Meuwly ontvangt Coaching Achievement Award 2023

09 december 2023

Laurent Meuwly heeft de Coaching Achievement Award 2023 ontvangen van World Athetics. Heel toepasselijk werd de award door Femke Bol overhandigd aan Meuwly.

De Zwitserse coach is al bijna drie decennia actief in het begeleiden van atleten en begon op 18-jarige leeftijd met coachen. Hij is nu hoofd sprinten, horden en estafettes in Nederland en werkt samen met atleten, waaronder wereldkampioene op de 400 meter horden Femke Bol. In 2023 hielp Meuwly, Bol niet alleen naar haar wereldtitel, maar dankzij hun werk verbeterde de Nederlandse ster haar Europese record naar 51,45 – de derde snelste prestatie aller tijden, na de prestaties van 50,68 en 51,41 van wereldrecordhouder Sydney McLaughlin-Levrone in 2022.

Bol werd in 2023 wereldrecordhouder en klokte op de Nederlandse indoorkampioenschappen in Apeldoorn in februari 49,26, waarmee ze het 41 jaar oude wereldrecord op de 400 meter indoor verbeterde. Ze liep een wereldrecord op de 500 meter indoor van 1:05.63 in Boston en beëindigde haar indoorcampagne door dubbel goud te behalen op de Europese indoorkampioenschappen, de 400 meter te winnen en deel uit te maken van het zegevierende nationale record 4x400m-team met Lieke Klaver, Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters. Onder leiding van Meuwly claimde Klaver ook Europees zilver op de 400 meter indoor, terwijl het Nederlandse herenteam op de 4x400 meter brons behaalde in Istanbul. Naast de wereldtitelwinst van Bol loodste Meuwly datzelfde dameskwartet op de 4x400 meter naar goud en een nieuw nationaal record op de Wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest 23.

Voorafgaand aan zijn rol bij de Nederlandse atletiekfederatie was Meuwly hoofdtrainer sprinten, horden en estafettes in Zwitserland. Hij blijft samenwerken met de Zwitserse sprinter Ajla Del Ponte, de Europese kampioen indoor 60 meter van 2021. Meuwly was ook coach van de Zwitserse recordhouder op de 400 meter en 400 meter horden, Lea Sprunger.

Andere coaches en atleten waar Meuwly mee werkte zijn onder andere Bram Peters, Jaroslaw Skrzyszowski, Liemarvin Bonevacia, Nick Smidt, Anna Kielbasinska, Pia Skrzyszowska, Viktoriya Tkachuk, Ayomide Folorunso, Viivi Lehikoinen en Tony van Diepen.

De Coaching Achievement Award erkent coaches die uitstekende prestaties hebben geleverd en bijdragen hebben geleverd aan het ontwikkelen, aanmoedigen en versterken van coaching op alle niveaus in de atletiek.

Naast zijn impact bij het begeleiden van enkele van 's werelds beste atleten, heeft Meuwly ook meerdere artikelen gepubliceerd en is hij een keynote speaker geweest op vele coachingevenementen, nationaal en internationaal.

“Ik voel me echt vereerd om deze speciale prijs te ontvangen en ik draag deze op aan alle mensen die gedurende deze 30 jaar met mij hebben samengewerkt, mij hebben bijgestaan en gesteund, en natuurlijk ook aan alle atleten die ik de kans heb gehad om mee te werken”, aldus Meuwly, die tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika zijn onderscheiding uit handen kreeg van Bol. “Ik hoop dat het nog steeds een goed teken is om het een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs te ontvangen.”

De Coaching Achievement Award is de eerste van de onderscheidingen die worden uitgereikt als onderdeel van de World Athletics Awards 2023. Verdere aankondigingen zullen de komende dagen worden gedaan, voordat de World Athletes of the Year en Rising Stars op maandag 11 december worden onthuld.

Deel dit artikel