EK indoor wordt feest voor Nederland

08 maart 2021

Het Nederlandse team stunt door bovenaan de medaillespiegel te eindigen op de Europese Kampioenschappen indooratletiek in Torœn, Polen. Zeven medailles gaan mee naar huis: vier gouden, twee bronzen en een zilveren. Met een dubbel voor de heren en dames op de 4x400 meter. Er is er nog een punt van kritiek? Op de lange afstanden waren medailles in zicht maar het lukte niet. Dat bleek weer de harde kant van topssport.

De medailles

De Nederlandse estafetteploegen zorgden zondagavond voor spektakel op de 4x400 meter door allebei het goud te winnen. Nadine Visser prolongeert haar titel op de 60m horden en verovert in een nationaal record het goud. Sprintster Jamile Samuel stunt en snelt verrassend naar het brons. Femke Bol maakt haar favorietenrol waar en loopt overtuigend naar het goud op de 400 meter. In een ongekend spannende 400 meter finale komen nog eens twee Nederlanders op het podium: Tony van Diepen finisht tweede en Liemarvin Bonevacia is goed voor brons.

Unieke prestatie: dubbel goud op de 4x400 meter

Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen slepen het derde goud binnen voor Nederland op deze Europese Kampioenschappen. In de finale bleef Nederland met 3.06,06 Tsjechië en Groot-Brittannië voor.

Lieke Klaver, Marit Dopheide, Lisanne de Witte en Femke Bol zorgen nog geen kwartier later voor de vierde gouden medaille. In een fenomenale race lopen zij in 3:27,15 naar de eerste plek.

Visser pakt goud en prolongeert titel

Zelden lukt het atleten om hun titel te prolongeren. De internationale concurrentie is altijd in ontwikkeling en zorgt voor nieuwe winnaars. Nadine Visser is net als bij de vorige EK indoor oppermachtig en komt in een razendsnelle 7,77 over de finish. Hiermee prolongeert ze haar Europese indoortitel op de 60m horden én verbetert ze opnieuw het Nederlands record. Supertalent Zoë Sedney finisht knap als zevende in deze finale in een tijd van 8,00.

Koen Smet kwam in zijn series tot 7,69 en plaatste zich daarmee als eerste tijdsnelste voor de finale. Hier finisht hij in 7,73 wat hem de zevende positie oplevert. Een duidelijke opmars voor Smet in aanloop naar zijn outdoor seizoen.

Samuel stunt naar brons op 60 meter

In de finale kan alles gebeuren en daar is sprintster Jamile Samuel het levende bewijs van. In een razend spannende finale snelt ze naar 7,22 seconden wat haar de bronzen plak oplevert. Naomi Sedney kwam in de series tot 7,27 seconden, haar beste prestatie dit seizoen. In de halve finale lukte het haar helaas niet om dit te herhalen, haar tijd van 7,35 was niet genoeg voor de finale.

Helaas eindigde het toernooi voor sprinter Joris van Gool vroegtijdig. In de series 60 meter startte van Gool vals, wat hem een diskwalificatie opleverde.

Bol in favorietenrol naar Europese indoortitel

Femke Bol troefde in de finale 400 meter iedereen met overmacht af. Haar doel was goud. In een geweldige race kwam ze in een nieuw Nederlands record van 50,63 als eerste over de finish. Ze liep tactisch goed en zocht de kop op. Haar startronde leek sneller dan normaal. Weer ging vooral in de laatste ronde haar kenmerkende extra versnelling aan. Ze liet daarbij de Poolse Święty-Ersetic en de Britse Williams achter zich. Lieke Klaver, die een geweldig indoorseizoen beleeft, moest genoegen nemen met de vijfde plek in een tijd van 52,03 in deze finale.

Lisanne de Witte slaagde er eerder niet zich te kwalificeren voor de finale. Ze finishte als vierde in haar halve finale met 53,10.

Van Diepen en Bonevacia grijpen zilver en brons

Drie Nederlandse mannen die mochten aantreden in de finale 400m van een Europees kampioenschap is al een ongekende prestatie op zich. Tony van Diepen, Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber hadden er vooraf geen geheim van gemaakt dat ze wilde meestrijden om de medailles op deze 400 meter. Van Diepen finishte als tweede, nipt achter de Spanjaard Óscar Husillos, in een tijd van 46,25 en neemt het zilver mee naar huis. Ook Liemarvin Bonevacia zette een sterke race neer. Hij pakte vlak achter Van Diepen de bronzen medaille in 46,30. Jochem Dobber finishte na 46,82 als vijfde in deze finale.

Olympische limiet voor Schilder

Kogelstootster Jessica Schilder heeft haar eerste internationale titeltoernooi bij de senioren als vijfde afgesloten. Met een geweldige afstand van 18,69 meter stootte Schilder zich naar deze positie. Ze verbeterde haar persoonlijk record met bijna een halve meter en voldeed met deze afstand ook aan de limiet voor de Olympische Spelen in Tokio.

Taam vierde op de meerkamp

De nationale indoorkampioen Rik Taam kwam een fractie tekort om de Pool Pawel Wiesiolek van de derde plaats in het eindklassement te verdringen. Hij miste het brons op 22 punten, maar zette met zijn score van 6.111 punten wel een persoonlijk record neer. Dat Taam aan zijn beste zevenkamp ooit bezig was, werd al duidelijk bij het hoogspringen (2,04 meter) en het kogelstoten (14,52 meter). Bij het polsstokhoogspringen kwam hij tot zijn beste prestatie van dit seizoen: 4,80 meter. Na zes onderdelen stond hij nog zesde en hij zette dan ook alles op alles in de afsluitende 1000 meter race. Op een haar na lukte het hem niet maar hij zet wel een PB neer van 2:35.35.

Pieter Braun meldde zich af voor dag twee van de meerkamp vanwege een pijnlijke enkel, opgelopen na het hoogspringen op dag één. Met het oog op het zomerseizoen besloot hij de strijd te staken.

Vloon vijfde

Na zijn Nederlands record van 5,96 meter dit indoorseizoen hoopte Nationaal recordhouder Menno Vloon dat hij mee kon strijden om de medailles bij het polsstokhoogspringen. Hij begint de finale sterk en vliegt eenvoudig  over de 5,70 meter. Vervolgens slaagt hij er niet in om de 5,80 meter te halen. Vloon eindigt hiermee op de vijfde plaats in de finale van dit Europees kampioenschap.

Teleurstelling voor Nadine Broersen

Na drie ongeldige pogingen bij het verspringen werd het voor Nadine Broersen onmogelijk om een goede klassering te behalen op de vijfkamp. Ze startte nog wel op de afsluitende 800 meter en finishte uiteindelijk als tiende in het meerkampklassement. Nadine Broersen sloot de ochtend van haar vijfkamp nog af op een vierde positie. Ze begon de dag sterk met 60 meter horden (8.48 sec) en kogelstoten (14.04 meter). Het hoogspringen pakte minder goed uit dan gehoopt, ze strandde op 1.77 meter.

Minder succes op de langere loopnummers

Ging alles dan goed voor de Nederlandse ploeg tijdens de EK in Polen. Jammer genoeg niet. Net waar de meeste trainers van Hardlooptrainers Nederland naar uitkeken, leverde geen medaille op. Extra vervelend want Maureen Koster en Jip Vastenburg konden meestrijden aan kop.

Lang leek Maureen Koster mee te kunnen strijden om de medailles in de finale van de 3000 meter. Koster liep vooraan mee. Ze maakte kans in deze kopgroep maar zat wel geklemd tussen andere lopers. Helaas kwam zij na zo’n 2700 meter ten val en wist ze de finish niet te bereiken. Bij de NOS verslaggever liet ze zien hoe boos ze was. Koster dacht dat er op haar hiel is gestapt.

Eerder werd Jip Vastenburg in haar series gediskwalificeerd vanwege het stappen op de lijn. Ongelooflijk jammer want ze liep haar serie in een tijd van 8.52,22 op de 3 km en dat zou haar de de derde plek opleveren. De diskwalificatie zette een streep door deelname aan de finale.

Foppen strijdt tot de finish maar redt het niet

Mike Foppen probeert in zijn serie op de 3000 meter via een heel vroege aanval kwalificatie voor de eindstrijd af te dwingen. Samen met de Fransman Gressier weet hij lange tijd de voorsprong te behouden maar uiteindelijk slaag hij niet in zijn missie. Hij blijft strijden tot de eindstreep maar finisht nipt als vierde in 7:49,99.

Zes 800 meter lopers uitgeschakeld in de series

Op de 800 meters wisten zowel de Nederlandse vrouwen als mannen zich niet te plaatsen voor de halve finales.