Herhaal je boodschap over je open-mind

04 maart 2022

De mindset van een trainer en coach is misschien wel zijn belangrijkste basisvoorwaarde om een goede relatie met zijn hardlopers te ontwikkelen. Laat altijd weten dat je openstaat, zonder het altijd zo feitelijk te vertellen.

Niets is zo belangrijk dat een hardloper het gevoel heeft dat hij altijd bij zijn trainer terecht kan. Als je de leuke en de minder leuke kanten hoort van je loper, dan weet je dat het goed zit. Je kunt dan altijd de diepte ingaan als je alarmerende signalen hoort. Je kunt ook extra stimuleren als je enthousiaste verhalen hoort. Je denkt nu, dat is logisch maar de realiteit is dat veel hardlopers lang niet alles vertellen dat het hardlopen beïnvloedt.

Praat daarom niet alleen over stijve spieren of de vorm van de dag. De trainingen worden door heel veel factoren beïnvloed. Van stress thuis of op het werk, tot die mooie vakantieherinnering en die toffe training van twee weken geleden op die heuvel. Wat denken lopers vaak: "Oh, daar zal ik het maar niet over hebben want daar heeft de trainer toch niks aan." Zeker wel. Want een goede ervaring kun je als coach ook inzetten als energizer voor die atleet of zelfs voor een hele groep. Vraag wel even aan die atleet of je zijn ervaring als voorbeeld of synoniem voor een trainingsonderdeel mag gebruiken.

Niet te persoonlijk opvatten

Belangrijk voor een trainer is dat je zaken niet te persoonlijk opvat. Dat ligt toch wel een beetje op de loer. Als je samen werkt aan een belangrijk doel, zoals een tijd voor een wedstrijd of een fitnessdoel, dan voel je je daar als trainer echt bij betrokken. Als een hardloper dan een paar trainingen overslaat kan dat wel eens een negatieve reactie bij je uitlokken. Let op je mentale balans en blijf communiceren over je visie op trainingen. Laat het niet je taken als trainer in de weg zitten. Ga daar pro-actief mee om. Storen elementen in de trainingen je toch, leg het open op tafel. Anders gaat het de trainer-hardloper relatie in de weg zitten en dan stapelen de emoties zich. Meestal valt die stapel om en dan is het niet fijn meer voor beiden.

Blijf met een open-mind trainingen geven. Je staat open voor je hardlopers, of het nu om de trainingen gaat of hoe je lopers in de trainingen mentaal staan. Hardlopers vergeten dat nog wel eens. Herhaal dat je open staat voor gesprek, vragen en antwoorden en advies. Gaat het buiten je terrein als trainer, verwijs door naar bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Met open vragen stellen, blijf je altijd in gesprek. Dat is de nodig brandstof voor jullie beiden. Een paar voorbeelden om het tot leven te brengen:

  • "Hoe vond je die training van twee weken geleden bij die heuvel, en waarom?"
  • "Fijn dat je er weer bent na je vakantie. Heb je nog een mooie loopervaring opgedaan daar?"
  • "Ik hoor je nooit over spierpijn na een training. Is dat er nooit of toch wel? Want dat is voor mij belangrijk als trainer om te weten."
Deel dit artikel