
25 april 2018 - Hardlopers dromen vaak groot. Heel groot, zoals goud winnen bij de volgende Olympische Spelen of het bereiken van een wereldrecord op de 10 km. Dat kan inspirerend klinken maar het is ook beklemmend want het doel is bovenmatig groot.
Dat geldt zeker ook voor andere doelen waarmee hardlopers naar hun trainer en coaches stappen. Zoals flink afvallen of door het hardlopen weer mentaal weerbaar worden.
Het zijn enorme doelen die voor de beleving zo groot zijn dat je er al meteen moe van wordt als je er aan denkt. Als coach weet je het als geen ander, als de fut eruit is, kun je geen enkel doel meer halen.
Van groot naar belachelijk effectief klein
Herken je die bovenmatige doelstellingen bij je hardlopers? Prima, lekker stellen maar zullen we het voor deze week, volgende week en komend half jaar iets kleiner als doel stellen. Dat is de slimste route. De beste aanpak voor een coach is om hele kleine doelen voor te stellen. Je kan reacties verwachten die ongeveer zo gaan: “Belachelijk, dat lukt me wel. Wat hebben we daar aan? Daar heb je zeker wat aan want dan kun je als coach verder gaan met opstapelen van al die kleine doelen. Als iemand ooit twijfelt, herinner hem of haar aan de eerste weken van het hardlopen. Waarschijnlijk hielden ze het nog niet eens een paar kilometer vol. Met kleine stapjes zijn ze op een niveau gekomen waarop ineens heel groot gedroomd wordt. Met al die kleine stapjes kun je bijvoorbeeld toch die lange trailafstand bereiken (zie foto).
1 - Koppel doelen aan periodes
Je hebt hardlopers met slechts één doel. Dat is handig want dan is er een scherpe focus mogelijk. Hardlopers zijn mensen en mensen hebben meestal heel veel meer wensen en doelen. Luister daarom goed wat er nog meer gezegd wordt als het gaat om doelen. Of zie je aan de lichaamstaal al blokkeringen bij het noemen van die grote doelen?
Je kunt als trainer aan de slag met meerdere doelen maar dat lukt meestal pas goed als je die koppelt aan tijdsblokken. Zie je iemand zwabberen met voet of knie? Maak van de verbetering een doel voor de komende drie maanden. Daarna pak je een volgend doel. Je kunt daarmee aan verschillende doelen werken zonder dat je hardloper het gevoel heeft tussen alle verschillende doelen te verdwijnen. Inmiddels weten we ook dat het zo werkt bij techniek voor hardlopers (zie Proloop november 2017, pagina 23-25), één technisch doel per training. Ga voor één doel of verbeterpunt.
2 - Echt fanatiek
Nu moet je als trainer nog iets achterhalen bij je hardloper. Jij kan wel enthousiast zijn maar is je hardloper ook enthousiast over het doel. Zorg door jouw begeleiding en verbetering dat hij of zij niet een beetje enthousiast is maar gewoon fanatiek wordt om dat doel te bereiken. Als jij enthousiast bent en je hardloper fanatiek dan creëer je een ontwikkeling die telkens een nog hoger piekje krijgt in de ontwikkelcyclus. Training na training zie je dan de hardloper groeien.
3 - Doelen plannen, waarom verrassing niet werkt
Je kunt vanuit het niets als trainer doelen aankondigen. Dat werkt meestal niet optimaal, veel mensen zijn niet zo goed met het hanteren van verrassingen. Verbazing leidt af en spreidt de energie die nodig is voor aandacht. Ken je een hardloper al wat langer en je ziet meerdere punten waar je aan wilt werken? Plan die doelen en maak ze ruim van tevoren kenbaar. Acuut doel: komende maand werken aan die knie. De maand erna: betere landing van de voet op wedstrijdsnelheid. Herhaal dat doel twee weken voordat je ermee aan de slag gaat. Mensen zijn dan voorbereid en de focus is meteen al vanaf de start scherper.