Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Hoe maak je als trainer beginnende hardlopers loyaal

Hoe maak je als trainer beginnende hardlopers loyaal

Het is januari 2017. Overal om je heen hoor je mensen goede voornemens maken. Hardlopen hoort daar vaak bij. Als trainer en coach wil je deze mensen niet alleen met de sport laten kennismaken maar ook vasthouden. Het liefst jarenlang. Met een paar simpele vragen kom je heel ver. In 5 punten maak je starters tot loyale sporters.

Natuurlijk leer je hen de basis van het hardlopen. Schemaatjes met enkele minuten afwisselend hardlopen en wandelen. Je brengt ze basiskennis bij over een goede warming-up. Al snel worden de eerste kilometers afgelegd. De start is gemaakt maar nu nog de echte relatie opbouwen met je beginners.

In 5 stappen

Mensen komen niet voor een schema maar voor een trainer. Iemand die helpt. Die klaarstaat als er vragen zijn. Het is een persoonlijke relatie die je opbouwt. Net als met trainingen gaat dat in stappen. Deze stappen gaan niet over kilometers maar over een band scheppen.

1. Vraag naar omstandigheden

Om goed advies te geven moet je meer van hen weten dan dat ze willen hardlopen. Wat is hun achtergrond? Waar komen ze vandaan? Wat voor emoties en gevoelens hebben zij bij sport en hardlopen? Hoe meer je van hen hoort, hoe meer je snapt van het gedrag.

2. Positieve relatie opbouwen

Deze beginners moet je voor je winnen. Ze proeven even van deze sport. Je geeft in dat proces de doorslag of ze blijven of niet. Empathie speelt een cruciale rol. Laat zien dat je meeleeft en om hen geeft. Dat geeft een basis voor een vertrouwensvolle relatie.

3. Stel de juiste vragen

Hiermee raak je het hart van je nieuwe lopers. Weet je punt 1 en 2 te combineren en je stelt de juiste vragen, dan bouw je snel de relatie op. Vraag niet alleen naar de fysieke vorm. Vraag ook naar hoe mensen zich voelen. Dan ontdek je of ze zich onzeker voelen in deze voor hen nieuwe sport of dat ze overenthousiast zijn en te snel veel kilometers willen maken.

4. Communicatie van twee kanten

Zorg voor een vertrouwde omgeving om te praten. We trainen vaak in de buitenlucht. Wind, verkeerslawaai zitten trainingen vaak in de weg. Dat kan ook een reden zijn waarom deelnemers niet praten. Een band wordt sterker als communicatie duidelijk twee kanten opgaat.

5. Persoonlijke groei

Het mooie aan het trainen van beginnende hardlopers is dat ze snel voorbij de fysieke kant van de sport gaan. Opeens realiseren deze mensen dat ze veel meer kunnen dan ze dachten. Het werkt vaak bevrijdend. Ontwikkel daarom je technieken om met deze emoties om te gaan. Negeer het niet, het kan een signaal zijn dat ze langere tijd bij je willen trainen.

Dit is ook de stap om negatieve emoties bij hardlopen te bespreken. Train jezelf in het ombuigen van het negatieve naar het positieve. Daarmee los je zeker niet alles op. Vaak speelt de sociale kant een rol. Mensen willen graag in groepen trainen. Als je uit alle individuele hardlopers een goede groep kunt smeden, zullen velen blijven komen.

Veel succes in 2017.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer