Steunmaatregel Covid-19 in vaste lasten voor sportverenigingen

25 september 2020

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken, heeft het kabinet in het voorjaar van 2020 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de amateursport. Deze regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die, ten opzichte van 2019, ten minste 20% van hun omzet zijn verloren als gevolg van de maatregelen tegen COVID-19. Belangrijk punt in deze extra steunmaatregel voor de sport is of er sprake is van een eigen accommodatie.

U kunt de tegemoetkoming aanvragen van dinsdag 22 september om 9:00 uur tot en met zondag 11 oktober. Op deze pagina van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen vind je de complete uitleg van de mogelijke steunmaatregel en hoe je die aanvraagt.

Hoogte tegemoetkoming

De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van uw doorlopende lasten in de periode waarin u ten minste 20% minder omzet had. U kunt voor 2 perioden een tegemoetkoming aanvragen:
Periode 1: van 1 maart tot en met 31 mei 2020
Periode 2: van 1 juni tot en met 31 augustus 2020

Voor de regeling is in totaal €44,5 miljoen beschikbaar. Bij overschrijding van het budget vindt een loting plaats onder alle juiste en volledige aanvragen. Neem daarom de tijd om uw aanvraag goed in te dienen.

Let op: Heeft u eerder een tegemoetkoming ontvangen ter compensatie als gevolg van de verdere verspreiding van COVID-19 zoals de Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of een tegemoetkoming voor uw personele lasten? Dan gelden er enkele voorwaarden. Zie hieronder, én de Vragen en antwoorden.

Voorwaarden voor eenmalige tegemoetkoming

Een amateursportorganisatie komt voor een eenmalige tegemoetkoming in aanmerking als het in periode 1 en/of periode 2 ten minste 20% aan omzet heeft verloren ten opzichte van dezelfde periode in 2019. En valt binnen categorie A of B.

Doorlopende lasten

Dit zijn de lasten voor gas, water of licht, belastingen en heffingen, hypotheeklasten of andere kosten gerelateerd aan leningen en verzekeringen, personele lasten en onderhoud die direct betrekking hebben op het gebruik van de sportaccommodatie van de aanvrager in periode 1 of periode 2. Let op: huurverplichtingen zijn uitgesloten.

Amateursportorganisatie

Een amateursportorganisatie is een privaatrechtelijke rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid zonder winstoogmerk, die als doelstelling heeft om amateursport voor lokale gebruikers aan te bieden, met de daarbij behorende code van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI).

Categorie A

Amateursportorganisatie met doorlopende lasten van meer dan €500 en minder dan €4.000 in een periode.

Categorie B

Amateursportorganisatie met een sportaccommodatie in eigendom en doorlopende lasten van ten minste €8.000 in een periode, na aftrek van een ontvangen tegemoetkoming op grond van de TOGS of TVL.
Let op: Een amateursportorganisatie met een omzet minder dan €500, of tussen €4.000 en €8.000 komt niet in aanmerking voor de tegemoetkoming.

SBI-code onderscheid amateur- en beroepssportorganisatie

Iedere organisatie die zich inschrijft in het Handelsregister krijgt een of meerdere SBI-codes. Deze code geeft aan wat de activiteit van de organisatie is. Zo kan er worden bepaald of er inderdaad sprake is van een amateursportorganisatie. Organisaties waarbij de SBI-code begint met de cijfers 93.1 zijn sportorganisaties. Zij komen daarom in aanmerking voor de tegemoetkoming. Hetzelfde geldt voor organisaties met SBI-codes 85.51 en 85.51.9 (sport- en recreatieonderwijs).

Let op: uitzondering zijn organisaties met codes gerelateerd aan beroepssporten (93.13, 93.14.6, 93.19.1, 93.19.3, 93.19.4 en 93.19.5). Deze organisaties komen niet in aanmerking voor de tegemoetkoming.

Deel dit artikel