Nieuws

Foodcamps voor trainers

20 januari 2022

Lees verder
De pijnlijke paradox van de marathon

De pijnlijke paradox van de marathon

19 januari 2022
Oud-toploper en trainer Aart Stigter bracht het boek ‘Paradox van de marathon’ uit. De foto op de omslag spreekt duidelijke beeldtaal, met een grimas komt Stigter met zijn vuist gebald in de lucht over de finish. Het zijn 42 hoofdstukken als symbool voor de 42 kilometer lengte van een marathon. “Het was altijd ellende na kilometer 35,” geeft Stigter aan.
Sport maakt gretig gebruik van steunpakket in Flevoland

Sport maakt gretig gebruik van steunpakket in Flevoland

12 januari 2022
Vanaf woensdag 19 januari 13.00 uur tot en met woensdag 23 februari 2022 kunnen alle sportevenementenorganisaties en sportaanbieders een aanvraag indienen voor een bijdrage uit het steunpakket 'Corona en Sport in Flevoland'. In deze periode wordt tranche twee opengesteld. De sportinfrastructuur leidt schade door de pandemie en dat wil Flevoland tegengaan.
KidsRunningTrainer is back

KidsRunningTrainer is back

07 januari 2022
Ronald Smidts is als pupillentrainer verbonden aan atletiekvereniging Ciko’66 in Arnhem. Met veel inzet heeft hij de pupillentrainingen nieuw elan gegeven in de afgelopen jaren. Met gezonde zelfreflectie vroeg Ronald zich af of hij wel opleider wilde worden van de Opleiding KidsRunningTrainer van Hardlooptrainers Nederland. Gelukkig heeft hij toegezegd. De eerste opleiding vindt plaats op zaterdag 26 februari bij Ciko'66 in Arnhem.
Hardlopen boost voor de geest

Hardlopen boost voor de geest

05 januari 2022
Na het hardlopen voel je je meestal mentaal beter. Is dat te onderbouwen en kun je het sturen als trainer. Een tool van een bekend sportmerk laat zien dat het kan.
Medicinale voeding

Medicinale voeding

28 december 2021
Voeding is een belangrijk onderdeel in de aanpak om doelen te behalen. Brandstof voor de motor, zo wordt vaak door sporters naar voeding gekeken. Voeding kan zoveel meer zijn. Recentelijk dook de Schijf van Lijf op van een groep diëtisten die pleiten voor meer plantaardige voeding in ons eetpatroon omdat het gezonder is dan voeding met veel dierlijke eiwitten. Er is al veel kennis van voeding maar nu is in de Universiteit Utrecht vastgesteld dat voeding een medicinale werking heeft.
“Doorvragen naar de energie”

“Doorvragen naar de energie”

28 december 2021
Trainer Anton Schoonderbeek (63) volgde een korte opleiding van Miranda Boonstra en zette een speciale hardloopgroep op voor vrouwen die in het traject zitten met borstkanker. Een kwetsbare groep en dat vraagt ook om een andere blik op het geven van trainingen. Daar wil Anton graag meer over delen.
Alle trainers zouden het inmiddels moeten weten 
“pas de training van een vrouw aan, aan haar cyclus”

Alle trainers zouden het inmiddels moeten weten “pas de training van een vrouw aan, aan haar cyclus”

22 december 2021
Ze noemt zich “een bezig bijtje” en een “racepaardje” en ze praat zoals haar hoge pasfrequentie bij het hardlopen, van liefst 200 passen per minuut. Yvonne van Vlerken is oud-wereldkampioen duatlon & triatlon, grossierde in nationale titels én ze is sinds 2019 trainer bij team Sirius. Een super positieve power vrouw en ze wil één ding tussen de oren krijgen van alle hardlooptrainers: “praat met je hardloopsters over hun cyclus.”
Overbelasting komt vaak door té ver vooroverbuigen

Overbelasting komt vaak door té ver vooroverbuigen

21 december 2021
Overbelasting, het is een fenomeen waar alle lopers mee te maken krijgen. Vervolgens zijn trainers weer weken bezig om dit goed te bekijken en te herstellen. Er is een eenvoudige aanpak, volgens een onderzoek uit de VS. Lastig puntje, je moet wel heel goed de hoek in de gaten houden die je lopers hebben in hun bovenlichaam.
Lockdown: nog maar training geven aan 2 sporters

Lockdown: nog maar training geven aan 2 sporters

20 december 2021
De harde lockdown is zondag 19 december 2021 ingegaan en dat heeft grote gevolgen voor hardlooptrainingen. Alle binnensportlocaties zijn dicht en buiten in de openbare ruimte kun je nog maar een training geven aan 2 sporters per training.
Wat ben jij, een Ochtend- of Avondmens?

Wat ben jij, een Ochtend- of Avondmens?

17 december 2021
Er bestaan verschillende lopers, iedereen heeft een bepaald moment van de dag waar je traint. Maar de vraag is, ben jij een ochtend loper of een avond loper? Als je het niet weet, hoe kom je erachter?
Optimale zichtbaarheid door de hardloopbeweging

Optimale zichtbaarheid door de hardloopbeweging

15 december 2021
Voor hardloopgroepen geldt dat zichtbaarheid in de donkere maanden een must is. Je moet er als trainer niet aan denken dat er iets gebeurt omdat je lopers niet goed te zien zijn. Je kunt er veel aan doen met lampjes en kleding. Onderzoek laat zien wat echt het verschil maakt. Je hoeft je niet als een verlichte kerstboom aan te kleden maar je moet accenten duidelijk maken.
Technisch goed lopen en blessurepreventie

Technisch goed lopen en blessurepreventie

14 december 2021
Een loopanalyse is nog niet zo makkelijk. Lopen is een redelijk eenvoudige beweging maar als je ziet hoe alle spieren, ligamenten en pezen aan het werk zijn, zie je de complexe schoonheid ervan. Nu wordt technisch uitstekend lopen vaak vertaald naar heel snel lopen. Voor trainers kan het ook handig zijn om de positieve keerzijde uit te leggen.
Forse toename hardloopblessures

Forse toename hardloopblessures

14 december 2021
Ondanks de coronapandemie en allerlei maatregelen zoals tijdelijke sluiting van scholen met daarbij bewegingsonderwijs, verenigingsporten en afgelaste wedstrijden hebben in 2020 nog steeds naar schatting bijna 9 miljoen Nederlanders van 4 jaar of ouder iedere week gesport. Dat is niet minder dan in andere jaren. Opmerkelijk is dat er 700.000 sportblessures minder waren dan een jaar eerder (totaal 4,8 miljoen). Dit heeft te maken met een aantal factoren. Het aantal hardloopblessures nam wel fors toe.
TrailRunningTrainer - vervolg in de Zwitserse Alpen (7 – 12 sept 2022)

TrailRunningTrainer - vervolg in de Zwitserse Alpen (7 – 12 sept 2022)

13 december 2021
Wil je alles weten hoe je training geeft met alle uitdagingen die de bergen in petto hebben? Hardlooptrainers Nederland biedt de tweede opleiding aan, TrailRunningTrainer - vervolg (TRT2) in de Zwitserse Alpen.
Overheid maak een campagne voor sport en trainers

Overheid maak een campagne voor sport en trainers

10 december 2021
De voorzitter van Hardlooptrainers Nederland wil dat de overheid tijdens de korte lockdown een positieve maatregel neemt voor de sport: plan een campagne voor deelname en promoot trainers. Vanuit NOC*NSF is de lobby gestart om overheidssteun in te zetten voor het overeind houden van de sportinfrastructuur. Hardlooptrainers Nederland ziet een fundamenteler probleem, sporters zeggen hun lidmaatschap op.
'82% of 86% dat lijkt klein maar is een groot verschil voor een hardloper'

'82% of 86% dat lijkt klein maar is een groot verschil voor een hardloper'

10 december 2021
Afgelopen zomer presenteerden we online de serie schema’s voor niveauverbetering op basis van de Coopertest. Met bedenker Theo van Maanen gaan we op deze plek in op de nauwe relatie tussen trainen op hartslag en zijn schema’s op basis van Cooper. Cooper gaat over tijd en intensiteit. Eigenlijk vindt Theo het hardlopen op basis van hartslag nog beter. “Op basis van de schema’s voor Cooper leer je beter op tempo lopen en dat moet je ook kunnen als hardloper.”
Coachingsprincipe: Hoe is de stemming?

Coachingsprincipe: Hoe is de stemming?

10 december 2021
Als trainer en coach heb je veel geleerd over wat training doet met het menselijk lichaam. Van duurloop tot circuittraining, alle onderdelen van de trainingen kennen geen geheimen meer voor je. Het rare is dat je niet werkt met trainingsonderdelen maar met hardlopers en dat zijn net gewone mensen. Daarom een kort artikel over wat je met een groep doet. Over wanneer je wŽl goed kennis overbrengt en wanneer je prachtige ontwikkelingen als trainer misloopt. Dat laatste wil je niet.
Inschrijving open 10e editie Opleiding TrailRunningTrainer - basis

Inschrijving open 10e editie Opleiding TrailRunningTrainer - basis

01 december 2021
Een mooi moment in het bestaan van vereniging Hardlooptrainers Nederland, de 10e editie van de Opleiding TrailRunningTrainer - basis zal plaatsvinden in maart en april 2022. Je kan je nu inschrijven.
Trainingen verschuiven naar de middag

Trainingen verschuiven naar de middag

29 november 2021
Het verenigingsleven ligt door de nieuwe coronamaatregelen tussen 17.00 en 05.00 plat. Een ongemakkelijke boodschap voor de vele hardloop- en atletiekverenigingen. Net in de avond zijn mensen vrij en worden traditioneel de meeste trainingen gegeven. Kan dat anders?