Topatleten in NN Mission Marathon op Nederlandse bodem

07 april 2021

NN Mission Marathon gaat door op 18 april en al die topatleten lopen dan op Nederlandse bodem, op Twente Airport. Het wordt door de verandering van de coronamaatregelen in de regio Hamburg een unieke atletiekdag in de Nederlandse geschiedenis. Meer dan 70 atleten gaan op het terrein van Twente Airport proberen hun plek veilig te stellen voor de Olympische Spelen in Tokyo.

Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge (foto: midden) loopt op 18 april ook op Twente Airport de NN Mission Marathon.

Bij weinig wind kan de strakke strip van Twente Airport ook zorgen voor snelle tijden. Veel lopers willen laten zien dat net zij naar de Olympische Spelen willen. Dat levert een marathon op vol vechtlust en een tactisch interessante race. Het terrein is niet toegankelijk voor het publiek.

NN Mission Marathon stond oorspronkelijk gepland op 11 april in Hamburg, maar door de huidige COVID-19 situatie waren de organisatoren Hamburg Marathon en Global Sports Communication genoodzaakt om de race een week uit te stellen en om een nieuwe locatie te zoeken.

Spanning bij Nederlandse lopers

Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge verschijnt ook aan de start. De Keniaan gebruikt NN Mission Marathon om zich voor te bereiden op de olympische marathon, die plaatsvindt op 7 en 8 augustus in Sapporo, Japan.

Nu hopen dat de uitgebreide Nederlandse ploeg een mooie marathon laat zien. Björn Koreman en Frank Futselaar hebben al de limiet voor de Olympische Spelen gelopen maar willen hun tijd verder aanscherpen. Michel Butter is weer van de partij en hoopt ook de limiet te halen. Abdi Nageeye is al zeker van de Olympische Spelen door zijn snelste tijd in de strijd om de 3 tickets naar Sapporo. Daarnaast wordt het spannend wat de vorm is van Eliud Kipchoge.

Frank Thaleiser, race director NN Mission Marathon: “We zijn superblij dat NN Mission Marathon door kan gaan op 18 april in Nederland en we kijken erg uit naar de samenwerking met het team van Enschede Marathon. We zijn dankbaar dat veel organisaties wereldwijd aangeboden hebben om ons te helpen. We hebben veel contact gehad met de organisatie van Hamburg Marathon en de overheden, om zeker te weten dat alles onder controle is. We willen graag de nationale en regionale autoriteiten bedanken voor hun support in dit proces.”

Droom voor team Enschede Marathon

Sandra Melief, directeur Enschede Marathon, over deze race: “Het is echt een droom die werkelijkheid is geworden. De absolute wereldtop op Enschedees grondgebied. Ik ben echt trots! Wij ontvangen de atleten met open armen en met onze Twente gastvrijheid zullen we er alles aan doen om ze zo ontspannen mogelijk een toptijd neer te laten zetten op een vlak en snel parcours."

Niels van den Berg, wethouder sport gemeente Enschede: “We zijn ongelooflijk trots en vereerd dat het evenement in Enschede, als sportstad van het Oosten, plaatsvindt. Een prachtig event waarbij de top van de internationale marathonatleten zich ook nog kan kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat maakt het extra uitdagend!”

De meeste marathons zijn verplaatst naar het najaar, waardoor de kalender in het voorjaar nagenoeg leeg is. De betrokken partijen zijn blij dat ze met deze race kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van de olympische droom van de atleten.

Auteur: Marc Gerlings

Deel dit artikel