Bouw aan vertrouwen en verbeter je relatie met je hardlopers

25 juni 2025
Onder meer om vertrouwen op te bouwen als trainer: erkennen van hun successen en tegenslagen.

Als hardlooptrainer is het opbouwen van vertrouwen binnen je team essentieel voor het behalen van succes. Waarom? Vertrouwen is het cement waarop je hardlopers de door jouw aangeboden kennis opnemen en dat leidt tot adaptatie in de trainingen. Met dat softe vertrouwen komen goede resultaten.

Je bent betrouwbaar

Consistentie samen met betrouwbaarheid vormen de basis van vertrouwen. Zorg ervoor dat je altijd op tijd bent voor trainingen en dat je je afspraken nakomt. Dit lijkt klein, maar het telt zich op. Wanneer je teamleden weten dat ze op je kunnen rekenen, zullen ze zich veiliger bij je voelen en zich meer gesteund. Of je nu bij een vereniging actief bent, of je bent zelfstandig hardlooptrainer, doe wat je belooft en lever nog iets meer dan dat voor de positieve verrassing.

Luister actief (doe er wat mee)

Luisteren en dan doorvragen is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen is de ervaring van de redactie. Zorg ervoor dat je duidelijk en regelmatig communiceert met je team. Dit omvat het geven van instructies, het delen van trainingsschema's en het bespreken van de doelen. Actief luisteren is net zo belangrijk; neem de tijd om naar de zorgen en feedback van je lopers te luisteren en toon begrip voor hun perspectieven. Shift in schema's als dat in de ogen van een loper beter werkt. Je hoeft het niet altijd met hen eens te zijn maar kijk wat past bij je lopers en teams. Ga actief om met wat er in de lopers omgaat. Dat kost veel tijd maar soms hoor je met een paar minuten vraag-antwoord al genoeg om een beslissing te maken.

Prettige feedback en ook complimenten geven

Feedback is een krachtig hulpmiddel om vertrouwen op te bouwen, mits het op de juiste manier wordt gegeven. Geef constructieve feedback die gericht is op verbetering, en zorg ervoor dat je ook positieve feedback en complimenten geeft wanneer je teamleden goed presteren. Let op, feedback levert het beste resultaat als je dit op maat afstemt op de individu. Je kunt ook op het team feedback geven en daarmee het bewustzijn over bijvoorbeeld techniek of mobiliteit ook bij het individu verhogen. Dit helpt om hun zelfvertrouwen te vergroten en moedigt hen aan om door te gaan met hun inspanningen. Bijvoorbeeld beter worden in mobiliteit, ondanks dat je lopers dat gecompliceerd vinden. Het mag best een beetje schuren, dat is je functie als coach en trainer.

Begrip en doorvragen

Empathie tonen betekent dat je je inleeft in de gevoelens en ervaringen van je teamleden. Dit kan variëren van het begrijpen van hun persoonlijke uitdagingen tot het erkennen van hun successen en tegenslagen. Door empathie te tonen, laat je zien dat je om hen geeft als individuen, wat het vertrouwen en de band binnen het team versterkt. Zet je eigen voorkeuren overboord. Ben je als trainer vooral geinteresseerd in marathonlopers maar je traint nu een team van 5 km specialisten, duik in die wereld van de snelle 5 km's. Toon begrip voor hun uitdagingen en vraag door hoe zij hun weg naar een persoonlijke top 5 km ervaren.

Team: hardlopers laten samenwerken

Je kan een team gewoon een schema geven en laten lopen. Je krijg meer vertrouwen als je het team weet te versterken met oefeningen gericht op het team. Of met uitdagingen tijdens de training waar ze als team aan moeten werken. Dan krijg je nog sterker dat ze elkaar ook willen meenemen in de trainingen. Een team wordt dat veel sterker dan de groep losse atleten die een schema of een uitgewerkte training van een trainer volgt. Een sterke teamgeest bevordert vertrouwen en samenwerking. Organiseer teambuildingactiviteiten en moedig je lopers aan om elkaar te ondersteunen en aan te moedigen. Dit kan variëren van gezamenlijke trainingen tot sociale evenementen buiten de training om. Een hecht team zal beter presteren en elkaar door moeilijke tijden heen helpen.

Vertrouwen geeft glans

Het opbouwen van vertrouwen als hardlooptrainer vergt tijd en inzet, maar de voordelen zijn de moeite waard. Vergis je niet, het vraagt ook creativiteit en dat krijg je niet zomaar bij je opleiding als hardlooptrainer. Door consistent en betrouwbaar te zijn, effectief te communiceren, constructieve feedback te geven, empathie te tonen en teamgeest te stimuleren, kun je een sterk en succesvol hardloopteam creëren. Vertrouwen is de sleutel tot het bereiken van gezamenlijke doelen en het maximaliseren van het potentieel van elk teamlid. Dat geeft glans aan je werk als trainer en het laat je team echt stralen.

Deel dit artikel