Wouda bondscoach triatleten tot OS Parijs

21 november 2023

Marcel Wouda is aangesteld als interim bondscoach van het olympisch triathlonprogramma. Daarmee volgt hij coach Jelmer van Waveren op, die onlangs de overstap maakte naar Watersley R+D Cycling Team. De 51-jarige Wouda was al actief binnen de technische staf van de NTB.

Technisch directeur Henry Bonnes over de keuze voor Wouda: “Inmiddels zitten we in het laatste jaar van de huidige olympische cyclus en belangrijker nog: minder dan een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs. Met nog enkele individuele kwalificatiemomenten en een kwalificatietoernooi voor de Mixed Relay in het vooruitzicht is consistentie en rust voor alle betrokkenen van groot belang”.

Wouda kijkt uit naar zijn nieuwe rol: “Ik ben blij met het vertrouwen vanuit de NTB. Ik beleef veel plezier aan mijn werk en ben blij dat ik mijn kennis en expertise iedere dag kan inzetten voor de mooie sport. Samen met de rest van de technische staf gaan we verder op de ingeslagen weg richting Parijs”.

De aanstelling van Wouda geldt tot en met de Olympische Spelen in Parijs. De dagen met de triathlon onderdelen zijn op 30 (mannen individueel), 31 juli (vrouwen individueel) en op 5 augustus (mixed relay).

Wouda is sinds juli 2022 actief voor NTB. Wouda deed als zwemmer mee aan de Olympische Spelen in Barcelona, Atlanta en Sydney en is sinds 2003 als zwemcoach in dienst van de KNZB. Van 2016 tot en met 2021 was hij hoofdcoach bij de zwembond. Hij coachte openwaterzwemmers Maarten van der Weijden en Ferry Weertman naar olympisch goud in respectievelijk Beijing en Rio de Janeiro en was trainer van Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. Sinds de Olympische Spelen in Tokio geeft Wouda bij de KNZB sturing aan het Project Wisselslag met als doel wisselslagzwemmers te laten scoren op de Olympische Spelen in Brisbane in 2032.

“Met zijn enorme kennis, ervaring, professionaliteit én creativiteit op het gebied van topsport en het zwemmen in het bijzonder, zal Marcel Wouda in de komende periode een belangrijke toegevoegde waarde vormen voor zowel onze atleten als de technische staf”, liet technisch directeur Henry Bonnes in juli 2022 weten. “Ik ben dan ook blij dat zowel de KNZB als Marcel de collegiale bereidheid heeft ons als NTB tijdelijk te faciliteren in onze topsportambities in afwachting van de verdere ontwikkelingen.”

Deel dit artikel