Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Antoinette van het Hul-Derksen

Antoinette van het Hul-Derksen is bestuurslid en vooral actief voor de opleidingen van Hardlooptrainers Nederland. De opleidingen die Hardlooptrainers Nederland aanbiedt, zijn een belangrijk onderdeel om de kennis van de individuele trainer te vergroten.

Al sinds haar tienerjaren is hardlopen haar favoriete sport. Antoinette is ooit met deze sport in aanraking gekomen door een startcursus waar haar ouders aan meededen. “Het hardlopen gaat regelmatig met ups en downs vanwege mijn reuma. Toch heeft het hardlopen de laatste jaren een steeds grotere rol in mijn leven gekregen en geniet ik er veel van.” Bij atletiekvereniging Ciko’66 in Arnhem is Antoinette sinds 2019 assistent trainer. Ze is nog bezig met de opleiding en begeleidt daarbij de Herstel-Herstart groep. “Dat zijn allemaal recreatieve lopers die een blessure hebben gehad of een langdurige blessure hebben. Het is een mooie doelgroep. Ik heb erg veel plezier in het begeleiden van deze sporters. Ik houd er van kennis en vaardigheden over te dragen. Dat ligt me goed. Het is mooi als mensen hierdoor verder groeien. In de toekomst lijkt het mij leuk om mij verder te ontwikkelen in het trainerschap, maar alles op zijn tijd.”

Opleiden en opleidingen zitten goed geworteld bij Antoinette. Zo geeft ze les in duiken. Daardoor is de praktijkervaring over het geven van lessen en trainingen helemaal aanwezig. Ook werkt Antoinette bij Cito en ontwikkelt ze voor deze instelling diverse examens en toetsen. Daarvoor is ze zeven jaar logopedist geweest. Daar komt veel didactiek bij kijken, wat goed van pas kan komen in de ontwikkelingen van opleidingen voor Hardlooptrainers Nederland.”

Wat wil Antoinette bereiken met haar bestuursfunctie? “We gaan voor het waarborgen van deskundigheid bij hardlooptrainers. Ik begrijp dat er ook over nieuwe opleidingen gedacht wordt en dan is het nodig dat we met het bestuur goed kijken naar de kwaliteit. Een opleiding moet voor een trainer niet alleen leerzaam zijn. Een opleiding moet ook leuk zijn. Dat wil ik graag in de opleidingen terug zien. Antoinette ziet in het trainerschap terug dat het plezier ook voor leden centraal staat. De ervaring met de Herstart-Herstel hardloopgroep neemt zij zeker mee in de vergaderingen van het bestuur. “In de hardloopgroep die ik les geef zie je dat plezier terug. Iemand met bijvoorbeeld een hernia moet eerst weer vertrouwen krijgen in het eigen lichaam. Dan geef je in de trainingen heel kleine stapjes maar dat kunnen voor de hardloper grote stappen zijn. Dat is zo mooi om te geven. Hardlopen kan heel veel brengen. Voor sommigen is het lastig om te blijven hardlopen. Dan vind ik het juist mooi dat je vanuit verenigingen het hardlopen en trainen kunt begeleiden.”