
Ouderen ervaren minder spierpijn na het sporten, zo blijkt uit onderzoek van de Britse Lancaster University. Dit onderzoek ontkracht de wijdverbreide opvatting dat spieren van ouderen minder veerkrachtig zijn en dat is goed nieuws voor het hardlopen dat gebruikmaakt van die veerkracht.
Het onderzoek met de titel "Advancing age is not associated with greater exercise-induced muscle damage" is gepubliceerd in het Journal of Ageing and Physical Activity (JAPA). Jongere volwassenen werden gecategoriseerd als tussen de 18 en 25 jaar oud en ouderen ouder dan 35 jaar.
Combinatie 36 onderzoeken
Het onderzoek, mede geschreven door Lancaster University, biedt een uitgebreide analyse van hoe veroudering van de spierfunctie, spierpijn en biochemische markers van spierschade na het sporten beïnvloedt. Door gegevens uit 36 onderzoeken te bundelen, ontdekten onderzoekers dat oudere volwassenen geen groter verlies aan spierfunctie ervaren na het sporten in vergelijking met jongere personen.
Een opvallende ontdekking was dat spierpijn consequent lager was bij oudere volwassenen, met een afname van ongeveer 34% na 48 uur en 62% na 72 uur in vergelijking bij jongere personen. Er werd gekeken naar 24 uur en 72 uur ná de trainingsinspanning. Creatinekinasespiegels, een indicator voor spierschade, waren ongeveer 28% lager bij ouderen 24 uur na de training.
De bevindingen suggereren dat, ondanks fysiologische veranderingen met de leeftijd, de spierkracht relatief stabiel blijft, waardoor ouderen regelmatig kunnen blijven bewegen zonder zich zorgen te maken over langdurige spierzwakte of functieverlies.
Man-vrouw verschil
Interessant genoeg bleek het geslacht een rol te spelen bij het herstel van de spierfunctie. Mannen vertoonden een iets grotere afname van de spierfunctie na inspanning dan vrouwen. Er werd geen effect waargenomen van het boven- of onderlichaam of het type training (krachttraining of duurtraining) op markers voor spierschade.
Hoofdauteur van dit onderzoek Dr. Lawrence Hayes van de Lancaster Medical School zei: "Deze bevindingen zijn significant omdat ze de wijdverbreide opvatting dat verouderende spieren langzamer herstellen of vatbaarder zijn voor door inspanning veroorzaakte schade, in twijfel trekken. Deze misvatting weerhoudt ouderen er vaak van om regelmatig te bewegen vanwege de angst voor langdurige spierpijn of -zwakte."
Trainingen aanpassen - ouderen kunnen meer dan gedacht
Als oudere mensen minder spierschade ervaren dan eerder werd gedacht, zouden herstelstrategieën, trainingsprogramma's en nazorg hierop kunnen worden aangepast. Ouderen hebben bijvoorbeeld mogelijk geen significant langere herstelperiodes nodig in vergelijking met jongere mensen, waardoor ze mogelijk vaker of intensiever kunnen trainen, wat leidt tot betere gezondheidsresultaten op de lange termijn.
De universiteit legt de verbinding met gezond leven en je hele leven blijven sporten en bewegen. Over het algemeen onderstreept deze studie het belang van actief blijven gedurende het hele leven en ontkracht het de mythes dat ouder worden gelijkstaat aan kwetsbaarheid of een verminderd herstel. Deze bevindingen zouden kunnen bijdragen aan een grotere deelname aan fitnessactiviteiten onder ouderen, wat de algehele gezondheid, mobiliteit en kwaliteit van leven van ouderen verbetert.
Dr. Hayes: "Dit betekent dat bewegen geen leeftijdsgrens kent, dus beweeg meer om langer en gezonder te leven. Streef naar 150 minuten beweging per week, voeg twee keer per week krachttraining toe en, het allerbelangrijkste, vind een training die je leuk vindt. Als je ervan geniet, is de kans groter dat je het volhoudt."
De andere auteurs waren onder meer Dr. John Fernandes van de Cardiff Metropolitan University, Dr. Laura Wilson van het London Sport Institute, Middlesex University, Mevr. Amelia Dingley van de Brunel University, dhr. Andrew Hearn van de Hartpury University, Dr. Kelsie Johnson en Professor Craig Twist van de Liverpool John Moores University en Dr. Kirsty Hicks van het professionele voetbalteam Washington Spirit/Northumbria University.
Bron
Link naar de samenvatting van het onderzoek, Advancing age is not associated with greater exercise-induced muscle damage.