Innovatie in 200 meter banen stimuleert atletiek

02 juni 2023

World Athletics wil de naam indoor atletiek vervangen voor een naam die beter de lading dekt van de kortere baanlengte van 200 meter. Voor coaches en trainers volgt een forse verschuiving in de vergelijking tussen binnen en buiten banen. De 200 meter baan kan overal aangelegd worden en het verschil tussen atletiek buiten en binnen verdwijnt. Hoe zit dat in elkaar?

World Athletics is van plan de nieuwe term 'shorttrack' te introduceren ter vervanging van de huidige term 'indoor' om evenementen te beschrijven die plaatsvinden op een baan van 200 meter lang, die meestal binnen wordt opgevoerd. En dat hoeft niet meer altijd binnen te zijn.

World Athletics Council meldt dat het concept van 'shorttrack'-competitie meer flexibiliteit mogelijk maakt bij het inzetten van 200 meter lange banen, die in de toekomst buiten of op tijdelijke locaties in een stad kunnen worden aangelegd. Dat biedt meer mogelijkheden voor steden en andere locaties om loopevenementen met tijdelijke 200 meter banen op te zetten. Maar voor coaches en atleten speelt natuurlijk mee hoe de prestaties op die banen worden gezien. Daar heeft de bond naar gekeken. Prestaties op buiten- of tijdelijke 200 meter banen kunnen worden erkend als officiële resultaten met het oog op records en ranglijsten.

Al meer dan 150 jaar is atletiek verdeeld tussen 'buiten'-competitie, georganiseerd op een standaard ovale baan van 400 meter, en 'indoor'-wedstrijden, die zich ontwikkelde in koelere klimaten om atleten uit die landen een indoorlocatie te bieden, meestal een ovaal van 200 meter. Voor coaches, trainers en atleten geldt ook dat je op een overdekte baan ook in de winter kunt blijven trainen onder goede omstandigheden.

Met de komst van hybride wedstrijdlocaties – World Athletics noemt onder meer stadspleinen, winkelcentra en treinstations – wordt het steeds moeilijker om de scheiding tussen buiten- en binnenatletiek te behouden. Deze evolutie heeft World Athletics ertoe aangezet om de grenzen van buiten- en binnenatletiek opnieuw te definiëren, zodat ze betrekking hebben op de wedstrijdfaciliteit in plaats van op de omgeving binnen of buiten.

Sebastian Coe, president van World Athletics: “Deze wijziging is bedoeld om een onbedoelde belemmering voor wedstrijdinnovatie weg te nemen, door organisatoren de kans te bieden oplossingen en kansen te onderzoeken die de huidige regels mogelijk ontmoedigen. Onder dit nieuwe concept zal de 200 meter shorttrack niet langer beperkt blijven tot de binnen omgeving en zal er een wereld aan mogelijkheden opengaan voor organisatoren van vergaderingen om officiële wedstrijden te houden in welke faciliteiten dan ook. Zowel binnen als buiten, met gebruik van 200 meter of 400 meter. Deze verandering zal de mogelijkheid bieden om 200 meter banen naar een buitenomgeving te verplaatsen en dat moedigen we aan. En het zal steden een meer betaalbare optie bieden, vooral waar ruimte schaars is, terwijl de groei van de sport wordt gestimuleerd door investeringen in nieuwe infrastructuur.”

Indoorkampioenschappen (op nationaal, regionaal of wereldniveau) blijven bestaan, maar in die regio's of gebieden waar geen of zeer beperkte indoorfaciliteiten zijn, kunnen shorttrackkampioenschappen worden gehouden, wat het equivalent zou zijn van de indoorkampioenschappen, en het kan worden gebruikt als kwalificatiewedstrijden voor grote indoorkampioenschappen.

Evenementen die worden gehouden in tijdelijke faciliteiten, kunnen ook een plaatsvinden in de officiële competitiestructuur, evenals in statistieken en recordboeken, ongeacht de omgeving waarin ze plaatsvinden. Hetzij als onderdeel van een evenement specifieke competitie of in het kader van een grotere competitie.

De World Athletics Council steunt unaniem de overgang naar shorttrack. De gedetailleerde regelwijzigingen die nodig zijn om deze innovatie te initiëren, zullen formeel worden goedgekeurd tijdens de bijeenkomst in augustus 2023 in Boedapest. Deze wijzigingen worden gepubliceerd in de nieuwe editie van het wedstrijd- en technisch reglement, dat op 1 november 2023 van kracht wordt.

Deel dit artikel