Triatlon Maastricht leert van toegankelijk maken van de sport

25 november 2020

De triatlonorganisatie IRONMAN komt de komende drie jaar weer naar Limburg met een langere afstand. Nu is ook bekend om welke race het gaat: IRONMAN 70.3 Maastricht – Limburg. Organisator Extra Leisure, de gemeente Maastricht en de Provincie Limburg hebben de handen ineen geslagen om deze triatlonwedstrijd mogelijk te maken. Als datum voor de eerste editie in 2021 is 1 augustus geprikt.

De IRONMAN 70.3 Maastricht – Limburg is 1,9 kilometer zwemmen in de Maas, 90 kilometer fietsen door het Limburgse Heuvelland en 21,1 kilometer hardlopen door onder andere het historische centrum van Maastricht. Dit betekent ook een leertraject voor de organisatie.

“Het is weliswaar een gekke tijd om een nieuwe wedstrijd te lanceren, maar de regio Maastricht, Nederland en de Benelux is er klaar voor”, zegt Vincent van der Stouwe, organisator van IRONMAN-wedstrijden in Nederland. “Limburg is inmiddels onlosmakelijk verbonden met de triatlonsport en de internationale ligging van de regio, de goede bereikbaarheid en het feit dat triatlon in zowel Nederland, Duitsland en België erg populair is, zorgen er voor dat we met plezier deze organisatorische uitdaging aan willen gaan.”

Ambitie: doorgroeien naar hele triatlon

In 2019 en 2020 werden in Maastricht ook al IRONMAN-wedstrijden georganiseerd met kortere olympische- en sprintafstanden. Tot en met 2018 stond zelfs de langste afstand op de agenda. “Destijds is de wedstrijd in Maastricht van de kalender geschrapt, vanwege te weinig deelnemers en een onaantrekkelijk fietsparcours”, zegt IRONMAN-wedstrijddirecteur Rob Frambach. “Wij hebben daarom de afgelopen jaren voor een model gekozen waarin we toegroeien naar weer een langere triatlon. Een soort opleidingstraject. We hebben de triatlonsport de afgelopen twee jaar toegankelijker gemaakt.” In de sprintversie kunnen mensen kennismaken met de sport, de olympische afstand is weer de opmaat naar de halve of zelfs de lange versie van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en de marathon van 42,2 kilometer die van 2015 tot en met 2018 in Maastricht gehouden werd. “Deze strategie heeft gewerkt. We hebben meer mensen aan het sporten gekregen. Een gezonde basis om opnieuw een langere afstand te organiseren”, stelt Frambach.

De organisatie heeft ervaring met alternatieve scenario’s. In 2020 werden door Covid-19 de sportlocaties verplaatst. Het zwemonderdeel van de triatlon verhuisde van de Griend in het centrum naar het Grindgat Oost-Maarland en het loopparcours was niet in de binnenstad, maar bij een rustig gebied tussen Maastricht en Eijsden. Het fietsonderdeel bleef wel gelijk aan het oorspronkelijke plan.

Ook sprintafstand mogelijk

De kortere afstanden blijven overigens onderdeel van het totale IRONMAN-weekend. Het spektakelstuk van het weekend is dus de IRONMAN 70.3 op zondag. Op het programma staan naast de IRONMAN 70.3 ook een olympische afstand, de zogeheten IRONMAN 5150, met 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen en de IRONMAN 4:18:4, een sprintwedstrijd (400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en vier kilometer hardlopen) op zaterdag. Op de vrijdag is de IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot en met 13 jaar.

Scherprechters en snelle wegen

Wedstrijddirecteur Rob Frambach denkt een uitdagend parcours te kunnen uitzetten voor zowel de topsporters als de amateurs. Het historische centrum van Maastricht wordt weer zoals vanouds start- en finishplaats en het zwemparcours ligt wederom in de Maas. “Het fietsparcours uit het verleden hebben we flink aangepast en verbeterd”, volgens Frambach. Het parcours, dat nog in concept is, voert over snelle wegen in de gemeente Eijsden-Margraten. Eerste scherprechters worden de Mescherberg en de Bundersberg in Eijsden-Margraten en de Kuitersteenweg in de gemeente Valkenburg. Gevolgd door vlakke en snelle wegen door de gemeente Meerssen. Vervolgens komen de deelnemers aan bij de grootste vernieuwing en verbetering van het fietsparcours, namelijk delen van het parcours van de op één na oudste triatlon van Nederland, de triatlon van Stein met als scherprechter de Slingerberg. Via het plateau van Beek, waar wind een rol kan spelen, langs het vliegveld Maastricht – Aachen Airport, voert het fietsparcours terug naar Maastricht.

Hardlopen over de stadswallen

Het loopparcours van drie ronden, voert onder andere over de Sint Pietersberg, de stadswallen en de historische straten en pleinen van de Maastrichtse binnenstad en met mogelijk weer grote hoeveelheden publiek als decor.

Gemeente en provincie investeren

De Provincie Limburg en de gemeente Maastricht hebben hun medewerking aan de IRONMAN 70.3 Maastricht-Limburg toegezegd en dragen allebei € 75.000 per jaar bij voor de jaren 2021, 2022 en 2023. “Wij zijn positief”, aldus sportwethouder Bert Jongen van Maastricht. “IRONMAN is voor de stad altijd een succes geweest met een behoorlijke economische spin-off. En het stimuleert sporten in de brede zin. In de deze opzet zijn er verschillende opties die interessant zijn voor jong en oud en topsporters en amateurs.”

Internationale topsportregio

Gedeputeerde Joost van den Akker (Economie, Onderwijs en Sport) laat weten blij te zijn met het evenement. “Dit evenement past perfect bij onze ambitie om van Limburg de sportiefste, gezondste en aantrekkelijkste provincie van Nederland te maken. Het biedt daarnaast ook een geweldige kans om Limburg als internationale topsportregio te profileren.” Ook wordt met IRONKIDS aan de toekomst gedacht. Scholen en sportverenigingen in de provincie kunnen aanhaken. “We willen sport en gezondheid zo breed mogelijk promoten,” aldus Van den Akker. “Door zo vroeg mogelijk kennis te maken met sport worden deze Ironkids later hopelijk allemaal Ironmannen en –vrouwen!”

De parcoursen en het volledige programma zijn te vinden op www.ironman.nl. Daar kunnen deelnemers zich vanaf woensdag 2 december ook inschrijven. Naast de wedstrijd in Maastricht wordt er in het laatste weekend van juni 2021 ook een IRONMAN 70.3 georganiseerd in het Westfriese Hoorn.

Deel dit artikel