Veel waardering voor eerste Ledendag van Hardlooptrainers Nederland

19 september 2023

Op vrijdagmiddag- en avond 15 september 2023 werd de eerste Ledendag van Hardlooptrainers Nederland gehouden. De combinatie van vier clinics met veel toepasbare kennis en oefenvormen plus het netwerken bij het buffet smaakt naar meer Ledendagen voor de komende jaren.

Een veertigtal trainers kwam in de middag aan, bij het Middelpunt van Nederland in de Gelderse plaats Lunteren. In 2022 zijn de opleidingen van Hardlooptrainers Nederland weer van start gegaan. Een ledendag zat er nog niet eerder in na de coronaperiode. De trainers waren zichtbaar blij om live met elkaar te sparren over het trainersvak. De vier clinics versterkten in de breedte de kennis en toepassingen voor het veelzijdige trainersbestaan.

Trainer Derk Elemans gaf een workshop over concentrisch en excentrisch bewegen. Derk liet zien dat beide manieren bijdragen aan het versterken van de dynamiek in het hardlopen. “Maar je moet het wel geleerd krijgen”, merkte hij op toen trainers vroegen naar de praktijk. Beide vormen van bewegen worden onbewust gedaan maar wie daar echt op traint haalt een betere dynamiek uit de hardloopbeweging. Veel trainers keken vóór de workshop nog niet naar de voordelen van dit samenspel.

Trainer Ronald Smidts liet zien hoe je omgaat met het trainen van kinderen. Hij kreeg vaak vragen over hoe hoog de belastbaarheid is van kinderen. Al snel leidde dat tot extra kennis over het indelen van de trainingen. Die samenstelling is toch echt anders dan bij de trainingen voor volwassenen. Al gauw deelden de groepen mee in de spelvormen die Ronald opgaf. Het plezier spatte er van af en dat wordt ook zeker doorgegeven aan de kinderen.

Leerdeskundige Frank Thüss kreeg veel bijval. Hoe zorg je er voor dat jouw hardlopers het hardlopen leren? De kunst van het overbrengen bleek toch lastiger dan gedacht. Hier ontstond intervisie bij het Middelpunt van Nederland. In rollenspellen werden trainers gevraagd om een onderdeel uit zijn of haar praktijkervaring van een training na te doen. De overige trainers waren voor deze keer even in de rol van hardlopers. Als snel werd met elkaar gezien hoe je het anders kunt brengen. Feilloos werden de verbeteringen duidelijk. Of hoe je nog meer uit de situatie kon halen. Frank: “Je wilt als trainer helpen om de doelen te bereiken. Dat is de meerwaarde. Dan moet je juist weten hoe mensen leren.”

Alex Gijsbers zette de trainers flink aan het werk. Via een goed opgebouwde structuur werd het dalen bij trailrunning doorgenomen. Een clinic die hoog werd gewaardeerd. De afdalingen van de trainers werd onder de loep gelegd. De stappen werden toegelicht hoe je als trainer aan de verfijning van de dalingstechnieken kunt werken. Alex pakte daarbij ook iets op waar clinicgever Frank Thüss op inging. “Trainers hebben de neiging iets wat ze zelf geleerd hebben door de hardloopgroepen te laten nadoen. Het punt is dat lang niet iedereen in die groep dat kan, of het voordeel er van ziet. Dan verlies je een groot deel van de aandacht in je trainingsgroepen. Ik ga uit van een andere vorm van leren. Niet leren wat je kent als trainer maar kijk en vraag bij je hardlopers wat je kunt toevoegen.”

Na 4 uur clinics, was er gelegenheid tot douchen en omkleden. Daarna opende voorzitter Theo van Maanen het buffet. Veel kennis werd onderling uitgewisseld, over de dag maar ook ervaringen over trainingen en het begeleiden van hardlopers in de breedte.

De wens is er bij het bestuur om volgend jaar weer een Ledendag te houden. De lopende evaluatie onder de gasten van de dag kan informatie bieden voor een vervolg. In het komende jaar kan het bestuur ook kijken naar de haalbaarheid van een volgende ledendag. De clinics leidden al snel tot suggesties voor volgend jaar. De keus om een breed pakket aan clinics aan te bieden, sloeg goed aan. Die basis blijft een kwalitatief ijkpunt.

Deel dit artikel