Vecht de neergang aan

25 mei 2018

25 mei 2018 - Als trainer ben je gewend om met verschillende fasen, trainingscycli te werken. Je zet doelen, tijden en tabellen uit en vervolgens is het tijd voor stevige trainingen. Maar papier, of online, is geduldig. Trainen heeft vaak andere cycli dan vooraf gepland. Hoe pak je dan de situatie aan als er een neerwaartse ontwikkeling is terwijl je een stijgende lijn had gepland.

1 Ga eerst na of er een fysieke of medische reden is.
2 Of is ergens de motivatie geknakt?

Open het gesprek
Als de eerste geen reden is, dan speelt vaak motivatie de hoofdrol. Wie in zijn hoofd niet de boodschap heeft om helemaal voor de trainingsdoelen te gaan, zal deze waarschijnlijk ook niet halen. Tenslotte zijn mind en lichaam met elkaar verbonden. Als dit het geval is, draai dan niet om de zaken heen. Blijf niet als trainer onnodig veel trainingsschema’s aanpassen en herschrijven. Gooi het gesprek open en vraag wat er aan de hand is.

Ontwijkende antwoorden zijn heel normaal
Waarschijnlijk krijg je eerst een ontwijkend antwoord. ‘Nee, euh niets aan de hand’. Blijft het naar je zin te lang bij magere resultaten ten opzichte van jullie plannen, dan is het echt tijd om door te vragen. Ontwijkende antwoorden horen er bij. Hardlopers willen zich niet laten kennen maar tegelijkertijd is er ook schroom om het echte onderwerp bij de hoorns te vatten. Denk daarbij aan gedeeltelijk gezichtsverlies, een onderbreking van de succesformule die ooit zo mooi liep, dat zijn onderwerpen waardoor de loper niet meteen je antwoord wil geven.

Plezier is mensenwerk
Wie zich bij een groep voelt, kan vaak beter omgaan met teleurstellingen. In mooi Nederlands: gedeelde smart is halve smart. Dat lijkt nog steeds op een halve portie smart maar je kunt met het delen weer de weg omhoog vinden. Laat aan je hardlopers merken dat je met de groep of vereniging achter hem of haar staat. Die support kan al wonderen doen.

Niet alleen is start erkenning
Nog belangrijker, er zijn duizenden lopers eerder geweest met gebrek aan motivatie. Het veranderen van de motivatie is altijd maatwerk maar veel instrumenten zijn breed inzetbaar. Deze hardloper staat niet alleen in de opgave om weer de opwaartse lijn te vinden. Dat helpt ook bij de erkenning door de loper dat er veel meer speelt dan het ontwijkende antwoord ‘nee, euh niets aan de hand’.

Op dit punt is meer menselijk contact, zeker met mede-hardlopers bijna noodzakelijk. Stap af van de prachtige trainingsplannen en laat deze loper meer samen trainen met anderen. Houd wel doelen in de gaten maar nog interessanter is dat door het plezier van de groep, de loper weer positief tegenover het hardlopen staat.

De grote trainerstaak: basisvorm
Tot slot heb je als trainer één echt grote trainingstaak. Vorm en een piekfase, de ontwikkeling zoals je die oorspronkelijk plande in die mooie tabellen en tijdspad komt uit een verbetering op de basisvorm van de hardloper. Het probleem zit vaak in die plusfase bovenop de gemiddelde vorm. Als motivatie afneemt is dat een probleem voor de echt goede vorm en de piekfase. Voorkom als trainer dat de basisvorm wordt aangetast door problemen in motivatie. Positief gesteld, als trainer zorg je er voor dat de basis op orde blijft ook al zit het niet goed met de motivatie. Dat zit vaak in het aantal trainingsuren en minder in de kwaliteit van de trainingen.

Schroom niet om hulp in te roepen
Tijdens de trainingen waarin je de basisvorm vasthoudt kun je werken aan de motivatie. Dat geeft tijd en rust want je hebt daar veel aandacht voor nodig. Je kan als trainer niet met een gesprekje de motivatie weer helemaal terugbrengen. Daar zitten meerdere lagen in en die moet je weten aan te pakken. Dat hoef je natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Vind je het een lastig proces? Schakel dan hulp in.

Blijft de basisvorm op orde en het plezier in de sport komt weer helemaal terug? Dan kun je wel aanvoelen dat de stap naar de atletische vorm en eventueel een piekfase veel makkelijker is.

Deel dit artikel