorderen de kwaliteit.

Trainen met sprintersinstelling?

Wellicht is een andere samenstelling van krachtig intensief en lange duur aan herziening toe. Je ziet al veel vaker dan in het verleden dat ambitieuze duursporters ook het krachthonk opzoeken. Wie weet gaan marathonlopers zich nog veel meer richten op vormen van interval, kracht en plyometrische oefeningen. Wie weet zien we straks Susan Krumins net zulke hoge boxsprongen als Dafne Schippers maken in haar trainingen. De wetenschappers zijn er nog niet achter wat het beste is voor de ontwikkeling van mitochondria. Misschien zijn het wel creatieve trainers die daar eerder achterkomen.

Complexe mix een uitdaging?

Dat is nog een flinke klus, het is niet zo eenvoudig. Training is maar een onderdeel. Ook voeding, drinken, herstel, zonlicht, het heeft allemaal invloed op die verzameling energiefabriekjes. Dat maakt het voor trainers nog aantrekkelijker om de beste mix in training en leefstijl te achterhalen.

Overigens verwachten de Deense onderzoekers dat de gevolgen van hun onderzoek nog veel kunnen reiken dan alleen de sport. De verbetering van de kwaliteit in mitochondria kan bij heel veel chronische ziekten werken als een medicijn. Met name bij stofwisselingsaandoeningen zou dit tot nieuwe ontwikkelingen kunnen leiden.

Bronnen:

  • Joachim Nielsen et al, Plasticity in mitochondrial cristae density allows metabolic capacity modulation in human skeletal muscle, The Journal of Physiology (2016). DOI: 10.1113/JP273040
  • Bishop DJ, Granata C, Eynon N (2014) Can we optimise the exercise training prescription to maximise improvements in mitochondria function and content? Biochimica et Biophysica Acta, 1840, 1266-1275

Deel dit artikel