Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Tips & Tricks

Wat kunnen we leren van Eliud Kipchoge?

Wat kunnen we leren van Eliud Kipchoge?

21 september 2018 - Je moet een fenomenaal hardloper zijn om 1 minuut en 18 seconden af te lopen van het wereldrecord op de marathon. De man die dat voor elkaar kreeg heet Eliud Kipchoge. Als je op zo een hoog niveau staat, kunnen trainers daar nog wat van leren? 5 leerpunten.

Twee dagen na zijn nieuwe wereldrecord was Eliud Kipchoge te gast bij de grote investeerder van het NN running team waarbij deze ster behoort, Nationale Nederlanden in Den Haag. Een uitgelezen kans om deze bijzondere atleet te zien en te spreken. In het najaarsnummer van Proloop komt een uitgebreid artikel over Kipchoge en de invloed van het NN running team. Een paar opvallende leerpunten willen we alvast geven.

Mentale groei

Vraag aan de mensen rondom Eliud Kipchoge naar zijn grote kracht en al heel snel kom je uit bij mentale kracht. Eliud lijkt wel een zen-hardloper. De rust himself. Je krijgt niet de indruk dat deze man hard moet bijkomen van zijn gruwelijk snelle tempo op de marathon, op dat moment 48 uur daarvoor. Je zag het ook terug in de beelden vlak voor de race. Enerzijds spanning in de ogen en de wil om te starten. Aan de andere kant rust en focus. Als je met hem spreekt dan blijkt Monza een plek te zijn waar hij echt weer een mentale sprong vooruit maakte. De poging om de marathon onder de twee uur te lopen, lukte niet. Hij behaalde wel mentale shift. Toen begon echt het besef te groeien dat het wereldrecord goed mogelijk was.

Meer drinken meer koolhydraten

In de aanloop naar Berlijn is de voeding weer kritisch bekeken. Jos Hermens, de bedenker van het NN running team: “We hebben nog nooit zo veel koolhydraten gestapeld als voor deze wedstrijd.” Aan de andere kant liet Kipchoge in het interview blijken dat hij in de aanloop naar de wedstrijd en tijdens de wedstrijd meer dronk. In het plan voor de wedstrijd stond bij om iedere vijfde kilometer te drinken en dat is ook uitgevoerd. Voeding en drinken blijken toch nog steeds kansen te bieden voor verbetering van de loopprestaties. De rek is er nog niet uit.

Help het team

Je kunt het teambuilding noemen maar dan professioneel. Het team is echt belangrijk. Kipchoge meldde bij de persconferentie: “Zonder het team was afgelopen zondag niet mogelijk geweest.” Later in het interview verdiept hij dat. “Je helpt het team zodat zij weer mij helpen.” Er heerst een grote werklust waarbij alle atleten elkaar in de trainingen en wedstrijden steunen. Trainen in een team lijkt echt verschil te maken voor de ontwikkeling van Kipchoge.

Niet klagen

Eliud had makkelijk kunnen klagen over het verloop van de marathon. De twee hazen moesten al vroeg lossen waardoor hij de race in zijn eentje moest lopen. De eerste verliet het veld al na tien kilometer. Eliud heeft met name lovende woorden over Boit die hem goed ondersteunde. Tijdens de race zag je met regelmaat contact tussen de twee. Achteraf bleek dat het vooral ging over het goed volgen van de blauwe lijn op het parcours. Deze blauwe lijn in Berlijn ligt dicht tegen de ideale lijn. Ook Boit kon Kipchoge niet bijhouden en toch geen enkele klacht over de twee hazen. Dat is kenmerkend voor deze atleet. Hij heeft ook deze houding om niet door randzaken te laten storen.

Vijf jaar hetzelfde schema

Het wereldrecord is gewonnen met de opeenstapeling van twintig jaar trainen. Is er veel veranderd? Ja, want de begeleiding werd met de komst van het NN running team veel professioneler. Is het trainingsschema verandert? Nee, op kleine wijzigingen na. De teamleiding geeft aan dat al zeker vijf jaar dezelfde trainingsaanpak wordt gebruikt. In overleg met Eliud wordt constant gekeken naar kleine verbeteringen in materiaal en begeleiding. Omdat het NN running team pas iets meer dan een jaar bestaat is verdere verbetering zeker mogelijk.

Foto: NN running team

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer