Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Tips & Tricks

Snel rendement uit technische oefeningen

Snel rendement uit technische oefeningen

19 januari 2018 - Je kunt als trainer je hardlopers doorzagen over de precieze hoek van de binnenkant van je knie in alle fasen van de hardlooppas. Je kunt het ook anders aanpakken. Laten voelen wat techniek doet en dan snel veel bereiken.

Bij sport, zeker bij hardlopen geldt dat ergens veel van af weten heel nuttig kan zijn. Het betekent nog niet dat je meteen een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen behaalt. Je moet het namelijk ook op de weg kunnen overbrengen. Het ervaren van sport is dan ook voor de meesten van je hardlopers een snellere weg om iets te leren. Bij trainers heerst vaak het gevoel dat er geen kortere weg bestaat, geen shortcut. Die is er wel maar werkt niet bij iedereen, en dat is het leren uit ervaren. Wie ervaart en het door heeft, voelt het inzicht. Het kwartje valt. Dat kun je toepassen op techniek en dan kan een hardloper ineens doorgroeien naar een volgend niveau. 

Rendement uit 3 oefeningen

Als je even aan de boom schudt van het ervaren van techniek weet je als trainer vlot wie snel rendement haalt uit technische oefeningen. Concentreer je op deze drie bekende oefeningen. We geven ze vaak omdat het in de trainingsliteratuur staat om de beheersing van het hardlopen te verbeteren. Je kunt ze ook gebruiken als scan hoe hardlopers de techniek ervaren.

Nummer 1: Hakken – billen

De ene trainer geeft deze oefening vol overgave maar er zijn er ook velen die liever niet zien dat de hak overduidelijk de bil aantikt. Dit vanwege het risico op blessures. Tik met een hak de bil aan, of bijna, vervolgens is het andere been en bil aan de beurt. Wil je een hardloper laten voelen wat het bovenlichaam allemaal compenseert laat ze dan de handen met de palmen open gericht naar de hakken op de billen leggen. Je voelt in de schouders en de buik meteen wat de core doet.

 

Vervolgens kun je de oefening ook doen met de armen in de houding zoals normaal bij het hardlopen. Dan kun je als trainer weer meer uitleggen over armen, de hoek van de ellebogen en wat schouders en armen voor invloed hebben op het hardlopen. 

Nummer 2: Gestrekte benenloop

Deze oefening is interessant want je kunt dit niet doen zonder spanning in je lichaam. Het lijkt als een houten Klaas maar je bent heel dynamisch bezig. Je houdt je benen gestrekt (knie gestrekt!). Daarmee ga je passen maken. Je voelt de spanning in het lichaam en de benen. Je hoort duidelijk het tikken van de voeten, de voetspanning. Dit is weer een volledig andere ervaring van het hardlopen dan de hakken-billen oefening. Het voelt stug en ongemakkelijk en tegelijkertijd geeft deze oefening een ander inzicht bij hardlopen. Zoals de spanning in je lichaam en de voetspanning. Misschien nog wel het allerbelangrijkste, het laat je voelen wat een middenvoetlanding doet. Net dat is belangrijk voor de meeste trainers die lid zijn van Hardlooptrainers Nederland. De meeste trainingen zijn gericht op lange afstanden en daar past deze landing goed bij.

Nummer 3: Hoge knie

Dan kun je door naar de andere kant van het spectrum: de hoge knie. Kom je toch nog bij een formule uit. De hoge knie-inzet levert een bovenbeen versus een onderbeen doordat de knie een hoek van 90 graden maakt. Dat is echt dynamisch. Het vraagt ook veel van de loper om deze voor hen gevoel overdreven hoge inzet te maken. Het laat ervaren wat beweeglijkheid is en kan doen. Dan kun je als trainer meer aandacht vragen voor de invloed van de lengte van de pas. Tenslotte wordt snelheid bepaald door de paslengte en de pasfrequentie.

Loopscholing is leuk en verbetert de beheersing van de hardloper. Dan wil je wel van je hardlopers weten hoe ver ze zijn. Door een serie van oefeningen te doen, zoals deze 3, kun je een mooie benchmark opbouwen in de technische progressie van je lopers. Veel plezier met jouw aanpak in techniek.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer