
5 oktober 2018 - Het is nog niet zo makkelijk. Je mag als coach nieuwe hardlopers enthousiast krijgen om te bewegen en dat ook nog meerdere keren per week. Plus je wil dat die hardloper het hardloopvirus te pakken krijgt. Stap daarom terug vanuit de technische trainingsleer naar basistappen die je maakt als hardlooptrainer.
1 Lastige start
Bij startende sporters wordt in het algemeen een laag zelfvertrouwen geconstateerd. Dat is niet raar want deze sporter moet nog zijn weg vinden in de sport. Je zal een fase zien waarin hardlopen wordt ontdekt, soms met de nodige dosis argwaan. Daarna heb je als trainer de taak om te laten zien dat hardlopen ook echt past bij deze persoon. Pas veel later ontstaat de passie voor de sport. Een periode van meerdere maanden vol vragen en twijfels over hardlopen valt je ten deel als coach.
2 Oude gewoonten doorbreken
De lastige start komt ook doordat de meest nieuwe hardlopers niet in één keer klaar zijn met hun oude slechte patronen die horen bij niet-sporten. Veel tv kijken, achter de telefoon hangen en kijken of juist de tijd vullen met druk werk vallen daar onder. De sporter maakt de moedige keuze om te gaan hardlopen. Als je doorvraagt kom je er achter wat vroeger de tijdsinvulling was van de uren die ze nu aan hardlopen besteden. Vaak zit in die beschrijving voor jou als coach de sleutel hoe je de oude gewoonte kunt doorbreken. Als je de oude gewoonte kent, kun je het omzetten naar een positieve houding over hardlopen.
3 Motivatie, heel veel motivatie
Hardlopen is leuk. Voor jou als coach is het je passie. Laat zien waarom je gepassioneerd bent. Geef die hardlopers veel high fives als ze de taken goed uitvoeren. Geef nog meer high fives als er goed gewerkt wordt. Ga daarbij uit van de oude wijsheid dat als er goed getraind wordt en met veel enthousiasme, resultaten volgen. Al is dat vaak veel later dan de sporter verwacht. Daar heb je als coach ook een rol in, het verwachtingsmanagement.
4 Hele kleine stapjes
Je weet als trainer dat je niet snel extra kilometers moet geven. Daar gaat punt 4 ook niet over. Hardlopen is technisch gezien behoorlijk complex. Alles tussen kruin en tenen moet meewerken. Alles is in beweging. Als je bij de uitleg over een onderwerp als knieinzet of afzet glazige blikken ziet, ga dan zelf een stap terug en maak de uitleg nog eenvoudiger. Ook al is dat voor je als trainer gevoelsmatig raar omdat je al Jip en Janneke taal gebruikte. Maak kleine stappen en verklein ze nog meer want het zijn allemaal unieke leerervaringen en daardoor waardevol.
5 Waardeer iedere vooruitgang
Hardlopen gaat niet opeens heel snel vooruit in progressie. Ga dan niet aan het punt voorbij dat iedere seconde verbetering echt een goede prestatie is. Geef dan met je warmste woorden commentaar in hoe goed het gaat. Dat kleine moment vieren is waardevol. Bij veel mensen moet je dan even inhouden en niet meteen doorstomen in wat nog beter kan. Bevestig eerst met oefeningen of punten van aandacht tijdens een duurloop wat er nu verbeterd is. Als dat er goed inzit bij een loper kun je bij een volgende training of in een volgend blok inhaken op de verbetering.
6 Er is meer dan hardlopen
Hardlopen is jouw passie maar eigenlijk zou dat als trainers bewegen moeten zijn. Deze nieuwe hardlopers kozen voor de hardloopsport. Dat is een grote stap als je helemaal niet actief bent. Hebben ze eenmaal een connectie met hardlopen, vraag dan eens hoe ze in het dagelijks leven nog meer bewegen. Het gaat om basale vragen. Gaat alles met de auto of worden de boodschappen ook te voet of op de fiets gehaald? Als je rondom het hardlopen jouw sporters tot meer beweging krijgt, verander je echt een levensstijl. Meer bewegen op meerdere dagen ondersteunt de ontwikkeling van je beginnende hardlopers. Dat is winst in plaats van concurrentie voor het hardlopen. Enthousiasmeer meer bewegen op het dagelijks niveau, het verbetert de algehele conditie.
Photo by Tomasz Woźniak on Unsplash