Verander coaching wijs een side kick aan

09 december 2019

Als coach zorg je voor nieuwe kansen. Je maakt zowel de uitmuntende hardlopers als de minder talentvolle lopers beter. Daarvoor is het nodig dat je de karakters van je hardlopers snapt. En je moet nog iets toevoegen, een extra stem in coaching. Een positief pleidooi in het debat over trainer en een assistent.

Het is maar een gedachtesprong maar wel een die in de wereld van atletiek en hardlopen vaak wordt overgeslagen. Traditioneel staat er gewoon één coach of trainer boven een groep. Hij of zij bepaalt wat er gedaan wordt. Misschien nog wel belangrijker, waarom het allemaal gedaan wordt. Dat past een beetje bij het oude hardlopen; één kapitein op het schip. Want voor twee is geen ruimte. In de huidige maatschappij van delen is vermenigvuldigen. Samen ben je sterker. Dat zijn allemaal clichés maar ze werken wel goed. Waarom passen we dan niet aanpak van coaching aan bij hardlopen.

Side kick

Opeens zie je dat meer bedrijven twee ceo’s aanstellen. Televisie- en radioprogramma’s winnen aan kracht door een side kick. In het onderwijs zie je gedeelde functies. Soms is het duo geboren uit noodzaak maar steeds vaker wordt de beslissing genomen tot twee of meer leidende krachten genomen vanwege synergie.

Twee trainers op een groep kan lastig lijken. Probeer het model uit van de media en stel een side kick aan. Kijk wie gevoel heeft voor coaching en mensenwerk. Stuur in je vereniging of hardloopgroep er op aan dat groepen geleid worden door duo’s. Stel de side kick aan en laat trainer en side kick goed sparren. Dat kan zowel buiten de trainingen als tijdens de trainingen. Het samenspel van side kick en trainer kan entertainen en kan serieus ook bijdragen tot verbetering van de groep en van de prestaties.

Waar ligt je talent?

Trainer en assistent kunnen ieder hun eigen kwaliteit benutten. De een zal beter zijn met doelen vaststellen en monitoren. De ander met het mensenwerk van motiveren, bijpraten, sturen en empowerment geven aan de groep. De een is veel behendiger met voorbeelden en het schaven aan techniek. De ander ziet snel wat ieder individu nodig heeft en daar kan achter de schermen de persoonlijke schema’s mee gemaakt worden. Je ziet dat een tweetal in de leiding in de sport echt een verrijking voor de sporter kan betekenen. Ondertussen verbeteren trainer en side kick elkaar. Op zijn minst wordt er veel inspiratie over en weer gegeven.

Heb je meerdere trainingsgroepen in de vereniging of organisatie? Laat trainers en assistenten ook rouleren. Het voorkomt vastroesten van denkbeelden en manier van trainingen geven. Want als door een te lange samenwerking de vonk weg is tussen trainer en assistent zal je dat zeker merken bij de groepen. Alleen gaat het vaak zo sluipenderwijs dat je het niet in de gaten hebt. Rouleren, bijleren en coaches bijstaan in hun ontwikkeling zijn manieren om altijd die vonk van verbetering vast te houden.

1 + 1 = echt 3

Voor het duoschap in trainingen geven is één ding echt heel interessant. Samen zie je veel beter de talenten bij de sporters dan in je eentje. Je haalt de vooroordelen eruit in vergelijking als alleen één trainer met de groep werkt. Dat blijft een continue cyclus. Door de ontwikkeling van de sporters vallen net weer nieuwe talenten van de sporter op. Trainer en assistent kunnen daarmee aan de slag en weer ga je de cyclus in van verbetering.

Het mooie met teams en trainingsgroepen is dat die ontwikkeling ook gezien wordt door de andere leden. Die vonk van de verbetering slaat dus op meerdere manieren over. Niet alleen van trainer en assistent naar een sporter maar ook ontstaan bruggen naar de andere sporters. Dat is een verrijking van het sportklimaat in zijn geheel. Dan wordt de verbetering bij één een multiplier effect op het geheel. Het cliché van 1 + 1 = 3 waar iedereen vaak zo lacherig over doet krijgt dan echt een waarde en een gezicht.

Testperiode

Wie weet is het nieuwe jaar 2020 wel een kans om het werken met een trainer en een assistent te proberen. Train drie maanden in deze constructie en ga dan weer terug naar de oude manier van trainen. De vorm die het beste bevalt kun je doorzetten. Dan weet je ook waarom je voor de ene of de andere vorm kies.

Deel dit artikel