Kun je als trainer een specifiek probleem oplossen?

15 april 2021

Hardlooptrainers zijn in het algemeen breed opgeleid. Van beginner tot groot talent, overal weet je wel een aantal stukken van de puzzel te leggen. Je helpt mensen om hun doelen te bereiken. Je schenkt hen ondertussen ongelooflijk veel plezier op de weg naar het doel.

Coaching via video wordt een blijvertje.

Dat kan variëren van een vijf kilometer voor het eerst uitlopen, andere lopers leren kennen tot het niveau waarbij je de sporter naar de nationale top leidt en dan moet je het waarschijnlijk aan een volgende trainer overdragen. De vraag naar coaches en trainers verandert langzaam.

Er is een andere ontwikkeling in het land van coaches en trainers. Sporters vragen om het oplossen van specifieke problemen. Trainers die goed zijn in specifieke opleidingsvraagstukken kunnen daar veel uithalen. Ben je een kei in techniek, ben je een ster in het begeleiden naar afvallen. Of ben je goed in de periode na blessureleed? Het beeld van de coach als alwetende is lichtjes aan het kantelen naar de specialist van één of een paar probleemgebieden.

Van lokaal naar overal

Vroeger, denk daarbij aan de pré-coronatijd, was de hardloper sterk gebonden aan zijn regio. De hardloper reist liever niet veel verder dan zijn stad of regio om bij een inspirerende coach te trainen. Nu zijn heel veel mensen door de coronaperiode gewend geraakt aan digitale informatie en digitaal ontmoeten achter een telefoon of laptop met een camera. De drempel van het regionaal gebonden zijn, wordt langzaam weggehaald. Dat maakt de positie van de trainer die van alles wel wat weet zwakker ten opzichte van de specialist. Of je nu in Vlissingen woont of in Assen, je kunt die trainer met zijn speciale kennis online spreken.

Coaching op afstand een blijvertje

De verwachting is dat als corona voorbij is, nog steeds het werken en consulteren op afstand een blijvertje is. Waarschijnlijk zoeken veel hardlopers weer hun vereniging of loopgroep op maar als er behoefte is aan specifieke hulp dan wordt sneller dan voorheen via een zoekmachine de vraag ingetikt. Dan kom je uit bij die specialist.

Het lastige voor de specialisten, je kunt maar kleine groepen aan je binden. Zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar met de vele tienduizenden hardlopers die wekelijks trainen zal de markt voor niches toch groot genoeg zijn. Het zet een ontwikkeling in gang dat je als trainer breed wordt opgeleid maar dat je voor jezelf ook één of een paar specialisaties opzoekt. Dat kan een commerciële reden hebben, omdat je als trainer leeft van je vak. Het kan ook een non-profit insteek hebben, omdat je graag een groep mensen wilt helpen vanuit maatschappelijk perspectief.

Sterke persoonlijkheid

Overigens hoeft niet voor een trainer specifiek een technisch onderwerp te zijn waar je goed in bent. Sommige trainers hebben zo een sterke persoonlijkheid dat mensen daar graag bij trainen. De sociale en coachende kracht kan ook dat extra zijn waar de hardloper op afkomt. De verbinding van een hardloper met een trainer hangt van meer af dan diploma’s. Een specifieke vraag is vaak wel eerst afhankelijk van specifieke kennis. Hoe enthousiast of verrassend je vervolgens coacht doet veel om die hardlopers vast te houden.

Auteur: Marc Gerlings

Deel dit artikel