Hoe laat je hardlopers jouw trainingsadvies volgen in 8 stappen

22 maart 2017

Afgelopen week klaagde een trainer over het gebrek bij hardlopers om je mooie adviezen te volgen. Je maakt uitgebreide schema’s en sterke adviezen en vervolgens doet de hardloper gewoon wat hem zelf goed lijkt. Hij vergeet de tijd die jij erin hebt gestoken. Daarbij worden al je ervaring en opleidingen weggewuifd. Hoe laat je de hardloper wél je adviezen volgen.

Met de zappende consument kun je ook bijna niet meer anders verwachten dan dat de hardloper uit jouw begeleiding pikt wat hij goed vindt passen. Toch zijn er wel handvatten, garantie niet verzekerd, waardoor je de hardloper beter aan je adviezen kunt binden.

1 Persoon of groep?
Je staat als trainer meestal voor een groep. Daar heb je ook een identificatie mee. Je probeert het beste voor je groep te maken. Maar iedere sporter voelt zich uniek. Hij of zij heeft eigen wensen en een eigen specifieke situatie. Zeker bij binnenkomst bij een loopgroep of vereniging is er nog niet direct een band met de anderen. Een trainer kan daarom beter van het observeren van de groep overschakelen naar actief luisteren waar het individu mee zit.

2 Kruip in de huid van
Ga nog een stap verder dan actief luisteren. Kruip in zijn sportschoenen. Probeer je voor te stellen door middel van wat je hoort en de lichaamstaal die je ziet wat diegene ervaart. Hoe voelt dat? Waar zitten de knelpunten. Oordeel er niet meteen over, laat het voorbij komen.

3 Wat is hardloopspecifiek?
Vraag door wat er speelt dat gerelateerd is aan het hardlopen. Is het doel een wedstrijd, of onderdeel van een gezond leven dieet. Misschien merk je dat het voor iemand gewoon een vorm van escapisme is. Hoe ziet de relatie tussen de leefsituatie en de gewenste sportsituatie er uit?

4 Wat levert je advies op?
Nu kun je nagaan wat jouw adviezen voor deze persoon betekenen. Een keihard regime met veel omvang en hoge intensiteit omdat het rationele doel een wedstrijd is hoeft niet te stroken met de emotie over bijvoorbeeld een druk gezinsleven. Dan kun je eindeloos schema’s maken maar het zal nooit helemaal landen bij deze persoon. Om het effect van je adviezen in te schatten kun je voor jezelf ook even nagaan wat er met deze persoon gebeurt als je géén trainingsadvies geeft. Dat maakt helder wat diverse scenario’s opleveren als je wel trainingsadviezen geeft. Het is een kleine mentale oefening die je veel kan opleveren.

Durf als trainer bedenktijd te vragen. Je hoeft niet meteen antwoord te geven. Zeker niet als het om trainingsadviezen gaat die vele maanden, misschien wel een jaar iemands leven beïnvloedt. Zeg hoe je er tegenover staat en hoeveel tijd dat kost om goed trainingsadvies te onderbouwen.

5 Van koele cijfers naar warm contact
Je denkt al snel aan kilo’s bij een krachtprogramma. Herhalingen bij een interval en kilometers per uur bij snelheid. Maar een hardloper wil niet meteen een overval met data maar een warm hart. Laat zien dat je geïnteresseerd in de persoon bent. De emotie brengt je verder als je hardlopers je adviezen wil laten volgen dan een afstandelijk schema.

6 Naar de wedstrijd
Niet iedere trainer heeft er tijd voor. Probeer mee te gaan met de hardlopers naar wedstrijden of evenementen. Ook als er niet veel op het spel staat. Hier is waar veel lopers naartoe werken. Je ziet echt waar de loper voor traint en wat dat teweeg brengt.

7 Eerlijkheid
In het hardlopen leidt een schema of advies niet meteen tot grote sprongen vooruit. Wees eerlijk over kansen, omstandigheden en mogelijke resultaten. Ondanks dat een hardloper misschien teleurgesteld is over een tijd kun je als trainer laten zien waarom de loper toch vooruitgang boekt. Voorbeeld: de Stevensloop 2017 leverde Michel Butter en Ruth van der Meijden op als Nederlands Kampioen op de halve marathon. De tijden waren niet geweldig. Die dag was de wind sterk en had veel invloed op het wedstrijdverloop dat een scherpe tijd ook bijna onmogelijk was. Leg dat uit als coach en dan kun je toch de ontwikkeling van een loper tonen.

8 Volgende oplossing
Kijk met de hardloper naar een volgende oplossing. Dit kun je dan ook weer koppelen aan wat je met een groep wil bereiken. Hierdoor maak je de hardloper ook tot onderdeel van de groep. Door groepsbelang en individueel belang te verbinden maak je de kans groter dat je trainingsadviezen opgevolgd worden.

Deel dit artikel