Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Coach op de omgeving

Coach op de omgeving

17 mei 2019 - De meeste leden van Hardlooptrainers Nederland geven hun trainingen in de buitenlucht. We zijn veel bezig met oefeningen voor coördinatie en techniek. Dat lijkt vanuit het standpunt van de trainer coach goed maar wellicht is een ander standpunt beter

Eindeloos worden technische oefeningen gegeven. Terecht, want hoe efficiënter een loper wordt, hoe makkelijker de doelen worden bereikt. Techniek staat steeds meer in de belangstelling. Tenslotte leveren alle minimale beetjes winst per stap toch heel veel op na 5, 10 of meer kilometers.

Hardlopers zijn buiten

Maar een hardloper buiten, zeker in een wedstrijd, ervaart zoveel meer dan alleen zijn eigen techniek. Net in de trainingen en de wedstrijden wordt extra aandacht gevraagd van de loper op waar hij of zij loopt en met wie. Het soort ondergrond, de weersomstandigheden, de bochten, hellingshoek, tegenstanders, teamgenoten; die hele complex mix van factoren raast aan de hardloper voorbij. Hij heeft weinig tijd om na te denken. Alle energie gaat naar het presteren.

Gas terug en maak ruimte voor bewustwording

In die laatste zin zit een punt waar je als coach op kunt bijsturen. Moet alle energie naar de prestatie en het controleren van de techniek? Het is soms beter om even tijdens het hardlopen bewust te zijn van al die omgevingsfactoren. Niet voor niets zijn bochten en heuvels, hoe klein ook, vaak de beslissende factor in winst of verlies in een wedstrijd. Of deze maken het verschil tussen plaats 100 of 101.

Benut verschillen in lopers

Train dan ook vaker op wat een omgeving doet met een hardloper. Laat die technische oefeningen even voor een keer achterwege. Zet een kort parcours uit met een paar scherpe bochten of een lastig klimmetje. Kijk en observeer hoe je hardlopers hier lopen. Zelfs met een rustig tempo kun je de individuele verschillen goed zien. Hoe vloeiend en makkelijk gaat het? Hoe sluit de techniek van de loper aan op de ondergrond. Bespreek dat met hen. Net het realiseren van gevoel hoe je als hardloper in je omgeving staat, kan een heel ander perspectief geven op techniek en hardlopen.

Je kan bijvoorbeeld zien dat de wat minder technisch begaafde lopers net wel goed over de klimmetjes komen. Daar kunnen de technisch wel geoliede lopers nog wat van leren. De technisch goede lopers kunnen aan de minder begaafde lopers laten zien hoe je kunt versnellen op delen van het trainingsparcours dat makkelijk verloopt, of daalt.

Vaststellen signalen en verbeteren

Trainen op techniek is gouw waard voor alle lopers. Als je puur afgaat op de adviezen die je geeft dan lijkt het alleen maar te gaan om een strak geregisseerde coördinatie. Dat had je ook op een strakke baan in een hal kunnen geven. Maar hardlopers lopen buiten, tussen heel veel invloeden waaruit ze allemaal signalen via de zintuigen ontvangen. Daar kun je waardevolle trainingen voor maken. Je kunt heel veel opdrachten meegeven over voelen, horen en zien. Vervolgens kun je dit koppelen aan de kwaliteiten die een hardloper kan verbeteren. Je kan er als trainer achter komen dat lopers teveel naar de grond kijken waardoor ze die bocht die schuin omhoog loopt verkeerd inschatten. Voelen en zien zij dat door jouw oefeningen? De opdracht wordt daarna om kijken en ideale lijn te veranderen.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer