Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Tips & Tricks

5 coachingtips voor succes op de lange termijn

5 coachingtips voor succes op de lange termijn

30 mei 2018 - In je opleiding wordt veel aandacht besteed aan het samenstellen en geven van een training. De realiteit is dat je de hardlopers al langer kent dan vandaag. Je hebt al heel wat kilometers met hen gemaakt. Om jarenlang succesvol te blijven is het handig om op deze vijf punten te letten.

1 - Vier dagsuccessen

Je hebt een interval gepland. Dan weet je natuurlijk wel voor die training wat de beste tijden zijn op deze intervalafstanden van je lopers. Al lopen zij maar één seconde sneller per intervalafstand, vier het als een overwinning. Dat dagsucces telt. Het gaat niet alleen maar om die grote evenementen waar veel hardlopers naartoe werken. Positief coachen gaat goed als je ook de kleine successen visueel en voelbaar maakt. Je kunt het ook anders aanpakken. Het is niet allemaal afhankelijk van tijden. Heeft een loper moeite met vorm en techniek en hij of zij heeft een intervalafstand niet het hoofd laten hangen? Deel je felicitatie uit. Breng je enthousiasme over. Op dat moment realiseert de loper zich dat ook dat kleine detail telt. Bovendien krijgt hij op dat moment het besef dat inderdaad die afgelopen ronde heel erg goed ging. Je haalt hem even uit de flow, maar op een positieve manier. Nu heeft deze loper een herinnering hoe het wel goed kan gaan. Dat kun je later als trainer weer als beeld oproepen als correctie nodig is. Je weet nooit hoe het in de toekomst gaat met een sport als hardlopen, vier daarom wat je vandaag behaalt.

2 - Proces is de sleutel

Een fijn dagsuccesje is leuk maar als trainer kun je maar beter zorgen voor een lach bij iedere training. Een winst of een scherpe tijd kan kort een high geven maar een structurele runners high is veel interessanter. Als je plannen maakt en tabellen met trainingstijden, zet daar dan een tabel naast hoe je het proces van trainen aantrekkelijk houdt. Daarmee kun je er voor zorgen dat niet alleen het snelle werk interessant is maar ook dat langzame herstelloopje. Je weet ook aantrekkelijk techniek over te brengen. Met dat hele pakket vindt de loper iedere training interessant. Het hoeft niet altijd leuk te blijven, trainen is vaak ook gewoon hard werken, maar door een positief proces weet je altijd de sport aantrekkelijk te houden. En dan bereik je dat je lopers altijd graag willen hardlopen.

3 - Speel met snelheid

Een groot deel van de lol in het proces van hardlopen is het verdelen en spelen met snelheden. Grofweg deel je het op tussen 80% duurlooptrainingen en 20% intensieve trainingen. Dat verschilt sterk per atleet. De kwalitatief gerichte trainingen kunnen zelfs oplopen tot ver in de 30%, afhankelijk van de persoonlijke aanpak. Hardlopers reageren volledig anders op trainingsprikkels, een goed trainingsproces is maatwerk. Bijna alle hardlopers houden er van om met verschillende snelheden te trainen. Speel met die wens en je krijgt eerder meer waardering voor je trainingscapaciteiten.

4 - Breng mensen samen

Is de een goed in de duurloop en de ander heeft een sterke eindversnelling? Breng ze samen, ook al kennen ze elkaar niet. Leg onverwachte combinaties in trainingen. Pakt dat altijd goed uit? Nee. Maar vaak zie je een steile leercurve waar je als trainer heel veel plezier uithaalt. Heb je een groep met veel stijve hardlopers? Haal eens yogaexpert van de mat en laat hardlopers voelen wat yoga kan doen voor jouw lopers. Er zijn heel veel combinaties te maken. De verrassing doet natuurlijk al wonderen.

5 - Team, echt een team

Als lid van Hardlooptrainers Nederland train je vooral groepen. Gebruik trainings- en spelvormen waarbij je de teamgeest van je loopgroep versterkt. Dan nemen ze elkaar op sleeptouw of ze moedigen lopers aan met grote ambities. Je denkt als trainer vaak aan het plezier dat spelvormen oplevert maar de support die het losmaakt voor je hele groep kan veel interessanter zijn. Dan krijg je dat het hele team je werk ondersteunt. Jij kunt het organiseren en die ondersteuning is onbetaalbaar.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer