Hoe kan je omgaan met de onzekerheid en training in de lockdown

23 februari 2021

Of je nu een mijl hardloopt of een hele marathon, aan de basis staat dat enorme uithoudingsvermogen. Dat kun je realiseren door op iedere training te verschijnen. Maar iedere hardloper reageert weer anders op trainingsprikkels. Daarom is de ene succesvolle aanpak niet zomaar te kopieren. Wat kan je wel doen en wat doe je met kritiek in deze lastige lockdownperiode?

We pakken dit onderwerp als Hardlooptrainers Nederland omdat er veel onzekerheid is. Nog maar weinig clubs geven trainingen door de lockdown. Op afstand trainingen verzorgen kan wel maar we merken onder de leden dat het geen favoriete aanpak is. De onzekerheid is nog groter bij de sporters. Zij trainen vaak stug door maar missen hun sportvrienden, trainers en die veilige sportomgeving waar je met trainers en club zo hard al die jaren aan hebt gewerkt.

Geef als trainer de goede duw in de rug

De sporters staan te trappelen om weer voluit te trainen maar missen die duw in de rug. Ze missen de support van de sportomgeving. Dan lijkt de onzekerheid meer om te slaan naar een afwachtende houding maar er speelt ook een mate van angst mee. Zeker nu andere varianten van het coronavirus opduiken wordt grens van onzekerheid naar angst makkelijk gepasseerd. Ook al roept een sporter tegen je als trainer “met mij gaat alles goed”, kijk naar wat die sportvrouw of -man weerhoudt.

De schoenen in de wilgen?

Geef positieve support in het contact over het hardlopen en de trainingen. Vooral nu is dat nodig. Met positief advies en commentaren houd je hardlopers bij de les. Hardlopen is goed voor iedereen. Als je lopers al jaren trainen is er nu de kans dat ze de hardloopschoenen aan de wilgen hangen. Dat is niet nodig want het zijn vooral de invloeden van buitenaf die je sporters afhouden van het trainen en solo plezier hebben in de hardloopsport.

“Goed dat je traint”

Heb je telefonisch contact, of per app, mail of anderszins, zeg dan ieder geval even: “goed dat je traint”. Je hoeft het even niet over de kwaliteit te hebben. Even dat positief duwtje met woorden is nu zo belangrijk. De beroemde voetbaltrainer Sir Alex Ferguson adviseerde ooit om altijd positief te coachen en je hoeft niet de superlatieven te gebruiken. “Goed gedaan”, is een schouderklopje dat heel veel doet bij je lopers.

In magazine ProLoop hebben we al vaker geschreven over de kracht van positieve coachingswoorden. De simpele onderbouwing is dat je met positieve formuleringen meer bereikt dan met kritiek.

Hoe zit het met kritiek?

Mag je dan geen kritiek uiten als trainer? Ja dat mag maar dat zit op een ander vlak. Je gaat met je hardlopers afspraken aan over afstanden, intensiteit, letten op de trainingszones. Je maakt bewust en onbewust nog veel meer afspraken met elkaar. Belangrijke les in communicatie: maak aan je lopers duidelijk wat je echt als afspraak ziet en wat niet.

Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat in de komende week maar 10% van de afstand echt intensief mag zijn in plaats van 20%? Benoem het als een afspraak. Geef daar een heldere structuur aan.

Afspraken volgen of hoeveel rek zit daar in?

Als lopers zich niet aan de afspraken houden, dan mag je kritiek hebben. Maak wel duidelijk dat je verschil ziet tussen proces en afspraak. In plaats van “goed gedaan”, volgt een “goed gedaan maar we moeten het wel hebben over de afspraak.” Vervolgens ga je het gesprek aan over motivatie, doel en goed opbouwen en hoe je afspraken kunt aanhouden. Beter is om een gesprek over trainingsafspraken niet uit te stellen tot een paar trainingen later. De data heb je misschien nog wel. Die indrukken en achtergronden van de training vervliegen snel, je hebt er dan geen grip meer op. Doe het meteen.

Veel haal je als trainer uit het zien van je hardloper. Hoe loopt hij of zij? Wat is de stijl op dat moment? Wat zegt de lichaamstaal tijdens en na de trainingen. Je kunt het door de coronamaatregelen bijna niet meer zien. Daarom is luisteren en vragen belangrijker geworden.

Hoe reëel is de blokkade

Een dip in de motivatie is niet gek op dit moment. Aan de andere kant, je lopers mogen nog steeds trainen. Luister dan goed wat hen dwarszit. Is het de bezorgdheid? Is er iets waar zij invloed op hebben of is het de invloed van nieuwsberichten? Is er iets in het gezin of de familie? Of is het een blessure? Soms zitten de blokkade alleen in het hoofd maar er zijn natuurlijk ook echte redenen waarom een sporter minder sport.

Daarom zie je idealiter een hardloper trainen. Dan zie je hoe de sporter beweegt en als je hem of haar goed kent vallen de kleinste veranderingen op. Dan zie je zelfs zonder het stellen van vragen, dat er lichamelijk ongemak is. Ook al is het nu door de lockdown op grote afstand, observatie kan nog steeds van onschatbare waarde zijn. Daarom volgde Charles van Commenée afgelopen weekend hoog vanaf de tribune de atleten tijdens het NK indoor. Het is tenslotte een spannend jaar met Olympische Spelen en dan wil je zien hoe overtuigend de atleten zich door de hal bewegen.

Auteur: Marc Gerlings
Foto: Jonathan Chng via Unsplash

Deel dit artikel