Challenge voor trainingsbewustzijn bij beginnende hardlopers

09 juni 2023

Een cruciale factor voor sportaanbieders is toegankelijkheid en veiligheid. Dit omvat niet alleen fysieke toegankelijkheid, maar ook sociale veiligheid. Sportinnovator zoekt naar initiatieven die op kleine schaal al bewezen hebben dat ze waarde kunnen toevoegen aan sportaanbieders. Met de ondersteuning van de Nationale Sportinnovator Prijs kunnen deze initiatieven worden opgeschaald en een grotere impact hebben. Er is ook een onderdeel bij voor hardlopen en menig trainer heeft daar vast een oplossing voor.

Sportinnovator heeft voor kwartaal 3 en 4 van 2023 een aantal projecten, of challenges, uitgeschreven.

Uitreiking:

Q3. Totaal beschikbare bedrag: € 250.000.

Challenge: Sport en bewegen de sociale norm

Voor mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) kan sporten en bewegen nog steeds een drempel vormen. Bijvoorbeeld omdat het niet normaal of gebruikelijk is in hun omgeving. Sportinnovator daagt innovators uit om met creatieve oplossingen te komen die sport en bewegen als sociale norm kunnen verankeren. Door het doorbreken van culturele barrières en het creëren van positieve sociale invloeden bereiken we een gezonde levensstijl voor iedereen.

Start challenge: Q3. Totale beschikbare bedrag: € 200.000.

Challenge: Trainingsbewustzijn van beginnende hardlopers

Hardlopen is populair, maar tegelijkertijd zien we veel beginnende hardlopers afhaken vanwege blessures of een gebrek aan motivatie. Een beter trainingsbewustzijn en zelfmanagement kunnen het verschil maken. Sportinnovator zoekt naar innovatieve ideeën die beginnende hardlopers helpen om blessures te voorkomen en hun motivatie hoog te houden. Zo verbeteren we ieders hardloopervaring.

Start challenge: Q3. Totale beschikbare bedrag: € 200.000.

Challenge: Circulaire sportmaterialen

Duurzaamheid is een urgent thema, ook in de sportwereld. Ook Sportmaterialen hebben vaak een negatieve impact op het klimaat en het milieu. Sportinnovator daagt ondernemers en ontwikkelaars uit om innovatieve circulaire sportmaterialen te creëren die bijdragen aan een duurzame toekomst. Op die manier kan de sportsector bijdragen aan het behalen duurzaamheidsdoelen en het vergroten van bewustzijn over hergebruik en milieuvriendelijkheid.

Start challenge: Q4. Financieringsbedrag: € 200.000.

De financieringsinstrumenten sluiten naadloos aan bij de drie thema’s waar Sportinnovator zich op richt, te weten:

  • meer sporten en sportief bewegen: voor iedereen op elk niveau;
  • sneller verduurzamen van sport en sportaccommodaties; en
  • beter presteren in de top- en breedtesport.

De doelstellingen van de instrumenten

De jaarlijkse Nationale Sportinnovator Prijs (NSP) is specifiek ontworpen om succesvolle initiatieven verder te ontwikkelen en op te schalen. Een typisch project omvat de doorontwikkeling van een concept, de uitvoering van één of meerdere pilots en een grondige evaluatie. Met de NSP kunnen veelbelovende innovaties hun impact vergroten en een blijvend verschil maken in de sportwereld.

De challenges daarentegen richten zich op het vinden van innovatieve ideeën om concrete uitdagingen in de sportsector aan te pakken. De winnaars van de challenges ontvangen niet alleen een opdracht, maar ook een ontwikkelbudget om binnen een jaar een baanbrekend product of dienst te ontwikkelen. Een minimal viable product of concept wordt tot slot in de praktijk getest. Ieder jaar zet Sportinnovator enkele nieuwe challenges uit.

Heb je nu al een specifieke vraag over (jouw) innovatie? Vul dan de quickscan 'Hulp bij innoveren' in

Deel dit artikel