Trainingen geven in trailrunning is een bijzonder vak

29 september 2023

Hardlooptrainer zijn is al een mooi vak maar hardlopers opleiden voor de trails maakt het echt bijzonder. De Opleiding TrailrunningTrainer – basis van Hardlooptrainers Nederland is weer open voor inschrijvingen. Op 29 oktober en 5 november word je opgeleid en op 19 november is het examen van deze opleiding.

Trailrunning is van een trend veranderd naar een vast onderdeel van veel hardlopers. Onlangs kwamen we het cijfer tegen dat de helft van alle ingevoerde trainingen bij Strava te maken heeft met een trailactiviteit. Ook in Nederland combineren steeds meer hardlopers hun sport met het ontdekken van single tracks in de natuur.

Kun je zomaar je huidige kennis over het hardlopen gebruiken voor trailrunning? Voor een groot deel wel maar als trainer moet je ook veel andere onderdelen kunnen uitleggen.

Zeker is er een grote relatie tussen VO2max en de trails. Wie echt fit is, loopt makkelijk of snel over de trails. Een groot verschil is de techniek op de trails. De hellingen, verschil in ondergrond en de grote variatie aan paden dwingen de trailrunner om zich voortdurend aan te passen. Bij Opleiding TrailrunningTrainer – basis (TRT1) leer je diverse technieken op een manier dat jij het weer goed kan overbrengen op je hardlopers. Onlangs werd bij de Ledendag 2023 van Hardlooptrainers Nederland een clinic gegeven over het dalen. Je zag bij veel deelnemers snel progressie op dit onderdeel. Dit komt ook bij TRT1 aan bod maar wordt in combinatie met veel meer onderdelen onderwezen.

Een prioriteit voor een hardlooptrainer is dat de sport veilig wordt uitgevoerd. Over veiligheid op de trails wordt daarom veel verteld bij de opleiding. Het gaat veel verder dan extra drinken meenemen in het trailvest. Wat er allemaal bij komt kijken, vertelt de ervaren opleider.

Het is wel duidelijk waarom veel hardlopers ook een paar trailschoenen kopen, het is leuk om te trailen. Nog sterker dan op de vlakke weg zie je op de trails de verschillen tussen lopers. Je leert als trainer om trainingen te ontwerpen. Je kijkt daarbij vanuit de vraag wat de hardlopers nodig hebben. Daarop leer je verschillende trainingen te maken maar ook variatie voor verschillende niveaus aan te bieden.

De bovenstaande voorbeelden zijn maar enkele onderdelen van deze brede opleiding. Wil je als hardlooptrainer meer dan alleen trainingen op de vlakke weg aanbieden? Wil je met je groepen het plezier op de trails omarmen? Schrijf je in voor deze opleiding.

Deel dit artikel