Trailruntrainer heeft veel meer nodig dan trailervaring

20 december 2024
Hardlooptrainers Nederland

Op 29 november behaalden weer een groep trainers hun diploma TrailRunTrainer-basis. Gefeliciteerd. We vroegen twee deelnemers het hardloophemd van het lijf over de opleiding en wat zij ermee gaan doen. Aan het woord zijn trainers Janine Does (gowithjanine.nl) en Erica Rompleman (AC TION).

Je hebt TrailRunningTrainer-basis diploma, gefeliciteerd. Waar ga je het voor gebruiken?

Janine: “Ik ga trailrun workshops geven voor enthousiaste hardlopers die graag willen gaan trailrunnen en daarvoor eerst wat meer ervaring willen opdoen wat er allemaal komt kijken bij trailrunning. Ik ga een aantal trainingen voor hun verzorgen met ik sluit de workshop af met een avond. Tijdens deze avond ga ik uitleg geven over uitrusting, te denken valt dan aan schoeisel en kleding, maar ook voeding zal aan bod komen deze avond.

Daarnaast ga ik ook workshops trailrunning aanbieden voor bedrijven en dan meer gericht op belangrijke soft skills die je in het bedrijfsleven of dagelijkse leven kunt inzetten. Te denken valt aan doorzettingsvermogen, stressmanagement, aanpassingsvermogen en zelfdiscipline.”

Erica wijst op het toegankelijker maken van de trails: “Praktijkervaring zet ik in bij het geven van trainingen en komt natuurlijk ook goed van pas bij het lopen van een trail of duurloop in het bos. Met de recreantenloopgroepen van AC TION , lopen we op de zaterdagtrainingen regelmatig op oneffen paadjes en in heuvelachtige omgeving. Bij die trainingen merk je dat het lopen nog leuker kan worden met praktische technische oefeningen en tips. Daarmee kun je ook het lopen van trails beter toegankelijk maken, bijvoorbeeld door samen te kijken wat een leuke trail is om mee te beginnen of hoe je naar een trail toe kan trainen. Zo kun je eraan bijdragen dat een kennismaking met trailen een feestje wordt in plaats van een afknapper. De praktische technische tips zijn handig voor iedereen die weleens over oneffen terrein loopt, daarmee kun je het ook leuker maken voor mensen die geen grote ambities hebben op trailgebied.”

Wat vond je voor jezelf het interessantste deel in de opleiding?

“De praktijklessen van Alex. Ik heb ontzettend veel opgestoken van de verschillende vormen van didactiek,” meldt Janine. “Zo eenvoudig en simpel als je een training kunt toepassen in het bos en hoe sturend of dwingend je dit kunt doen bij je lopers. Dat is echt top!”

Erica: “Qua theorie is het goed om in beeld te hebben waar je rekening mee moet houden als je van het asfalt af gaat. Ook als je in Nederland loopt, ben je in afgelegen gebieden al meer overgeleverd aan de elementen. De praktijkoefeningen vond ik zowel interessant als leuk, omdat je het effect van de inzet van de technieken al snel merkt in de praktijk. Het is bijzonder om te ervaren hoe je leert; dat een streep over de grond als suggestie voor een boomstam in je gedachten ineens een serieuze hindernis kan vormen, terwijl je er een uur later lachend overheen gaat met een mooie shuffle pas.”

Veel verenigingen beginnen met trailactiviteiten. Wat raad je de clubs aan voor de trainingen van beginnende traillopers?

Janine wijst op het belangrijke punt dat er veel meer is dan trailervaring: “Ik raad de verenigingen aan om dit wel te laten doen door trainers die ook trailruntrainer zijn, alleen trailrunner zijn is niet voldoende omdat bij het aanleren van trailruntechnieken meer komt kijken dan alleen maar zelf ervaring hebben met trailrunning. Ik ken wel een aantal goede trailruntrainers.”

Erica kijkt meer naar de groepen en de doelen: “Kijk goed naar de beginsituatie van de lopers, maar ook naar die van jezelf als trainer. Welke ervaring heb je met traillopen en kun je die goed delen met de lopers? Welke ervaring hebben de lopers met trails en wat kunnen ze al? Wat is het doel en wat is het verschil met de beginsituatie? Denk niet alleen aan afstand, maar ook aan de andere variabelen. Bouw zorgvuldig op en begin liever klein.”

Een mooie opleiding achter de rug, wat wil je zelf bereiken op de trails?

Janine: “Tijdens mijn komend seizoen als trailrunner ga ik een aantal technieken die ik geleerd heb toepassen om zo makkelijker de trail te volbrengen. Het komend jaar zal ik onder anderen aan de start staan van de Godefroy Trial in Bouillon (België) en aan de Verbier-St Benard Trail in Zwitserland.”

“Voor nu kennis en oefeningen delen in de trainingen en zelf meer ervaring opdoen, bijvoorbeeld met meer hoogtemeters en met langere trails,”meldt Erica. “Belangrijkste voor me is om zo lang mogelijk plezier te kunnen hebben van hardlopen en traillopen en te genieten van lopen in de natuur, met respect voor de natuur. Het is niet vanzelfsprekend dat je kunt lopen en dat er mooie natuur dichtbij is.”

Kun je een voorbeeld geven van een trainingssessie die je hebt ontworpen tijdens de opleiding?

Janine: “Een kijktraining door de lopers te dwingen om ver vooruit te kijken door voorwerpen op te hangen en neer te leggen op een parcours downhill.”

Erica verdiepte zich in de belangrijke arminzet tijdens de trails. “Voor het examen heb ik een training gemaakt met als aandachtpunt arminzet, van de warming-up tot de cooling-down. Door bijvoorbeeld een stukje heuvelop te dribbelen zonder arminzet, merk je ineens hoeveel je je armen zou willen gebruiken onderweg. Het is dan extra leuk, om dat dan bij een uitdagende oefening uit te proberen.”

Nog een plek vrij?

Wil jij de cursus TrailRunTrainer-basis volgen? Check dan de opleidingssite van Hardlooptrainers Nederland www.hltnl.nl. Bij ‘TrailRunTrainer TRT1’ vind je informatie en hoe je kunt inschrijven. Sinds de vernieuwing van deze website in het najaar van 2024 kun je ook zien hoeveel plaatsen open zijn voor inschrijving voor de eerstvolgende editie.

Deel dit artikel