Toolkit voor beroepskrachten in de sport

13 juli 2023

NOC*NSF heeft om verenigingen te helpen in de beslissing over een beroepskracht een toolkit gemaakt. Bekijk de video met het voorbeeld van AV Phoenix

Als trainer wil je graag training geven en meestal niet met allerlei praktische of bestuurlijke zaken bezig zijn. Steeds meer verenigingen denken na over een beroepskracht die de vereniging ondersteunt. Specifiek voor sportclubs en sportparken die versterking van een beroepskracht krijgen of willen is een toolkit samengesteld, die allerlei handige informatie bundelt. Zo vind je er handvatten en werkwijzen, tips, verwijzingen naar onderzoeken én goede voorbeelden uit de praktijk.

Het wordt alleen steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden en te behouden. Steeds minder vrijwilligers willen zich voor langere tijd vastleggen en dat leidt tot problemen in de organisatie. Daarnaast stellen sporters en ouders steeds hogere kwaliteitseisen. Hoe zorg je ervoor dat je club professionaliseert zonder je vrijwilligers te overvragen? Of beter: hoe zorg je ervoor dat wat ze doen, ze goed en met plezier (blijven) doen? Bekijk de mogelijkheid om een beroepskracht in te zetten om vrijwilligers te ontlasten en te ondersteunen bij hun werk. Niet eenmalig, maar een paar seizoenen lang. Hiermee investeer je duurzaam in de toekomst van jouw club of sportpark.

Er zijn clubs die al geruime tijd ervaring hebben opgedaan met een beroepskracht. Hiermee zijn extra activiteiten van de grond gekomen, hebben vrijwilligers een centraal aanspreekpunt gekregen en heeft het in de meeste gevallen geleid tot meer leden en meer inkomsten.

Deel dit artikel