Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

De zachte start coachen in 5 stappen

De zachte start coachen in 5 stappen

Het is om hardlopers een stevige start te geven. Dat geeft vaak veel plezier in een groep. Toch heeft het meer na- dan voordelen. Bij hardlopen speelt ook mee dat het resultaat van de complete training afhangt van de start. 5 stappen rondom coaching van de zachte start.

Schuld betalen

Veel hardlopers kennen het effect. Te snel vertrekken levert ergens een conditionele schuld op en die moet je betalen. De rekening komt vaak op het eind. Het hoofd en de benen willen echt niet meer en het vlammetje gaat langzaam uit. Op karakter worden de laatste minuten volgehouden maar de lol is er helemaal af.

2 miljoen marathonlopers geanalyseerd

Ben je een goede coach dan is een rustige start van de training belangrijk. Het effect van de te snelle start heeft bijna iedere hardloper ervaren. Dit wordt nu ook gestaafd door cijfers. Data-analist Barry Smith legde data van 2 miljoen hardlopers die in 2015 een marathon liepen naast elkaar. Die massa aan data levert waardevolle inzichten op. Het valt op dat hardlopers die een gelijkmatig tempo lopen en hardlopers die een tweede split sneller lopen dan de eerste tot de snelle finishers behoren. De groep die de eerste 5 kilometer als snelste blok loopt heeft een zeer grote kans om de man met de hamer tegen te komen. Met name mannen neigen naar de te snelle start. Vrouwen zijn goed in het vasthouden van een gelijkmatig tempo.

Hoe coach je de groep door een voorzichtige start in 5 stappen:

 • Angst vermijden
  Wil je als coach je atleten goed trainen dan wil je zeker de factor angst vermijden. ‘Snel starten leidt tot falen’. Angst maakt voorzichtig of zelfs onwillig. Het is daarom de kunst om de boodschap van de voorzichtige start goed te verpakken. De boodschap moet positief zijn.
 • Kennis verhogen
  Het is natuurlijk een misvatting dat wie op een gelijkmatig tempo traint tot een goed resultaat in een wedstrijd komt. Hardlopers willen graag horen waarom ze iets doen tijdens een training. Geef die kennis mee. Houd de wortel voor die zo interessant is, de verbetering van hun wedstrijdtijd of het gevoel dat de wedstrijd makkelijker wordt uitgelopen.
 • Extra motivatie voor stevig slot
  De kennis van de goed opgebouwde start in de training vormt meteen de voedingsbodem voor een stevig slot. Er mag best hard gewerkt worden. Vergeet niet die intensieve tijd hoog te waarderen. De coach-hardloper relatie wordt in de fase enorm versterkt. In dit blok van de training kun je ook laten merken dat je de lopers goed in de gaten houdt.
 • Waar is de kernkwaliteit?
  Bepaal voor de tweede helft van de training wat je als coach als kwalitatief zwaartepunt van de training ziet.
 • Feedback over de opbouw
  Vraag naar feedback. Hoe hebben de lopers de opbouw ervaren? Merken zij verschil door voorzichtig te starten maar met een intensief slot? Dit levert ook de kans op om meer te vertellen over tempo, opbouw en kennis over dit onderwerp. Daardoor kun je bij de start van de training het onderwerp van de rustige start toelichten en op het eind alle kennis delen. Hardlopers willen ten slotte niets liever dan lekker aan de gang gaan.

Bron: Polarized training has greater impact on key endurance variables than threshold, high intensity, or high volume training en Marathon mathematics

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer