De kracht van je stem

27 juli 2023

Je legt als trainer en coach heel veel uit. Van tijden per kilometer, tot lovende woorden over inzet en het voltooien van een trainingsdoel. Je stem buig je alle kanten op om hardlopers aan te moedigen, of juist hen in te houden. Hoe zit dat eigenlijk met je stem. hoe pas je de kracht van je stem goed toe?

Onlangs hoorde ik een politieman uitleggen aan kinderen wat zijn krachtigste wapen is. De kids hadden net zijn complete uitrusting mogen bewonderen. Inclusief het dof glanzende pistool dat natuurlijk veel indruk maakte. Toen de politieman bij de daarop volgende demonstratie met kracht tegen een nep-boef zei “Stop politie. U bent aangehouden,” werd de kracht van de stem echt kraakhelder duidelijk.

Als trainer en coach vertel je veel maar haal je ook het maximale eruit? Dat heeft niet met hard of zacht praten te maken. Haal je het maximale in stemgebruik voor een optimaal trainingsresultaat. Op de redactie zijn we erin gedoken en daarom deze korte tips om je opnieuw te laten nadenken over het gebruik van je stem als trainer.

Klinkt als een trainer

Waar kun je aan werken? Je stem is een belangrijk instrument om je boodschap over te brengen, je geloofwaardigheid te vergroten en respect af te dwingen. Maar hoe doe je dat precies? Hier zijn enkele tips om je stem professioneel en als een trainer te laten klinken. Daarbij houd je in gedachten dat je vaak voor groepen staat en in de buitenlucht, inclusief veel andere geluiden om je heen.

Articulatie top?

Spreek duidelijk en articuleer goed. Vermijd slordige uitspraak, mompelen of binnensmonds praten. Zorg ervoor dat je woorden goed verstaanbaar zijn en dat je belangrijke informatie goed gearticuleerd overbrengt naar je hardlopers.

Sleutelbegrippen

Weet van tevoren welke sleutelwoorden of begrippen echt over moeten komen. Je kunt dat ook altijd controleren door aan het einde van de training naar te vragen.

Hard of zacht?

Pas je volume aan op de situatie. Praktisch punt bij trainingen: vraag aan je groep of je goed verstaanbaar bent. Niet te luid, want dat kan agressief of dominant overkomen. Niet te zacht, want dat kan onzeker of ongeïnteresseerd overkomen. Pas je volume aan aan de situatie, de afstand tot je gesprekspartner en de achtergrondgeluiden.

Hoe snel spreek je?

Ben je je bewust van je tempo tijdens de uitleg? Niet te snel, want dat kan nerveus of gehaast overkomen. Snel praten klinkt aantrekkelijk maar het kan leiden tot slechte articulatie. Aan de andere kant, Niet te traag praten want dat kan saai overkomen. Pas je tempo aan aan de complexiteit van je boodschap, de reactie van je gesprekspartner en het doel van je communicatie. Een lastige uitleg over verschillen in oefeningen core stability vraagt om focus van jou als trainer en de trainingsgroep. Vraag dan ook om die focus.

Varieer toonhoogte en klemtoon

Dan een essentieel onderdeel dat regelmatig wordt vergeten. Spreek met variatie in toonhoogte, intonatie en klemtoon. Vermijd een monotone of vlakke stem, want dat kan eentonig of ongeïnspireerd overkomen. Je bent juist als trainer een bron van inspiratie voor je groep. Gebruik je stem om emotie, nadruk en betekenis over te brengen. Varieer je toonhoogte om interesse en enthousiasme te tonen. Gebruik intonatie om vragen, bevestigingen en twijfels uit te drukken. Gebruik klemtoon om belangrijke woorden of zinnen te benadrukken.

Overtuiging in je stem

Spreek met zelfvertrouwen en overtuiging. Vermijd twijfelachtige of verzwakkende woorden, zoals misschien, eigenlijk, een beetje. Gebruik assertieve of versterkende woorden, zoals zeker, absoluut, zonder twijfel als je autoriteit wilt uitstralen. Wees niet bang om je mening te geven, je standpunt te verdedigen of feedback te geven. Maar doe dit wel op een respectvolle en constructieve manier.

Je stem is werkelijk een schat voor een coach. Het vraagt altijd eerst bewustzijn hoe je je stem gebruikt. Oefen met verschillende vormen en leer hoe je steeds beter de bovenstaande punten kunt afwisselen en met elkaar kunt combineren.

Deel dit artikel