
17 augustus 2018 - Als trainer krijg je te maken met heel veel mensen met verschillende achtergronden. Diversiteit is goed want je kunt er een betere trainingsomgeving door maken. De valkuil: niet iedereen werkt meteen makkelijk met elkaar samen.
Misschien niet de makkelijkste boodschap maar de beste trainers hebben een goed gevoel voor verschillen tussen diverse groepen en kunnen die verschillen overbruggen. Dat is echt een eigenschap die sommigen van nature hebben maar meestal moet je er constant alert op blijven. Ook is het handig om je regelmatig de vraag te stellen of je culturele verschillen echt ziet of aan voorbij gaat doordat je doet wat je altijd al deed.
Overal verschillen
Verschillen zijn er genoeg in het hardlopen. Afrikanen pakken trainingen meer op gevoel aan en voeren schema’s wat losser uit. Nederlanders zijn geneigd om een strakke agenda te maken en zich daar aan te houden. Het gevoel over de vorm van de dag bij het hardlopen komt pas op de tweede plaats. Maar ook binnen Nederland zijn er verschillen. De een reageert veel directer op vragen terwijl andere lopers vragen ontwijken en eerst indirect antwoord geven. Je voelt al aan dat je als trainer goed moet kunnen schakelen tussen alle verschillen om tot een sterke relatie tussen trainer en groep te komen.
Diversiteit inzetten
Als dat lukt dan kun je diversiteit goed inzetten. Met verschillen komen ook kansen in je trainingen voorbij om anders naar het hardlopen en trainingsverloop te kijken. Verschillen inspireren, kunnen nieuwe uitdagingen zijn en leiden tot verwondering en nieuwsgierigheid.
Een groep met veel verschillen zal niet goed gaan als je als trainer één specifieke trainingsmanier oplegt. Respecteer je de verschillen, weet je die te bundelen, dan krijg je meer handen op elkaar voor je aanpak. Vervolgens traint je groep beter en bereik je meer.
4 tips voor trainers
In de factsheet diversiteit in sportverenigingen van Kennisplatform Integratie & Samenleving (2016) staan onder meer vier concrete tips voor trainers. De tips zijn gemaakt naar aanleiding van ervaringen bij voetbalverenigingen maar deze zijn ook van toepassing bij hardloopclubs:
- Benader alle spelers hetzelfde, kijk naar de persoon en benoem zo min mogelijk de cultuur van spelers.
- Toon interesse voor de herkomst van verschillende spelers, zoals culturele gewoonten maar ook hoe het gaat thuis of op school. .
- Pak conflicten en wangedrag aan.
- Probeer ervoor te zorgen dat de sporters een hecht team vormen waarin de achtergrond er niet toe doet, bijvoorbeeld door sociaal gedrag te bevorderen en naast sportieve oefeningen ook gezelligheidsactiviteiten te ondernemen.
Diversiteit in de training inzetten
Als trainer kun je dan beter kijken naar wat iedereen kan en welke talenten er zijn. Dat kun je inzetten als voorbeelden voor bijvoorbeeld techniek, spelvormen, uithoudingsvermogen en coördinatie. De verschillen zet je daarmee om naar positieve factoren voor je trainingen.
Je rol als trainer gaat natuurlijk veel verder dan alleen die uren die je met elkaar op de hardloopschoenen doorbrengt. Je kunt je groepen aanmoedigen om meer met elkaar te doen en te ondernemen. Hoe meer mensen met elkaar omgaan, hoe beter het begrip wordt voor elkaar. Meer begrip leidt ook hopelijk tot meer support tijdens en rondom de hardlooptrainingen.
Metacommunicatie
Mocht je er nog niet goed in zijn, pak het dan op: metacommunicatie. Dat is praten over de manier waarop je met elkaar omgaat. Grote diversiteit leidt altijd tot het samengaan van verschillende talen en de manier waarop je elkaar interpreteert. Een klein voorbeeld: “nu lopen we 4 x 100 meter bijna maximaal”. Dat kan voor de een als normaal overkomen maar voor de ander als een bevel (negatief). Die verschillen kunnen zich opstapelen en blijven doorsudderen als die niet boven tafel komen. Je bent dan wel een hardlooptrainer maar tegelijk wordt het werkplezier veel hoger als je de groep doorziet. Vraag daarom door hoe mensen jouw taalgebruik en dat van groepsleden ervaren. Dat betekent veel luisteren, vragen hoe de woorden worden beleefd en op terugkomen als je een goede oplossing hebt.