Met avondklok en regels verslaan we corona

20 januari 2021

“Het is vervelend om te zien dat er steeds minder gesport wordt bij verenigingen. De tweede lockdown die in de winter van 2020 is ingegaan heeft een enorme impact op de hardloopverenigingen. Nu komt er ook nog een avondklok bij. Toch roepen we op dat de leden van Hardlooptrainers Nederland en trainers in het algemeen zich houden aan de regels. Met de avondklok en de bestaande coronamaatregelen kunnen we samen het virus verslaan.

Daarna hebben we hopelijk weer alle ruimte om aan alle leeftijdsgroepen trainingen aan te bieden,” meldt Theo van Maanen voorzitter van Hardlooptrainers Nederland over het nieuws over de instelling van de avondklok.

Van Maanen maakt zich zorgen over trainers die toch groepen lesgeven. “We hebben er enkele beelden van gezien. Mijn verzoek aan trainers is, geef nu even geen live trainingen. Of het moet passen binnen de regels van een hardlooples geven aan 2 mensen met daartussen anderhalve meter afstand in de buitenlucht.”

Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse vereniging voor Intensive Care) meldde afgelopen dinsdagavond dat door de opmars van de Britse variant van het coronavirus het nieuwe normaal inhoudt dat je niet 1,5 meter maar 2 meter afstand moet houden van elkaar. Dit is nog geen officiële maatregel. Deze jonge variant is veel besmettelijker dan de variant die nu nog in Nederland dominant is. Het is voor trainers goed om alvast de 2 meter afstand op te nemen in de protocollen.

Avondklok raakt duizenden individuele hardlopers

De avondklok betekent een forse negatieve invloed op de vele duizenden individuele lopers. Veel trainingskilometers worden ’s avonds afgelegd, na werk, school of de verplichtingen van het gezinsleven. Net het individuele hardlopen bleef op een hoog peil, ondanks de winter en de verscherpte maatregelen van de lockdown die gelden sinds 15 december. “Houd je toch aan de regels. loop overdag en blijf in de avond binnen. We moeten er toch met elkaar voor zorgen dat het virus verdwijnt,” meldt Theo van Maanen over de kersverse maatregel.

Lockdown mokerslag voor breedtesport

Net als veel sectoren wordt de sport hard geraakt door de lockdown. De instelling van de avondklok zal de trend versterken. 44% van de Nederlanders heeft minder gesport door de coronamaatregelen en de tweede lockdown. Dat blijkt uit een nieuwe meting binnen het onderzoek 'Sportgedrag en effecten coronapandemie', uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van sportkoepel NOC*NSF. De verwachting is dat de invoering van een vroege avondklok ervoor zorgt dat de sportdeelname onder Nederlanders verder keldert.

Opnieuw daalt de sportdeelname vooral onder kinderen, jongeren en ouderen aanzienlijk. Maar liefst 67% van kinderen en jongeren (5 tot en met 18 jaar) geeft aan minder te zijn gaan sporten door de lockdown die sinds 15 december van kracht is. Zo’n 8% van deze groep is zelfs helemaal gestopt met sporten in december. Voor Nederlanders boven de 65 jaar geldt dat er 11% minder sporters zijn ten opzichte van november 2020. Dat gaat om zo’n 300.000 ouderen. "December is een maand waarin er traditioneel minder wordt gesport", reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. "Maar ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zien we dat daar bovenop nog eens honderdduizenden Nederlanders minder zijn gaan sporten en bewegen. Opnieuw blijkt dat de coronamaatregelen de sport en daarmee de algemene fitheid en weerbaarheid van Nederlanders hard raken.”

Toch een lichtpunt voor trainers

Theo van Maanen ziet ook kansen: “Traditioneel gaan mensen met goede voornemens aan het begin van het jaar hardlopen om fit te worden en gezond te blijven. Die wens zie ik alleen maar groter worden door het thuiswerken van veel mensen. Pak die kans als trainer en als hardloopvereniging en bied online begeleiding aan. Je kunt heel creatief aan de slag met het werven van nieuwe leden in coronatijd. De omslag naar digitale begeleiding vinden veel trainers lastig. Experimenteer ermee en geef die duizenden mensen die nu beginnen met hardlopen extra aandacht.”

Deel dit artikel