vereniging

Jonge Nederlandse atleten scoren goed in Györ

9 juli 2018 - De Europese Kampioenschappen Atletiek onder de 18 jaar zitten erop. De afgelopen vier dagen hebben maar liefst 21 talentvolle Nederlandse atleten gestreden om het eremetaal in het Hongaarse Györ. En met succes: in totaal nemen ze zes medailles mee terug naar Nederland. Voor de loopsport valt de bronzen medaille op bij de 3000 meter, behaald door Ryan Oosting. Het lijkt een generatie atleten om in de gaten te houden, met daarbij hun coaches.

Foto: Coen Schilderman in opdracht van de Atletiekunie.

Technisch Directeur Ad Roskam is te spreken over de prestaties in Györ: "Met 6 medailles, 13 top 8 resultaten en een 8e plaats in het landenklassement heeft het team zich van zijn sterkste kant laten zien. De Nederlandse coaches en clubs schuiven weer een brede groep talenten naar voren, ook al is het deze keer met een beetje hulp uit het buitenland."

"Een enorme stimulans voor alle atleten"

Teammanager Sven Ootjers kijkt enorm tevreden en trots terug op de afgelopen vier dagen. We spraken met hem: "Dit is zo'n ontzettend bijzondere week geweest, met als belangrijkste punt dat iedereen een enorm leerproces heeft doorgemaakt. Ze hebben ervaring opgedaan in de internationale atletiekwereld en ze hebben écht als een team gewerkt. We hebben het gevoel, de sfeer en de beleving heel goed in het team kunnen creëren en ik ben gewoon heel blij hoe het gelopen is. Het was een ontzettend mooi toernooi en een geweldige stimulans voor alle atleten!

Brons voor Ryan Oosting op 3000 meter

De grote verrassing van de eerste avond werd de bronzen medaille van Ryan Oosting op de 3000 meter. In de laatste ronde wist Oosting steeds dichter bij de kopgroep van drie man te komen. Met een sterk eindschot ging hij op het laatste rechte stuk voorbij de Turk die op de derde plek liep en stelde het brons veilig. Hij deed dit in een knappe tijd van 8:28.22, wat tevens een Personal Best was

"I'm pretty honored, it's kinda cool. I really didn't expect to come this far so I'm pretty happy about it! It's a very good feeling", aldus de Amerikaanse Nederlander die dit internationale toernooi voor de eerste keer in oranje uitkomt.

Raphael Bouju wint goud op de 100 meter

De zestienjarige Raphael Bouju, woonachtig in Engeland, wint op knappe wijze goud op de 100 meter. Met een goede eindsprint snelt hij naar 10.64. In de series van zijn 100 meter wist Bouju al zijn Nationaal Record onder 18 record te evenaren in 10.61 seconden. In de halve finale wist hij opnieuw zijn serie te winnen, dit keer in een tijd van 10.76 seconden.

Bouju schittert eveneens voor het eerst in het oranje tenue en hij is trots: "I feel great, it's absolutely amazing! I love it, I love it so much. I was looking at the camera, it was pointing at me so that's when I knew I'd won. I believed I could win, I just focused en I did it. How I'll remember Gyor? I'll just look at the medal everyday!"

Alida van Daalen komt met brons en zilver naar huis

Op de derde dag van de EK atletiek onder de 18 jaar, is daar de derde medaille voor Nederland. Alida van Daalen was medaillekandidate op haar onderdeel kogelstoten en wint het brons. De kogel kwam bij haar vijfde poging na 17.08 meter neer, goed voor de derde plaats.

In de finale discuswerpen op zondagavond komt Alida van Daalen in haar laatste poging tot maar liefst 53.93 meter: dat is een personal best voor haar. En deze worp levert haar de tweede plek in deze finale op, ze neemt de zilveren medaille bij het discuswerpen ook mee naar huis.

Zoë Sedney neemt de zilveren medaille mee

Zoë Sedney pakt de volgende medaille in Győr. Haar tijd van 13.34 is goed voor de zilveren medaille op de 100 meter horden. In de series plaatste ze zich al overtuigend voor de finale met de tweede tijd in 13.20 seconden (met 3.1 rugwind). In de halve finale won ze haar race en plaatste zich met 13.27 als een van de twee snelsten voor deze finale. Haar 13.27 seconden betekende een beste prestatie aller tijden op de 100 meter horden.

Tienkamper Sven Jansons pakt brons, Sven Roosen eindigt op plek vier

De tienkamp beloofde als altijd een spannende strijd. Na de eerste dag staan zowel Sven Jansons als Sven Roosen er goed voor. Jansons begint dag twee als leider in de wedstrijd met 4173 punten. Roosen staat vierde in de tussenstand met 3928 punten. Op het eerste onderdeel van dag twee, de 110 meter horden, laten beide jongens zien de snelste van het veld te zijn. Roosen wint de battle van Jansons in een tijd van 13.81. Jansons eindigt als tweede in 13.87. Bij het discuswerpen werpt Roosen een persoonlijk record: 41.87 meter. Hierdoor loopt hij nog verder in op de prognose. Jansons komt bij het discuswerpen tot een afstand van 38.96 meter.

Bij het polsstokhoogspringen komt Jansons tot een hoogte van 4.10 meter wat goed is voor 645 punten. Roosen doet ook goede zaken door een persoonlijk record van 3.90 meter te springen. Op het negende onderdeel, het speerwerpen, zet Jansons een reeks van 36.38 - 41.59 - 38.21 meter neer. Met een worp over de 40 meter blijft hij prima op schema liggen. In de prognose staat hij vijfde na negen onderdelen en moet hij 20 punten goedmaken op het afsluitende onderdeel, de 1500 meter, voor het podium. Roosen komt bij het speerwerpen tot een afstand van 54.84 meter en gaat in de prognose Jansons voorbij.

Het slotonderdeel van de tienkamp, de 1500 meter, kent een zinderende eindstrijd. Sven Roosen wint de race in 4:36.40 (goed voor 703 punten) en Sven Jansons komt als derde over de finish in 4:38.89. Dat levert hem 687 punten op én de bronzen medaille. De derde plek met een puntentotaal van 7604 gaat naar Sven Jansons. Sven Roosen eindigt net buiten het podium en pakt knap de vierde plek in met 7584 punten.