Eerste lichting bewegingsdeskundigen uit Turnhout

29 juni 2018 - Drie jaar geleden begon de Thomas More in het Belgische Turnhout met de nieuwe HBO-opleiding Sport en Bewegen. De eerste lichting studenten is klaar, zestig kersverse bewegingsdeskundigen. Ongeveer de helft van hen heeft al een baan. “Sporten en bewegen is in: meer en meer mensen willen iets doen aan hun zittend leven,” meldt de opleiding.

Bij een gezonde levensstijl denkt men al snel aan enkele kilo’s afvallen of je inschrijven in de sportclub. Maar zo eenvoudig is het niet. Voor een gezonde levensstijl heb je een mix nodig van bewegen, voeding en (mentale) gezondheid op maat van het individu en/of de groep. Recreant én topatleet, jong én oud, actief én niet-actief, sporter én gehandicaptensport, elke doelgroep is gebaat met een eigen aanpak én vooral een deskundige begeleiding.

Competenties

Dat vraagt om opleiding, kennis van bewegingswetenschappen en -technologie, visie en focus. Competenties die van een student Sport en Bewegen na drie jaar een bewegingsdeskundige maken die van alle markten thuis is. Als trainer-coach bieden zij professionele bewegingsbegeleiding op maat, ze spelen een belangrijke rol in de preventieve gezondheidszorg of stippelen in een organisatie een kwaliteitsvol sport- en bewegingsbeleid uit. “Ze zetten mensen in beweging en dat is in onze zittende en vergrijzende maatschappij een topjob,” meldt de woordvoerder.

Campus

De opleiding Sport en Bewegen van Thomas More telt voor de drie jaar samen een kleine 350 studenten. Hun campus in Turnhout is een echte sportcampus met een schitterende infrastructuur, een sporthal met een topvloer en toptoestellen, een nieuwe, superslimme beweegstudio en veel groen in de onmiddellijke omgeving voor natuur- en watersport.

Helft heeft een baan

Het valt op dat het dikwijls de stageplek is die de student zijn eerste contract aanbiedt. Dat is onder andere het geval voor Pieter Dyckhoff uit Zoersel. Hij liep stage in het sportmedisch centrum SportMed in Brasschaat en gaat er aan de slag. Hij zal er zowel inspanningstesten als personal training voor zijn rekening nemen. Studenten gaan ook zelfstandig aan de slag. Steven Donkers uit Ravels begint als zelfstandige in een multidisciplinaire praktijk met kinesisten, diëtisten en podologen en biedt met Motivation een ruim beweegaanbod aan van 1-op-1 tot groepssessies voor ervaren sporters en senioren.

Een aantal studenten wil verder studeren en kiest voor een verkort traject dat leidt naar een bijkomend diploma zoals Sport- en Cultuurmanagement, Leraar Lichamelijke Opvoeding-Bewegingsrecreatie of Voedings- en Dieetleer.

Link: https://www.thomasmore.be/