De meerwaarde van de trainingsgroep

27 oktober 2023

Als trainer ben je vaak erg bezig met doelen, technieken en oefeningen. Maar het proces van jouw groep is van groot belang voor ieder lid. Dat gaat veel verder dan extra gezelligheid tijdens het hardlopen.

Sporten in een groep is goed voor je gezondheid. Het is zelfs gezonder dan dat een loper solo door de natuur gaat rennen. Hoe kan dat? Dat komt omdat je meer calorieën verbrandt als je met een groep traint. De meeste mensen, niet allemaal, doen meer doordat zij meedoen met de groep. Vaak lopen mensen net wat harder, of worden meer herhalingen van een oefening gedaan in een groep dan dat zij dat solo zouden doen. De intensiteit ligt hoger. Wat natuurlijk goed is voor ieder lid van de groep is dat zij hiermee hun grenzen verleggen in vergelijking met solo hardlopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een groep sporten meer inspanning leveren en langer volhouden dan mensen die alleen sporten.

Beetje extra geluk

Maar met al dat extra presteren gebeurt er nog wat. Bovendien stimuleert sporten in een groep de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon, waardoor je je beter voelt na het sporten. Hardlopen maakt dat stofje al los, een fijne groep zorgt voor nog wat meer van dat hormoon. Je betekent als trainer niet alleen voor de ontwikkeling van een hardloper op technisch vlak, je bezorgt door het leiden van de groep voor net wat meer persoonlijk geluk.

Van motivatie naar feedback

Er speelt natuurlijk meer. Dat zit ‘em vooral in mentaal vlak. Dat kan van grote invloed zijn op het behalen van doelen of prestaties. Sporten in een groep is goed voor de motivatie omdat je elkaar kunt aanmoedigen, uitdagen en ondersteunen. Als je in een groep sport, heb je meer plezier en minder kans op verveling. Dat is wel een punt van aandacht voor een trainer. Verveling ontstaat vooral tijdens trainingen als je ergens op moet wachten. Denk bijvoorbeeld aan het wachten in een rijtje voor een oefening. Maar ook je uitleg als trainer wordt door een hardloper vaak ervaren als ‘wachten’. Dat klinkt raar, want je bent actief. Je hebt je les en uitleg voorbereid en dan leer je je hardlopers meer. Toch is het voor veel lopers een moment van stilstaan en dat is in de ogen van de hardloper toch vaak een wachtmoment. Je kan zo een stil moment ook gebruiken om de loper uit het wachten te trekken. Hoe? Door te vragen naar feedback. Het is altijd goed om na een blokje uitleg even om feedback te vragen. Dat is goed voor een levendige discussie. Het houdt je groep dynamisch en het is opeens geen wachttijd meer maar een onderdeel van de training. Je kunt van elkaar leren en feedback zijn de basis om de prestaties te verbeteren.

Trainer is aanjager contact

Waarschijnlijk acht je het voor sportief succes minder relevant maar een trainer is een belangrijke schakel naar de leden van je trainingsgroepen. Je bent door het geven van trainingen aanjager in het versterken van onderlinge persoonlijke contacten. Dat wordt ook wel de ‘gezelligheidsfactor’ van loopgroepen na een langere tijd van samen trainen. Je ziet het om je heen gebeuren, veel vriendschappen ontstaan op de hardloopschoenen. Juist nu er maatschappelijk gezien veel aandacht is voor het onderwerp eenzaamheid is dat een waardevol onderwerp voor trainers. Mensen vergroten door jouw trainingsgroep hun eigen netwerk. Het is goed voor de groep als ook buiten de baan of de weg de leden elkaar opzoeken. Voor veel recreanten is het netwerk en de gezelligheid het cement om iedere week te blijven trainen. Gaat het netwerk dan puur om gezelligheid? Nee. Je ziet bij toptrainers en hun atleten dat een goede sfeer heel hard meetellen bij het presteren.

Nadat je dit hebt gelezen overzie je de functies en voordelen van trainen in een groep. En jij bent de spil, of regisseur. Maak van al die krachten gebruik en versterk doelbewust je trainingsgroepen.

Bron

Wil je meer weten of trainen in groepen? Lees dan het onderstaande rapport van het Nederlands Jeugdinstituut uit 2021 dat ook als inspiratie voor het bovenstaande artikel is gebruikt. De werking van groepen in de sport wordt abstracter beschreven dan in dit artikel maar het is goed onderbouwd. Bovendien geeft het verschillen aan tussen de covidjaren en ná de covidperiode. Die verschillen maken ook veel duidelijk hoe belangrijk groepen zijn in de sport.

Link naar PDF rapport:Het belang van sporten in groepsverband Voor jeugd en jongvolwassenen
Februari 2021
Roos Kooijman, Sylvia Vlaardingenbroek, Marielle Balledux en Anita Kraak.

Deel dit artikel