Coach op waarom van trainingen

27 januari 2021

De lockdown stelt trainers voor een moeilijke tijd. Het liefst sta je bij je hardlopers. Dan kun je aanwijzingen geven, of verbeterpunten met lichaamstaal laten zien. Nu ben je tot een scherm gedwongen maar ook daar kun je de basis van coaching goed inzetten. Dat vraagt nog gerichter om je aandacht met wát en waarom trainen we.

Je hebt doelen voor je groep en voor individuele lopers. Tenslotte willen de hardlopers voor zichzelf de puzzel oplossen of en hoe ze vooruitgaan op hun eigen doelen. Bij coaching op afstand via een computerscherm, tablet of telefoon is de interactie een stuk moeilijker. Daarna kun je de groep op pad sturen. Het voordeel van deze rare tijd in lockdown is dat je hardlopers de training redelijk kunnen inplannen in de eigen tijd. Al zit de recente avondklok veel hardlopers echt in de weg. Het nadeel is dat het vaak wat extra motivatie vraagt van jou als trainer dat ze ook echt gaan trainen.

Het is dan ook goed om na afloop van de training weer een contactmoment in te plannen voor evaluatie. Dat kan met de groep of met de individuele hardloper. Beide hebben voor- en nadelen. Een groep krijgt vaak een eigen dynamiek maar ook een sfeer waardoor hardlopers makkelijker gemotiveerd blijven. Dat is toch heel veel waard in het trainersvak.

Wat gaan we trainen?

Vooraf aan een training heb je per telefoon of scherm doorgegeven wát de lopers trainen. Als je een online coachingstraject aanhoudt, spreek dan meteen ook af wanneer het evaluatiemoment is. Nu komt nog een basisbegrip van het trainen en coachen aan bod. Je begon met wát trainen we en na afloop voeg je ook toe waarom.

Wat en waarom en houd de spanningsboog vast

Het waarom van een training kun je natuurlijk ook meteen aan het begin van een training vertellen. Dat heeft één heel groot nadeel, je geeft de clou weg. Sport en trainen is met elkaar een bijzonder verhaal maken en beleven. Als coach heb je het materiaal in handen dat oplossingen biedt en om reflectie vraagt. Als je meteen alles weggeeft, haal je een groot deel van de spanningsboog uit de trainingen. Zeker in dit online tijdperk. Als je trainen ziet als het vertellen van een goed verhaal, dan wil je ook de spanning goed vasthouden. Het is voor zowel de trainer als de hardloper fijn om de motivatie hoog te houden en een spanningsboog is daar onderdeel van.

Groeiende stroom data versterkt de waarom-vraag

Je hebt als trainer vaak een set aan redenen voor een bepaald type training. Vertel ruim over deze redenen. Er zijn nog steeds trainers die het niet nodig vinden om de achtergrond van een training te onthullen. Steeds minder sporters willen gewoon zonder vragen een trainingsadvies volgen. Mede door de ontwikkeling van apps en horloges voor hardlopers zijn steeds meer data voorhanden. De wens om meer data te ontvangen en te volgen, lijkt nog steeds te groeien merken we bij de redactie van ProLoop. Hardlopers zijn nieuwsgierig en willen ook graag de discussie aangaan met trainers over nut en noodzaak van trainingen. Hardlopers willen graag weten waarom ze trainingen doen of hoe series van trainingen elkaar versterken en aanvullen.

Data verrijkt gesprek

Het mooie van die berg aan data is dat je als trainer heel veel vragen kunt stellen. Net de gesprekken over data en vooral de ervaringen tijdens de trainingen, vormen bruggen tussen de basisbeginselen ‘wat’ en ‘waarom’ van trainingen. Het plezier aan het trainen gaat enorm omhoog als je lopers ontdekken waar hun talenten liggen en hoe ze naar hun doelen toegroeien.

We hopen dat je ondanks lockdown en avondklok je lopers blijft stimuleren in het hardlopen.

Deel dit artikel