Record voor Olympic Moves 2024 - zwemloop toegevoegd

19 juni 2024
Olympic Moves / Sportvibes

Ruim 36.000 scholieren van 400 middelbare scholen hebben meegedaan aan de grootste schoolsportcompetitie van Nederland, Olympic Moves. Het hoge aantal deelnemers is een record.

Daarbij werd ook hardgelopen. Naast de atletiek vijfkamp is er binnen Olympic Moves ook het onderdeel veldloop. Nieuw dit jaar was het onderdeel zwemloop. De zwemloop is een wedstrijdvorm waarin atleten zwemmen en direct aansluitend hardlopen. In en rondom zwembad Valkenhuizen in Arnhem gingen de deelnemers zowel individueel als in teamverband de onderlinge strijd met elkaar aan tijdens deze demosport. Klassen 1 en 2 zwommen 200 meter zwemmen en daarna 2 kilometer op de hardloopschoenen. Klassen 3 tot en met 6 zwommen 300 meter zwemmen en liepen 3 kilometer hard. Deze zwemloop werd georganiseerd door de Nederlandse Triathlon Bond (NTB).

Veldloop 1750 – 3750 meter

Bij de veldloop werd voor het breedtesportkarakter van Olympic Moves gelopen in teams. Er waren verschillende afstanden variërend van minimaal 1750 meter tot en met 3750 meter en het was verdeeld in vier categorieën, in jongens en meisjes, streden om het nationaal kampioenschap voor scholen: klas 1, klas 2, klas 3 en schoolteam.

Deze schoolsportcompetitie, georganiseerd door NOC*NSF en de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO), is populair. Na landelijke en regionale wedstrijden kwalificeerden 6.000 leerlingen zich voor de School Final op Sportcentrum Papendal op 7 juni. In maar liefst 18 sporten werd deze dag om de prijzen gestreden.

NOC*NSF meldt over de filosofie achter het evenement, 'tijdens Olympic Moves staan niet alleen het belang van sport en bewegen centraal, maar ook de belangrijke olympische waarden vriendschap, respect en excelleren. Sport heeft de potentie om een positieve invloed te hebben op (jonge) levens. Naast de fysieke voordelen biedt sport namelijk ook kansen voor jongeren om te leren over samenwerken, discipline, eigenwaarde en het omgaan met overwinningen en nederlagen. Jong geleerd is oud gedaan.'

Olympic Moves laat zien hoe waardevol het is dat zoveel jongeren in beweging komen. Er ontstaan nieuwe vriendschappen, er wordt fanatiek gesport en leerlingen halen het beste uit zichzelf. Onder toeziend oog van TeamNL’ers Roos Zwetsloot (skateboarden) en Joel de Jong (para-atletiek) haalden de leerlingen het beste uit zichzelf.

Vlammen in aanloop naar Parijs

In dit olympisch jaar staat ook Olympic Moves in het teken van de aankomende Spelen in Parijs. Het thema ‘we gaan vlammen’ is als rode draad in het programma verweven. Bovendien werden leerlingen op Papendal verwelkomd in het ‘Olympic Moves Huis’, een verwijzing naar het TeamNL Huis in Parijs.

En gevlamd werd er. Een bijzondere vermelding hierin verdient het Roelof van Echten College uit Hoogeveen, met ruim 150 deelnemers en een actieve rol van zowel leerlingen als docenten in de organisatie. Bij de nieuw toegevoegde sport zwemloop is de grote winnaar het Vincent van Gogh uit Assen.

Olympic Moves is een initiatief van KVLO en NOC*NSF, in samenwerking met de Gezonde Generatie. De schoolsportcompetitie is sinds 2003 uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van het land. Olympic Moves biedt middelbare scholieren de kans om deel te nemen aan verschillende sporten en plezier hieraan te beleven. Gedurende het schooljaar nemen deelnemende schoolteams het tegen elkaar op in de regionale finales en vervolgens tijdens de School Final. De editie 2023/2024 was de 22e editie van Olympic Moves.

Deel dit artikel