Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Holistisch de 2 uur marathongrens verbreken

Holistisch de 2 uur marathongrens verbreken

Het vuur is weer ontstoken in de hardloopwereld. Nike presenteerde op 12 december drie atleten die met behulp van een compleet team aan experts de poging wagen de marathon onder de 120 minuten te lopen. Welke trainer zou niet bij dit team willen zijn om Tadese, Kipchoge of Desisa aan het record te helpen.

De speculaties gaan de wereld over. Van schoenen met veerkracht tot en met een parcours dat afloopt. Als we de rariteiten schrappen en uitgaan van een normaal parcours, waar valt de bijna 3 minuten winst te pakken om 'Breaking 2' echt te halen.

Levert de schoen de winst?

De suggestie van een nieuwe schoen is natuurlijk logisch. Nike belooft namelijk uit het Breaking 2 project een product waarvan alle hardlopers kunnen profiteren. Als de belofte van een nieuw wereldrecord uitkomt en het is direct te verbinden aan het product dan is dat natuurlijk goud waard. De wil-ik-ook-factor zal hoog zijn bij alle hardlopers. Je ziet de marketeers op het hoofdkantoor al watertanden.

De echte winst zit in kennis

De echte winst zit waarschijnlijk toch in de begeleiding. Het gaat niet alleen om optimaal trainen. Experts denken ook mee over de omgeving, over biomechanica en over voeding. Uit die mix valt veel te halen. Het is nu niet meer één atleet die deze zoektocht onderneemt. De optelsom van experts kan echt verandering van inzichten geven. Het moet wel 2.57 opleveren en dat lijkt een te grote stap. Dat is een kilometer sneller lopen en dat is erg veel op het hoge niveau van Tadese, Kipchoge en Desisa. Toch is het mogelijk. Denk aan Paula Radcliffe die een enorme sprong vooruit maakte als het gaat om efficiënter hardlopen. Daardoor het record bij de dames naar het ongelooflijke 2.15 bracht. Er hoeft maar één atleet de doorbraak te maken. Eén persoon die opeens een grens in efficiënt lopen doorbreekt.

Halve marathon wordt bepalend

De trend is gezet met Wanjiru. Hij zorgde voor een aanvallende stijl. Niet meer afwachten maar kijken, toeslaan en zo nodig weer aan de boom schudden. Dat lijkt op Tadese. De krachtpatser met de sterke halve marathon. 58.23 staat er nu achter zijn naam. Niemand doet hem dat na. Dan heb je in de tweede helft van een marathon een verval van iets meer dan anderhalve minuut. Dat is niet veel maar als het team van experts komt met een formule voor bijvoorbeeld voeding waarmee je het verval beperkt in de tweede helft kan het net genoeg zijn.

Kipchoge zal dat niet laten gebeuren

Dan speelt de ambitie in het trio mee. Tadese zal in de trainingen van dit project snelle kilometers laten zien. Dat zal Kipchoge vleugels geven want hij is de betere marathonloper. Kipchoge zat luttele seconden naast het wereldrecord (2.03.05). Waarschijnlijk kan Kipchoge van dit trio het beste aan trainers en experts uitleggen wat hij nodig heeft om de 2 uur te breken. Psychologie zal zeker een rol spelen in de training van de drie lopers.

Dan komt de jonge hond

Ga maar na wat psychologie gaat doen met de jonge hond in dit gezelschap, Lelisa Desisa. Hij is sterk, snel en is pas 26. Ondertussen heeft hij genoeg marathonervaring die overeenkomt met een atleet die tien jaar ouder is. Een explosieve cocktail die hem wel eens het record kan opleveren. Ondanks dat Tadese en Kipchoge op papier beter zijn. Wees eerlijk, Desisa moet wel de grootste winst behalen via dit Breaking 2 project, liefst 4 minuten en 5 seconden op zijn persoonlijk record.

Analyse

Waarschijnlijk hebben de betrokken trainers en wetenschappers al geanalyseerd wie van dit trio het beste beweegt en optimaal energie kan opnemen in de tweede cruciale helft van de marathon. De geheime trainingen zullen onthullen of de lopers de kennis uit het laboratorium kunnen overbrengen naar het asfalt. Als daarbij de psychologie en de ambitie de atleten vleugels geven zou het misschien net kunnen, in het allerbeste scenario. Op een mooi recht stuk, geen wind, de beste temperatuur, kunnen de zes schoenen zomaar naar de 2 uur roffelen.

Kunnen we er wat van leren

Vast en zeker. En daarom zullen we we als Hardlooptrainers Nederland dit proces natuurlijk intensief volgen en proberen de do'a en dont's voor je achterhalen. Wordt dus vast en zeker vervolgd.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer