Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Inspiratie maar is het genoeg voor trainers?

Inspiratie maar is het genoeg voor trainers?

5 april 2018 - Bestuurslid van Hardlooptrainers Nederland, Kitty Berends ging naar de Inspiratiedag voor hardlooptrainers op 25 maart in IJsselstein. Dat deden nog 106 trainers en zij werden overladen met inspiratie. Maar was het genoeg vakgerichte informatie?
De organisatie had de doelstelling van 100 deelnemende trainers gesteld. Dat werd met gemak behaald. De ambitie voor kleinschalige workshops met veel aandacht voor de deelnemers slaagde volop.

Het grote voordeel van de dag, niet alleen was er veel keus in workshops, maar alles liep perfect volgens het spoorboekje en er heerste een fijne sfeer. Daarbij werden alle presentaties na afloop online geplaatst. Ook een fijne service, zodat je als trainer nog even ná de dag rustig die ene bijzondere workshop kunt bekijken, of die andere waar je niet bij aanwezig kon zijn. Je wilt als trainer toch alles tot in details in de vingers krijgen.

Trends: trainer blijft relevant

Bram van der Leij van de Atletiekunie opende de dag met een paar trends die hartverwarmend zijn voor het vak. Samen hardlopen is veel leuker dan solo en dat werd onderbouwd met onderzoekscijfers en een infographic. De trend die ook in magazine Proloop van voorjaar 2018 werd vastgesteld, het merendeel van alle hardlopers is recreant zonder hoge hardloopdoelen. Daarvoor is het belangrijk dat je een warme sfeer in je club creëert. Als trainer is het clubgevoel nog veel belangrijker, omdat uit onderzoek blijkt dat leden veel langer blijven hardlopen dan de einzelgängers. Over de relatie van sfeer en trainer werd niet direct gesproken maar die is wel zeker aanwijsbaar. Tot slot kan de technologie ons veel brengen. Zoveel, dat je als trainer en hardloper bijna verzuipt in de data. Een goede trainer kan die schifting in data wel maken zodat je altijd relevant blijft. Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan.

Geen losse eindjes

Deelnemers werden op basis van hun eigen voorkeuren in 3 ronden verdeeld over de 11 verschillende workshops. Kitty koos in de eerste ronde voor de populairste workshop van de dag, creatieve trainingsvormen van Pauline van Norden. Kitty: “Zo knap zoals zij dezelfde stof voor technische looptraining net in een ander verrassend jasje weet te gieten.” Als trainer neig je vaak naar het zoeken van compleet nieuwe oefenvormen, keer op keer. Onnodig want hardlopers willen variatie en verdieping en dat kan al door accenten te verleggen in je bestaande oefenstof. Dan moet je wel als trainer die kleine aanpassingen naadloos kunnen overbrengen. “Pauline liet zien dat een goede training geen losse eindjes heeft en dat alles wat je aanbiedt met elkaar samenhangt. Ze is een ware professional en dat straalde er aan alle kanten af, ze wist exact waar ze het over had.” Niet alleen de wedstrijdloper, juist ook de recreant wil een hoogstaande afwisselende training die inspireert maar ook echt werkt voor gezondheid en conditie. Kitty traint met haar eigen groep afwisselende oefenvormen. Toch bood Van Norden zoveel materiaal dat ze met een kleine schat aan nieuwe ideeën naar huis ging.

Zuurstof

De tweede workshop over ademhaling werd gegeven door osteopaat en fysiotherapeut Sabrine van Oosterom. Zij wist de groep heel veel bagage te geven als het gaat om ademhalen. In- en uitademen is essentieel voor hardlopers maar weinigen staan stil bij dit complexe apparaat. Van Oosterom ging diep in op vele aspecten. Met testjes in verschillende houdingen wist ze de trainers te laten voelen wat van invloed is op de longen. Zo werd ook duidelijk dat sommigen liggend niet hun handen achterwaarts plat op de grond konden leggen. Dat kan onder meer komen door te weinig mobiliteit. Die relatieve stijfheid is ook van invloed op de ademhaling. Van Oosterom leidde de trainers middels haar heldere presentatie ook langs de relatie tussen de houding en de ademhaling. Dat scheelt ook veel in wat de longen uit de zuurstof om ons heen kunnen halen. Boeiend, spannend maar tegelijk ook veel theorie. Alle deelnemers aan deze workshop waren zeker verwonderd over het ademhalingsapparaat. Naar Kitty's smaak had het iets minder theorie en nog wat meer vertaalslag naar de praktijk voor de hardlooptrainer mogen bevatten. Dat was net een gevoelig punt bij de laatste workshop, welke in zijn geheel gewijd aan bewust hardlopen. Jammer dat er overlap zat met de eerste workshop en vooral dat het weinig was aangepast aan de doelgroep: hardlooptrainers, in plaats van recreanten. Het niveau bleef hangen op leuk hardlopen en het vakinhoudelijke deel voor de trainer werd wat overgeslagen.

Smaakt naar meer

De Inspiratiedag kreeg een staande ovatie, figuurlijk gesproken, van de aanwezige trainers. Met de inspiratie zat het boven verwachting goed, deelnemers gaven de dag gemiddeld een 8,6. Dit evenement voor hardlooptrainers juicht Kitty toe, omdat hier inspiratie, netwerken en deskundigheidsbevordering op een hele prettige manier samenkomen. Het was jammer dat er niet meer uren in een dag gaan en dat er dus slechts 3 van de 11 workshops bezocht konden worden. Maar gelukkig blijft dit niet een eenmalig evenement, want de nieuwe editie staat reeds gepland op zondag 24 maart 2019. De verbetering zit hem dan in het aanreiken van een vertaalslag van de te behandelen onderwerpen voor de alledaagse eigen praktijk van ons als hardlooptrainer.

Foto met toestemming: Harry de Vries / Bewust Hardlopen

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer