Kou werkt op het hardloperslichaam

09 januari 2024

Stel dat je ’s avonds een rondje traint of je geeft je groep een training, dan kan het zo maar -5 graden Celsius zijn. Dat zijn we al een tijd niet meer gewend. Let op een paar aanpassingen van het lichaam bij deze onwennige temperatuur.

 1. Complete reactie

  Je ziet vooral een complete reactie op de lagere temperatuur. Vandaag en de afgelopen twee dagen speelt daar ook bij dat de stevige wind de gevoelstemperatuur nog een aantal graden lager laat aanvoelen. Je lichaam moet harder werken om warm te blijven, en dat kost meer energie. Dit kan je tempo en uithoudingsvermogen beïnvloeden. Dat is goed om te weten als je een training geeft. Je hardlopers zullen net gemiddeld langzamer lopen. Voordat je hen aanspoort omdat het langzaam overkomt bij jou als trainer, bedenk dat zij toch hard werken. Naast dat harde werken is het risico op blessures iets groter. Denk daarbij vooral aan de warming-up en dat kan bij onvoldoende tijd voor een warming-up ook nog meespelen aan het begin van de kern van de looptraining.

 2. Stijf en minder flexibel

  Je spieren, pezen en gewrichten kunnen stijver en minder flexibel worden bij koude temperaturen, wat het risico op blessures vergroot. Het is daarom belangrijk om goed op te warmen en je spieren na het hardlopen te rekken. Dat laatste altijd als je hardlopers het warm genoeg hebben. Ga niet stevig strekken met niet volledig warme spieren.

 3. Weinig transpireren

  De lucht is droog. Door de harde wind van de afgelopen dagen kan het zijn dat je lopers denken dat zij weinig transpireren. Vochtverlies vindt wel degelijk plaats. Als je lange duurlopen gepland hebt, denk dan ook aan voldoende vochtinname. Bijkomstig nadeel, het meegebrachte vocht koelt ook sterk af en dat vinden lopers niet altijd fijn om in te nemen.

 4. Geirriteerde luchtwegen

  De koude lucht kan je luchtwegen irriteren en vernauwen, wat kortademigheid, hoesten of piepende ademhaling kan veroorzaken (1). Het kan helpen om door je neus te ademen, een mondbeschermer te dragen of een inhalator te gebruiken indien nodig.

 5. Stretchen

  Denk bij het uitlopen of na-stretchen aan de sterke afkoeling, mede door de sterke wind. Kijk als trainer of je die tijd die je buiten bent moet inkorten.

 6. Goed 2024!

  Als Hardlooptrainers Nederland wensen we alle leden en andere trainers een heel goed 2024. Hopelijk geef je veel inspirerende trainingen en hebben je lopers alle kilometers heel veel plezier. Bij koude trainingen is het iets meer opletten op de opbouw en mogelijke afkoeling van je lopers. Met wat zon erbij kunnen het prachtige trainingen zijn.

  Link: pdf (halovzw.info)

Deel dit artikel