Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Tips & Tricks

Train veilig met je groep in het najaar

Train veilig met je groep in het najaar

7 september 2017 - Het najaar is heerlijk om trainingen te geven. Mist, invallende duisternis of slechte zichtbaarheid van je groep bij regen zorgen voor meer risico’s. Verklein de kans op ongevallen met deze handige tips.

Licht in de duisternis

Het reflecterende hesje is verplicht bij bijna alle hardloopclubs. Trainingen geven gaat veel verder dan de oude hardloopkreet "Geen hesje, geen lesje". Beter zou het zijn als de lopers ook investeren in lampjes. De huidige led-lampjes zijn goed en vaak ook goedkoop. Het vergroot de actieve zichtbaarheid van de loper. Geef op je site of andere middelen van communicatie aan wat je van hardlopers verwacht over zichtbaarheid. Dat voorkomt al veel wel/niet discussie tijdens de training waar mensen juist komen voor een fijne avond.

Zie je iedereen?

Houd overzicht over je groep. De Atletiekunie adviseert om bij grote groepen van 20 tot 25 hardlopers 2 trainers mee te sturen. Ook als je alleen een groep begeleid wil je kop en staart van de groep goed overzien. Dit lukt vaak het beste van een ¾ positie aan de zijkant van de groep. Tel voor de start van de training het aantal mensen.

Je kunt vooraf en tijdens de training de groep vragen om bij elkaar te blijven. Deelnemers begrijpen dat je risico’s wil beperken en zullen ook tussentijds je roep om als groep te blijven waarschijnlijk respecteren.

Positie kiezen bij oversteken

Steek je een straat over, gebruik bij voorkeur de officiële zebrapaden. Op veel plaatsen zijn zebrapaden ook verlicht en dat heeft dan een pré voor je als trainer.

Wil je zonder zebrapad oversteken, ga dan niet direct achterlangs een auto de weg over. Vaak overzien tegemoet komende automobilisten die hoek in het donker slecht en dan ga je opeens wel erg snel de weg over in de beleving van de bestuurder. Kies voor een brede doorgang tussen geparkeerde auto’s.

Je hebt als trainer je reflecterende jas of vest aan. Gebruik grote gebaren bij het oversteken. Hand omhoog en wijs met de andere hand je hardlopers de weg waar je naartoe wil. Neem een visueel duidelijke positie in. Het liefst een waarbij licht op je schijnt.

Maak je hardlopers duidelijk dat ze altijd zelf de afweging voor het oversteken maken. In groepsverband willen deelnemers nog vaak blindelings achter de voorganger aanlopen. Stip dat gedrag aan en maak duidelijk dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor keuzes in het verkeer.

Weg met de oortjes

Veel hardlopers lopen met muziek op. Vraag om tijdens jouw training niet met oortjes in te lopen. Geluid van fietsers, wandelaars of honden is niet erg duidelijk maar wel belangrijk. Met oortjes in mis je al snel die signalen. Check meteen in de eerste meters of je voor iedereen verstaanbaar bent.

Veilige optie

Niet altijd leuk maar kies onder donkere of lastige omstandigheden voor de veilige optie. Gebruik de voet- en wandelpaden. Kies voor wegen en paden die verlicht zijn. Veel lopers gaan nog wel eens op het asfalt lopen omdat het zo lekker strak is. Dan zit die loper meteen op de rijbaan. Vaak valt die loper dan ook buiten de lichtcirkel van de straatverlichting die is afgestemd op de stoep.

Beeldvorming in je netwerk

Leid je je groep op een nette en duidelijke manier door het donkere najaar dan valt dat ook op bij bewoners, andere sportclubs, gemeente en iedereen die direct in contact met je staat. Hoe je als club omgaat met trainingen in de avond werkt mee in de beeldvorming rondom je club. Vriendelijkheid, galant optreden doen wonderen voor jou en je club.

Terug?

Ben je met de groep weer terug op de startlocatie? Als daar nog leden zijn van de club, bezig met andere trainingen, geef door dat je met de hele groep weer compleet terug bent.

Wil je meer weten? Link naar brochure Atletiekunie 'Voordat we de poort uitgaan'.

Foto: Shutterstock

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer