Beginnende hardlopers komen met lood in de schoenen (+ 8 trainingstips)

26 juni 2023
Gabin Vallet via Unsplash

Als hardlooptrainer en -coach zie je heel veel beginners. We hebben drie loopgolven gezien en in feite was de coronapandemie een vierde golf in de populariteit van het hardlopen. Heel veel mensen haalden de hardloopschoenen weer uit de kast of ze kochten een nieuw paar. Maar bedenk dat die mensen het meestal niet makkelijk hadden op weg naar de eerste training. Hoe help je als trainer deze mensen?

Waar het voor de meeste trainers en ervaren hardlopers leuk is om weer de hardloopschoenen aan te trekken, steken de nieuwelingen echt een grens over. Het is goed om je als trainer en vereniging of loopgroep bewust te zijn dat deze mensen met denkbeeldige blokken lood in hun schoenen naar de eerste training komen.

Hoe kan dat. Hardlopen is toch leuk, zal je denken? Zeker maar voor beginnende hardlopers is er vaak een mentaal beeld in het hoofd dat het een zware sport is. “Het wordt afzien. Of daar lopen alleen maar van die snelle gasten rond. Iedereen is in perfecte conditie en afgetraind. Wat moet ik daar als beginner tussen?”

Hoe ga je om met die weerstand?

Als je dat beeld in je hoofd hebt, dan ga je met een bepaalde mate van weerstand naar de trainer en die eerste training. Maar ja, je wilt wel dat zie die mentale blokken lood eruit halen. Daar kun je als trainer veel aan doen. Je kunt niet al die gevoelens wegnemen. Je kunt er wel over beginnen te praten en dat je bij jouw trainingen en vereniging een veilig sportklimaat biedt. Hoe doe je dat, want een kreet als ‘veilig sportklimaat’ klinkt wel erg conceptueel.

Vraag enerzijds wat voor drempel mensen overgaan om te gaan trainen bij jou. Dan komt vast naar buiten hoe afwachtend deze nieuwe lopers tegenover je staan. Dan kun je het naar het positieve buigen, door te vragen hoeveel zin ze in de trainingen hebben. Op basis van die motivatie kun je verder. Je kunt hen geruststellen met abc

 1. Je kunt uitleggen wat voor stappen je maakt in de training en dat die goed te doen zijn
 2. Je kunt ook een hardloper erbij betrekken die een half jaar eerder is begonnen en hem/haar laten vertellen hoe lekker het nu gaat.
 3. Geef een duidelijk tijdspad en perspectief aan, zoals 6 weken trainen en dan 20 minuten onafgebroken hardlopen. Of 6 weken trainen en dan kun je dat leuke rondje door het bos zeker aan.

Wat zijn de mogelijkheden voor de trainingen?

Fysieke training 8 tips

 1. Stel eenvoudige heldere trainingsschema’s samen. Laat de speciale dingen nu nog achterwege.
 2. Laat wel weten dat ervaren hardlopers schema’s krijgen met meer complexiteit. Daarmee geef je aan dat lopers zich over een lange tijd kunnen ontwikkelen. En dat maakt de sport óók leuk.
 3. Begin met een lage omvang.
 4. Besteed extra veel tijd aan een gedegen warming-up.
 5. Maak kleine stappen in de progressie.
 6. Het geheim zit in de routine, dat die goed wordt opgepikt door de nieuwe hardloper.
 7. Blijf positief coachen op blessurevrij hardlopen.
 8. Bouw langzaam de omvang uit, de snelheid komt later wel.

Over stap 4: extra aandacht voor de warming-up

Dan nog even een extra uitleg over die warming-up. Voor ervaren hardlopers is het een soort gedwongen extra activiteit. Zij hebben zin in kilometers maken, intervallen lopen of trainen op coördinatie en snelheid. De warming-up is in hun ervaring een verplicht nummer. Hoe anders kun je het maken voor de beginnende hardloper.

Met een goede warming-up voor beginnende hardlopers kun je veel doen aan mobiliteit, coördinatie, kracht maar ook aan techniek. Goed hardlopen moet je leren. Dat kun je starten vanuit die rustig opgebouwde warming-ups. Uit die lessen kan de beginnende hardloper veel halen. En ondertussen werk je als groep dicht bij elkaar en ontstaat ook die sociale click. Die kan net zo belangrijk zijn om goed in de hardloopsport te starten en te blijven (punt 6, routine) als jouw perfecte trainingen voor de groep.

Veel plezier met je nieuwe beginnende hardlopers.

Wil je meer weten over effecten en trainingsmogelijkheden bij startende hardlopers? Lees deze mooie combinatie van gezondheidseffecten en trainingen.

Deel dit artikel