Voorjaarsmarathon begint in de winter

20 december 2023

Het is nog wat aan de vroege kant om te trainen voor een voorjaarsmarathon in 2024. Hoewel, het geeft je als trainer heel veel kansen om mensen goed op weg te helpen. Zelfs als er nog wat tussenkomt.

Nu al een fundament bouwen

De Nederlandse winter is zo gek nog niet. Het is vaak grijs buiten en de dagen zijn kort. Maar het is wel weer waarin je prima kunt hardlopen. Dat grijze weer weerhoudt menig loper om te gaan. Maar als de missie is, een mooie marathon (of halve) in april / mei dan kun je menig loper motiveren om wekelijks regelmatig te lopen. Dat is gezondheidswinst. Dan hoeft het nog niet allemaal van die hele lange duurlopen te zijn maar je bouwt wél aan een stevig fundament. Het voordeel, begin 2024 kun je in je schema makkelijker doorsteken naar langere duurlopen. De conditie is namelijk al goed op peil.

Adviseer over kleding

Adviseer je lopers wel over goede kleding. Mocht het toch opeens echt koud worden, dan kunnen je lopers beter oordelen over het drie-lagen-systeem en wat ze daarvoor nog moeten aanschaffen. Misschien moet het nog worden aangevuld met een nekwarmer of hoofdband. Let wel op reflecterende details in de ontwerpen. Laat je lopers een reflectiehesje dragen en goede lampjes. Idealiter zij je lopers van voren, achter en opzij zichtbaar met reflectie en of lichtjes. Bekijk je loper in dit perspectief meer als een 3D-weergave dan alleen voor en achter een goede lamp.

Wisselgeld in tijd

Het grote voordeel voor een schema dat iets vroeger start voor een voorjaarsmarathon, je hebt wat wisselgeld voor als het schema niet helemaal goed gaat. Bij heel veel lopers komt er toch wat tussen en blijft een standaard 16 weken programma niet haalbaar. Nu starten zo vlak voor de kerst en je kan nog wat bijsturen in de extra weken die je pakt door vroeg te beginnen. Bijvoorbeeld, met een voorzichtige opbouw waardoor je lopers niet alsmaar op de grens van blessures zitten van een traditioneel schema.

Beetje meer rust inbouwen

Of je hebt net wat meer tijd voor rust. De winter lijkt bij veel mensen de wens los te maken om wat extra uurtjes slaap te pakken. Dat is niet iets dat wetenschappelijk is aan te tonen maar dat gevoel speelt wellicht ook bij jouw lopers. Ga daarom in de trainingen niet té laat op pad. Een hoge intensiteit vlak voor de nachtrust, verstoort de nachtrust. Let als trainer op de wens van wat extra rust in de maanden met de kortste dagen.

Samen winnen

Tot slot, laat je lopers die een marathon op het oog hebben samen lopen. Ook al zijn de dagen dan grijs, met plezier werken zij samen aan deze missie. Benoem per training een kopman of -vrouw en rouleer dat. Dan geef je met elkaar sturing aan de trainingen voor de marathon. Samenwerken om die 42 km de baas te worden, dat schept een band.

Veel plezier tijdens de wintertrainingen voor de hele of halve marathon. Smeed er een mooie groep van en je maakt een bijzondere periode mee.

Redactie ProLoop

Deel dit artikel