Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Fanny Blankers-Koen geëerd in snel vijfje

Fanny Blankers-Koen geëerd in snel vijfje

26 april 2016 - Op 26 april 2018 was het precies honderd jaar geleden dat sportlegende Fanny Blankers-Koen werd geboren. De atlete werd wereldberoemd door vier gouden medailles te winnen tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen.

Door de internationale atletiekfederatie IAAF werd ze benoemd tot atlete van de twintigste eeuw. Voor de Koninklijke Nederlandse Munt is de honderdste geboortedag aanleiding om een nieuw vijf euromuntstuk uit te brengen als tastbaar eerbetoon aan de vrouw die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse sport.

Sprinterster en wie weet opvolger van Fanny, Dafne Schippers zal op 3 juni 2018 de historische slingerpers bedienen en de eerste munt slaan tijdens de ceremoniële slag. Dit zal gebeuren tijdens de internationale FBK Games in Hengelo.

De vliegende huisvrouw

De Tweede Wereldoorlog was nog maar net voorbij toen Fanny Blankers-Koen in 1948 op de Olympische Spelen in Londen een prestatie van wereldformaat neerzette. Ze won vier gouden medailles: op de 100 meter, 200 meter, 80 meter horden én de 4 x 100 meter estafette. Hiermee zette de atlete Nederland in één klap op de spreekwoordelijke kaart. Haar prestaties leverden haar, als moeder van twee kinderen, met recht de titel ‘de vliegende huisvrouw’ op. Tussen 1935 en 1955 behaalde Fanny vele successen en in 1999 werd ze dan ook door de IAAF uitgeroepen tot beste vrouwelijke atlete van de 20e eeuw.

Ontwerp met snelheid

Beeldend kunstenaars Suzan Drummen en Monique Wijbrands hebben zich bij het ontwerp van de officiële herdenkingsmunt duidelijk laten inspireren door de eigenschappen en prestaties van de atletieklegende. Het Fanny Blankers-Koen Vijfje is een munt met snelheid. De dynamiek in het ontwerp verwijst naar de vaart en kracht van Blankers-Koen. Haar snelle tijden komen tot uiting in de cirkel met secondestreepjes. Ook in het draaiend lijnsilhouet van Koning Willem-Alexander op de voorzijde zit beweging. Het Fanny Blankers-Koen Vijfje is na het Johan Cruijff Vijfje de tweede uitgifte in de serie Nederlandse Sporticonen.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer