8 tips trainingen ná de vakantie

22 augustus 2023

Weer terug van het vakantiehuisje of de camping? Dan is het tijd om trainingen te geven. Soms voelen hardlopers zich zo ontspannen dat ze meteen als een dolle tekeer willen gaan. Daar gaat tip 1 over maar lees zeker ook tip 8.

  1. Na een vakantie heb je waarschijnlijk minder conditie en spierkracht dan voorheen. Waarschijnlijk heb je zelf niet getraind en je lopers ook wat minder. Probeer niet meteen op het oude niveau aan intensiteit trainingen te geven. Iedereen is ontspannen en uitgerust, pak die mentale toestand nog even door. Geef trainingen maar met een flinke dosis ontspanning erin. Dus meer tijd voor oefeningen, coördinatie, stretching en minder aandacht voor het willen pushen, het hard gaan. Dan bouw je met elkaar de trainingen goed op.
  2. Marathon dit najaar? Open deur maar voor een trainer maar nu komt een fase waarbij veel lopers zich inschrijven voor een wedstrijd. Wie zich nog niet voor een van de najaarsmarathons heeft ingeschreven komt er opeens achter dat die er nu toch wel snel aankomen. Als trainer moet je eerst kijken wat deze lopers op dit moment kunnen. Laat hen niet in een keer extra kilometers inhalen.
  3. Verdiep je even een paar uur in schema’s voor je lopers. Neem daar de tijd voor zodat je rationeel goede beslissingen maakt over de voortgang in de trainingen voor het komende najaar en winter.
  4. Bespreek de schema’s. Dat hoeft niet lang te zijn en het geeft je een berg aan nieuwe energie als trainer. Samen sporten en het schema ontwikkelen is leuker en gezelliger dan alleen. Bovendien kun je elkaar motiveren en uitdagen. Door die gesprekken krijg jij weer een bak aan motivatie voor de komende maanden. Niets is leuker dan dat na een fijne zomervakantie.
  5. Zoek uit of je hardlopers van gedachten veranderd zijn. Na de obligate maar zeker noodzakelijke vraag “Hoe gaat het met je”, vraag door naar “Zijn er sportieve dingen veranderd in de afgelopen drie weken van mijn zomervakantie?”. Ja, noem even het aantal weken dat je weg was. Dan weet je hardloper om welk time frame het gaat waarin je misschien informatie uit mist.
  6. Beloon elkaar. Bij volwassenen is dat genoeg met sterren, smileys of rapportcijfers op papier. Durf anders te denken. Als een doel is: langzaam duurlooptempo (D1 of D2) dan is dat ook een beloning waard. Beloningen moet je niet alleen uitdelen op de snelle trainingen. Je wilt toch iedereen een goed onderbouwde training geven? Dat is de beloning waard.
  7. Geniet sport na je vakantie. Vakantie geeft een gevoel van vrijheid. Het is fijn als dat ook verbonden is aan atletiek en hardlopen. Sporten moet geen verplichting of straf zijn, maar iets waar je plezier aan beleeft. Focus niet alleen op de resultaten, maar vooral op het proces. Geniet van het bewegen, de buitenlucht, de muziek, de gezelligheid, de ontspanning en het gevoel van voldoening na afloop.
  8. Tip 8 en dat is de laatste tip voor dit stuk: wil je verdieping als trainer? Kom naar de Ledendag 2023 van Hardlooptrainers Nederland. 4 clinics, van 4 totaal verschillende onderwerpen. Gezellig diner aan het buffet en bijkletsen met andere trainers. Daarna een goed tafelgesprek met interviews, vragen en alles wat trainers bezighoudt. Kom ook op vrijdagmiddag en – avond 15 september naar Lunteren. De inschrijving sluit op 31 augustus. Ben je nog geen lid van Hardlooptrainers Nederland? Meld je aan en je kunt de Ledendag voor de lage Ledenprijs meemaken (slechts 25 euro).
Deel dit artikel