BIG 10 wordt de snelste tien kilometer van het jaar

17 mei 2023

Weer een 10 kilometer wedstrijd, vraag je je af. Dertien in een dozijn? Deze gaat net iets anders en het kan echt een Nederlands record opleveren. Het kan voor veel trainers ook de perfecte aanloop zijn om je lopers een persoonlijk record op de 10 km te laten lopen. De BIG 10 is op 3 september 2023.

Hoe zit de BIG 10 dan anders in elkaar dan andere wedstrijden? Het is niet zomaar in een startvak gaan staan met z’n allen en na 10 kilometer ben je weer terug. Deze wedstrijd wordt gehouden op de asfalt wielerbaan in Rotterdam. De ronde is 1,6 kilometer lang en organisator Imo Muller verzekert dat het een biljartlaken niveau heeft. En hoe zit dat dan met het Nederlands record? Op het asfalt van de wielerbaan starten Mike Foppen en Diana van Es. Het grootste kanon in de wedstrijd is Diana die begin dit jaar met een fenomenale tijd in Schoorl al Nederlands kampioen werd op de 10 kilometer (het schema van Diana van Es, van trainer Grete Koens, kun je lezen in magazine ProLoop voorjaar 2023). Van Es hoopt net nog een paar seconden sneller te gaan.

28.09 verbreken?

Het record bij de mannen is nu in handen van Richard Douma en Abdi Nageeye. Zij liepen beiden 28.09. Het persoonlijk record van Mike Foppen staat op 28.10. Bij de dames liep Diana van Es dit jaar al 30.29. Diane zal in haar geboortestad Rotterdam haar eigen record aanvallen. Zij krijgt onder andere tegenstand van Olympisch atlete Jill Holterman (pr 32.15), Silke Sonkman (pr 32.28) en Nederlands kampioene op de marathon Anne Luijten (pr 32.59).

Die toplopers zijn ook de aantrekkelijke voorbeelden voor alle andere lopers die graag hun persoonlijk record op de 10 km willen verbreken. Dat kan met heats en ook met hazen. De organisatie, in handen van Hardloopnetwerk en INDIE runner, zorgt voor tempomakers, DJ’s en de sfeer om een persoonlijk record te lopen. Er wordt gewerkt met heats op snelheid zodat deelnemers kunnen strijden met elkaar om zo nog sneller over de finishlijn te komen. All4running en NIKE zijn hoofdpartners geworden van dit evenement. Imo Muller, initiatiefnemer, eigenaar Hardloopnetwerk en een van de snelste hardlopers in Nederland: “Het is een droom om de snelste 10 km van het jaar te mogen organiseren en we gaan zorgen dat alle omstandigheden zo ideaal mogelijk zijn voor het lopen van een toptijd. Bij deze nodig ik ook alle supporters uit op de wielerbaan om de atleten naar een PR te schreeuwen en te komen genieten van de sfeer.”

Tijdens de coronaperiode organiseerde Muller ook een 10 km wedstrijd, bij een Amsterdamse wielerbaan. Het nadeel van die baan was dat er een bruggetje in zat. Nu is het een geheel vlak parcours. De aandacht voor dat evenement smaakte naar meer. Het krijgt in Rotterdam een tweede kans.

Trainerstip: Lange en korte afstanden plannen

We vragen Imo om een tip voor trainers voor deze ultrasnelle 10 km. Zelf is hij een fanatiek en goed hardloper. “Hardlopers zetten hun lange afstanden zoals een marathon ver vooruit in hun agenda om er goed naartoe te kunnen trainen. Het rare is dat je dat bij de kortere afstanden meestal niet doet. Als je een korte afstand zoals een 10 kilometer echt goed wilt lopen, moet je er natuurlijk ook lang en goed voor trainen. Zet nu al de BIG 10 in de agenda en train er echt goed voor. Bij een marathon vind je het niet altijd erg als bijvoorbeeld de openingskilometer wat langzamer gaat want dat komt wel weer goed in de rest van de wedstrijd. Bij een korte afstand krijg je dat bijna niet voor elkaar. Het moet kloppen, van begin tot het einde. Daar moet je ook goed voor trainen. De korte afstanden moet je net zo goed plannen als de lange.”

Iemand aanmoedigen helpt natuurlijk ook om een snelle tijd te behalen. Dat kan bij de wielerbaan RWC AHOY in Rotterdam prima. De 1,6 kilometer ronde en wordt iets meer dan 6 keer gelopen. Ideaal voor publiek want je ziet de lopers zes keer voorbij racen. Het parcours wordt officieel gemeten, aangemeld bij de Atletiekunie en krijgt een World Athletics registratie.

Voor meer informatie over de BIG 10 zie: https://hardloopnetwerk.nl/big10/

Deel dit artikel